Ga terug

Dít is hoe vaak je eigenlijk je bed moet verschonen

Dít is hoe vaak je eigenlijk je bed moet verschonen
"Weinig dingen in het leven zijn fijner dan na een lange dag op een net verschoond bed ploffen. Met de geur van het wasmiddel nog in je dekbedovertrek en de zachtheid van de stof tegen je lichaam aan, ga jij een heerlijke nacht tegemoet. Het regelmatig wassen van je bedtextiel kan helpen om een bed fris aan te laten voelen, maar ook zijn er een aantal andere manieren om je slaapomgeving zo schoon mogelijk te houden. Lees je mee?

Het textiel

Tijdens de nacht verzamelen zich ongemerkt allerlei bacteriën en ook vocht onder de lakens. Door ’s ochtends je dekbed of dekens dubbel te slaan naar het voeteneinde, zorg je dat rare luchtjes en het meeste vocht weer verdwijnen. Is het een frisse dag – met een lage luchtvochtigheid? Zet dan ook je raam open: zo wordt alles extra goed droog. Hoe vaak verschoon jij je bed? Om je bed écht fris en fruitig te houden, raden wij aan om je hoeslaken en dekbedovertrek zeker elke week tot twee weken te wassen. De mate waarin jij transpireert en de temperatuur buiten kunnen van invloed zijn op hoe vaak je wilt wassen. Was je textiel altijd op een temperatuur van zestig graden voor het beste resultaat. Gebruik op je bed altijd een molton om je matras te beschermen. Een molton houdt de eerste kans op vlekken tegen en vangt de meeste transpiratie goed op. Ook je molton dient regelmatig gewassen te worden. Minder vaak dan je bedtextiel, maar een paar keer per maand is toch wel zo fris. Heb je een hoofdkussen gevuld met veren, dons of synthetische vlokjes, schud deze dan dagelijks op voor een aangenaam volume. Je hoofdkussen is ongeveer elke vijf jaar aan vervanging toe. Dit lijkt snel, maar de praktijk wijst uit dat een hoofdkussen nog sneller vervuilt en veroudert dan een matras. Schud af en toe buitenshuis al het stof uit je dekbed. Hang het niet uit het raam, want te veel zonlicht zorgt ervoor dat materialen sneller verslechteren. Een ledikant stof je bij voorkeur ook regelmatig af en een matras en gestoffeerd bed raden wij aan om regelmatig te stofzuigen. Zet dan een borstelmond op de stofzuigerslang en doe dit voorzichtig, zodat je de bekleding niet beschadigt.

Zo reinig je een matras

Nu je weet hoe je je bedtextiel het beste schoon kunt houden, gaan we over naar de volgende laag van het bed: het matras. Hiervan kun je de oppervlakte een paar keer per jaar stofzuigen om ‘m fris te houden. Gebruik een zachte borstel op de zuigslang en zet de stofzuiger op de laagste zuigstand. Op deze manier haal je veel stof en huidschilfers uit je matras, wat zorgt dat je weer schonere lucht inademt. Ook krijgt huisstofmijt minder kans. Sommige matrassen hebben afneembare bekleding, wat heel prettig is als je ze wilt wassen. Volg altijd de wasvoorschriften die in het aangenaaide label staan. Als er geen label aanwezig is, mag je er vanuit gaan dat de hoes niet was- of stoombaar is. Houd je hier dan ook aan: indien je het toch doet, bestaat er een risico dat de bekleding krimpt of verkleurt en dat wil je niet. Een matras met een vaste (niet afneembare) bekleding kun je alleen reinigen met een goed vlekkenmiddel als TMC 520. Net gemaakte vlekken kun je met één beurt verwijderen, oudere vlekken moet je twee of meer keren behandelen. Test eerst de kleurechtheid en bestendigheid van de bekleding op een onopvallende plaats. Sproei het goedje spaarzaam op de vlek, of dep het op met een schone doek. Even twee minuten laten inwerken, en vervolgens met een schone droge doek afdeppen. Gebruik je te veel vlekkenmiddel, dan bestaat er een kans dat je kringen krijgt in de stof van het matras. Dit kun je voorkomen door talkpoeder rondom het vocht te strooien. Indien je een bloedvlek wilt verwijderen, gebruik dan koud water in plaats van warm water of een vlekkenmiddel. Omdat bloed ijzer bevat, kan er door gebruik warm water roestvorming ontstaan en die krijg je niet meer uit je matras.

De slaapkamer

Nu we het bed zelf helemaal onder handen hebben genomen, is het ook belangrijk te kijken naar de rest van de slaapkamer. Ook deze heeft een groot aandeel in het behouden van een fris slaapklimaat. Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed. Je zult versteld staan als je ziet waar stof en vuil allemaal gaat zitten. Bij elektrisch verstelbare bedden kun je makkelijker onder het bed komen als je de hoofd- en voeteneindes omhoog zet. Extra tip: voor extra slaapcomfort houd je je kamer ook schoon van overbodige elektromagnetische straling. Deze kan veroorzaakt worden door wekkerradio’s, een elektrische deken of je smartphone. Zet ook je wifi uit: een klein percentage van de mensen is hier hooggevoelig voor en een groter deel voelt zich onrustig in bed, zonder de oorzaak te weten. Grote kans dat het door elektrovervuiling komt. Probeer dit weg te houden van je slaapkamer, waar je juist rust en ontspanning moet vinden.

Huisstofmijt

Van een schoon bed heb je per dag ongeveer acht uur lang plezier. Het geeft – naast een fris en aangenaam gevoel – ook minder kans op ontwikkeling van huisstofmijt. Huisstofmijt leeft van huidschilfers en hoofdharen: je matras en kussen zijn zijn onderkomen. Het diertje gaat dood wij wastemperaturen van zestig graden of meer. Let hier goed op als je dekbed en hoofdkussen wasbaar zijn. Wil je meer weten over huisstofmijt en hoe je deze kunt verminderen? Lees dan ons blog over huisstofmijt."