Ga terug

Hoofdkussens 101: welke past bij mij?

Hoofdkussens 101: welke past bij mij?
"Hoewel hoofdkussens een klein onderdeel van je bed lijken, zijn ze erg belangrijk voor een goede nachtrust. Een goed hoofdkussen voorkomt namelijk nek- en schouderpijn en draagt daarmee bij aan de ondersteuning van zeker 30% van het bovenlichaam. Maar: hoe vind je tussen al die opties het beste hoofdkussen voor jou?

Het belang van goede hoofdkussens

Een goed hoofdkussen is veel belangrijker voor de gezondheid en de nachtrust dan de meeste mensen denken. Om het even in perspectief te zetten: overdag dragen de halswervels het gewicht van het hoofd, maar ‘s nachts is het aan het kussen om dit gewicht te dragen. Bovendien zijn je hoofd en nek samen half zo lang als je rug, wat betekent dat de ondersteuning van je bovenlichaam voor 30% wordt bepaald door het hoofdkussen. Best een belangrijke taak dus, om een goed ondersteunend hoofdkussen te vinden. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikt hoofdkussen. 

Slaaphouding

Wat het beste hoofdkussen voor jou is, hangt voor een groot deel af van je slaaphouding. Er zijn in de basis drie slaapposities: op de rug, op de zij en op de buik.
  • Rugslapen is de meest natuurlijke slaaphouding voor je lichaam. Doordat de ruggengraat in een rechte houding ligt, is er weinig belasting op de ruggenwervels. Omdat het lichaam van een rugslaper gestrekt ligt, moet de nek goed ondersteund worden om te voorkomen dat de wervelkolom in een knik komt te liggen.

Een hoofdkussen met dons is in dit geval een goede optie. Doordat de donsveren goed met het lichaam mee kunnen bewegen, biedt dit hoofdkussen de juiste ondersteuning. Ben je allergisch voor dons? Dan is een hoofdkussen van latex ook prima. Deze zorgt voor optimale ondersteuning en drukverdeling voor de nek en schouders. Let hierbij wel op dat je latex kussen niet te dik en te stevig is, anders wordt de kin te veel naar de borst geduwd en ontstaat er spanning in de nek. Het moet ontspannen voelen en je moet vrij kunnen ademen.

  • Ben je een zijslaper? Dan ligt bij jou de grootste druk op de schouders. Heb je als zijslaper een zacht matras, dan heb je een minder stevig hoofdkussen nodig die wat lager ligt. Heb je een harder matras, kies dan een steviger en dikker kussen. Je schouderbreedte is hier ook bepalend: hoe breder de schouders, des te meer ruimte het kussen op moet vullen. Brede schouders met een hard matras betekent een hoger kussen. 

Hoewel een hoofdkussen met latex ook hier weer prima ondersteuning van de nek en rug biedt, is een hoofdkussen met traagschuim ook geschikt. Neem bijvoorbeeld het traagschuim kussen van M Line. Deze is gemaakt van visco-elastisch schuim, dat zich soepel vormt naar je hoofd en nek. Hierdoor worden alle nekwervels goed ondersteund. 

  • Ben je een buikslaper? Dan zijn lage en soepele hoofdkussens voor jou de beste keuze. Deze houden de ruggengraat op de juiste plek. Als je als buikslaper op een dik hoofdkussen slaapt, kan dat namelijk de natuurlijke kromming van de wervels verbuigen. Het Organix latex hoofdkussen van Auraletto is zeer geschikt voor buikslapers. Zacht, niet te hoog en makkelijk te ‘kneden’. Overigens is het advies om deze slaaphouding af te leren, omdat deze het minst goed is voor je lichaam. 

Lichaamsgewicht

Naast je slaaphouding is ook je gewicht van belang bij het kiezen van het beste hoofdkussen. Zolang je hoofd als het ware wegvalt in het kussen, weet je zeker dat je de juiste ondersteuning krijgt. Ben je licht van gewicht en ga je voor een stevig kussen, dan zal je niet ver in het kussen wegzakken.  Ben je juist zwaarder en ga je voor een licht kussen, dan val je er te ver in weg. De stevigheid van het kussen moet dus goed bij jouw gewicht passen. Samenvattend: hoe zwaarder je bent, hoe steviger het hoofdkussen moet zijn.

Stevigheid van het matras

De mate waarin je matras zich vormt naar je lichaam is ook van belang. Op een zacht matras zakt een lichaam veel meer weg dan op een hard matras. Slaap je op een zacht matras, dan heb je dus een minder dik hoofdkussen nodig. Is je matras hard, is het handiger om te kijken naar dikkere hoofdkussens.  

Wanneer vervang ik mijn hoofdkussen?

  Wanneer je jezelf continu betrapt op het dubbelvouwen of opschudden van je hoofdkussen, is het tijd voor een nieuwe. Niet alleen vermindert na een bepaalde tijd de ondersteuning van het hoofdkussen, maar het wordt na een tijdje ook onhygiënisch. Een hoofdkussen komt na verloop van tijd onder het zweet, snot en speeksel te zitten en is daarmee een grote kweekbodem voor bacteriën. In het algemeen geldt dat een kussen niet langer meegaat dan 5 jaar, ook al ziet deze er na een periode van een paar jaar nog wel heel goed uit.       Heb je nog vragen over het kopen van hoofdkussens of wil je advies? Wij helpen je graag in onze winkel in Putten. Je kunt ons ook bereiken per mail (info@kokbedden.nl) of telefoon.  "