Huisstofmijt in de slaapkamer verminderen

Wat is huisstofmijt precies – en belangrijker: hoe kom je er van af?
Kok Bedden
Kok Bedden
3 december 2019

Hatsjie! Terwijl je de slaapkamer al meerdere keren grondig hebt gestofzuigd, blijft het toch telkens kriebelen in je neus zodra je langer dan een halfuur in je slaapkamer bent. Grote kans dat je gezelschap wordt gehouden door huisstofmijt. Wat is huisstofmijt precies – en belangrijker: hoe kom je er van af?

Wat is een huisstofmijt eigenlijk?

De huisstofmijt is een heel klein beestje van zo’n 0,33 mm groot. Met het blote oog kun je het haast niet zien. Het diertje voelt zich met name thuis in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren. Niet alleen in Nederland komt de huisstofmijt voor: het minuscule gedierte leeft overal ter wereld - en gedijt het allerbest bij zo’n 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 50 tot 75 procent.

Om zich te voeden, consumeert de huisstofmijt het liefst menselijke huidschilfers en haren, vandaar dat ze het zo lekker vinden in jouw bed. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de mijt kunnen een allergische reactie veroorzaken, zoals astma of eczeem. Naar schatting heeft 10 procent van de Westerse bevolking een allergie voor huisstofmijt. De symptomen zijn te vergelijken met die van hooikoorts; niet heel prettig en al zeker niet als je wilt gaan slapen.

Gelukkig zijn er een aantal praktische maatregelen die jou kunnen helpen huisstofmijt in je slaapkamer te verminderen.

Praktische maatregelen om huisstofmijt te verminderen:

  • Reduceer luchtvochtigheid in je slaapkamer door middel van constante, geringe ventilatie via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes. Daarnaast is het goed om overdag meerdere keren de kamer door te luchten. Nog steeds onvoldoende resultaat? Schaf dan een elektrische ontvochtiger aan.
  • Was je beddengoed het liefst elke week, op een temperatuur van minstens zestig graden: de mijt zal deze temperatuur niet overleven. Let er wel op dat je beddengoed hiertegen bestand is.
  • Stop je beddengoed minstens 8 uur in de vriezer om het te ontdoen van huisstofmijt.
  • Reinig en/of stofzuig de vloer regelmatig en zorg ervoor dat je niet te veel spullen in de slaapkamer hebt staan die stof kunnen vangen.
  • Een luchtvochtigheid van 40º / 60º is perfect. Dit kun je meten met een hygrometer.
  • Kleed je aan en uit in een andere kamer dan je slaapkamer, zoals de badkamer. In kleding verzamel je namelijk veel huidschilfers en haren, de perfecte voedingsbronnen voor de huisstofmijt.
  • Kies voor bedproducten die gedurende de nacht goed vocht opnemen en die dit vocht overdag ook weer snel afgeven.
  • Vermijd waterbedden. Deze zijn een aantrekkelijke plek voor huisstofmijt, door de constante warmte en doordat het vocht alleen via de bovenkant kan verdampen.

And last but not least: gebruik een dekbed en molton van ‘lyocel': een natuurlijke kunstvezel, afkomstig van houtpulp van eucalyptusbomen en andere loofbomen. Tencel is hier de meest bekende merknaam van. Lyocel droogt veel sneller dan katoen en ventileert ook nog eens heel goed. Een ander bijkomend voordeel is dat materiaal ontzettend comfortabel is voor de huid.

Heb je meer tips nodig of heb je andere opmerkingen/vragen? Mail ons dan op info@kokbedden.nl. Wij beantwoorden je vraag en wellicht schrijven we er zelfs een blog over!