Huisstofmijt in de slaapkamer verminderen

Over huisstofmijt en vermindering hiervan
Kok Bedden
Kok Bedden
3 december 2019

Over huisstofmijt en vermindering hiervan

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren. De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft o.a. van menselijke huidschilfers en haren. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie. De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn het verwijderen van huidschilfers en haren in de slaapkamer en uw bed plus het beperken van de luchtvochtigheid. U kunt de luchtvochtigheid reduceren door een constante geringe ventilatie gedurende de nacht en overdag niet langer dan 15 minuten goed ventileren. Bij onvoldoende resultaat raden wij u aan een elektrische ontvochtiger aan te schaffen.

Maatregelen om huisstofmijt te verminderen:

  • Harde vloerbedekking in uw slaapkamer aanbrengen.
  • Reinig en of stofzuig de vloer zeer regelmatig.
  • Was uw bedtextiel elke week.
  • Streef naar een luchtvochtigheid van 50º / 60º
  • Kies voor bed producten die gedurende de nacht goed vocht opnemen, overdag dit vocht snel weer afgeven en stofvrij zijn. Waterbedden zijn een bron van huisstofmijt (en energieverbruik), door de constante warmte en het feit dat het vocht alleen via de bovenkant kan verdampen.
  • Stofzuig gestoffeerde bedden en uw matrassen regelmatig, lees en handhaaf de bijgeleverde onderhoudsvoorschriften.
  • Gebruik van chemische en toxische middelen om huismijt te doden of weren raad ik u af, vraag altijd eerst om een Non-Toxic test.
  • Kies een bed wat gemakkelijk te verschuiven is in uw slaapkamer, voor optimaal onderhoud.
  • Uw bestaande dekbed en kussen kunt u tijdelijk weer vrij van huismijt krijgen door deze op 60º te wassen of minimaal 8 uur in de diepvries te stoppen.

Heeft u meer tips ter vermindering van huisstofmijt of andere opmerkingen, mail ons dan op info@kokbedden.nl