Topper (topmatras) kopen

Een topmatras vervangen of aanschaffen kan een moeilijke keuze zijn! Sommige consumenten zien door de bomen het bos niet meer door het enorme aanbod en de grote prijsverschillen. In deze blog willen wij graag een aantal tips meegeven waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe topmatras.
Kok Bedden
Kok Bedden
1 september 2016

Uw huidige matras opwaarderen met een topmatras. Wanneer heeft dit nut?

Een topmatras vervangen of aanschaffen kan een moeilijke keuze zijn. Sommige consumenten zien door de bomen het bos niet meer door het enorme aanbod en de grote prijsverschillen. In deze blog willen wij u graag een aantal tips meegeven waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe topmatras, wat de verschillen zijn tussen de meestgebruikte materialen en wanneer het nut heeft om een topmatras aan te schaffen.

  • Je huidige bed zachter maken; Als uw huidige bed niet veel ouder is dan ongeveer 5 jaar en u het bed te hard vindt, dan kan een topper het bed wat zachter maken. Zit er echter al een kuil of verslapping in de matras, dan gaat een topmatras dit niet oplossen. Soms kan en nieuw topmatras de kuilvorming dan zelfs verergeren en zul je alsnog op zoek moeten naar nieuwe matrassen.
  • De middennaad weghalen; Kiest u voor een grote topmatras op 2 matrassen, dan vermindert u ook de voelbaarheid van een middennaad tussen 2 matrassen. 2 aparte topmatrassen kan echter ook een voordeel hebben want dan kunt u per persoon het comfort aanpassen.
  • Opmaakgemak; Een topmatras zorgt er voor dat het bed gemakkelijker op te maken is. Het maakt het bed hoger zodat je er beter bij kan en een topmatras is lichter ten opzichte van een gewoon matras. Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Kies dan voor 2 losse (eenpersoons) topmatrassen omdat dit nog lichter is in het gebruik.


Op een boxspringset met gestoffeerde matrassen hoort altijd een topmatras. De matrassen zijn niet bedoeld om zonder topmatras te beslapen.

Een topmatras bij een complete boxspringset

Een topmatras, ook wel oplegmatras of dekmatras, is een dunnere matras die op een bestaand matras gelegd wordt of u koopt deze bij een bed waar de topmatras al bij hoort. Als u een topper koopt die bij een bed hoort dan betekent dit dat het bed een topmatras nodig heeft. Zonder topmatras zal dit bed niet lekker slapen omdat de matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft maar meer bedoeld is voor de ondersteuning. Bij iedere boxspring combinatie met gestoffeerde matrassen wordt dus standaard al een topmatras bijgeleverd. Vaak kan je kiezen uit verschillende types waarbij je soms een meerprijs betaalt om je boxspring "op te waarderen". Vaak is dit het geld wel waard omdat je dit zal terugkrijgen in de levensduur van de topmatras én de matrassen die eronder liggen. En natuurlijk het uiteindelijke slaapcomfort van het bed over de jaren heen.

Een topmatras is leverbaar in alle maten. U kunt kiezen voor een 1-persoons topmatras, een 2-persoons topmatras of een topmatras met een split (inkeping) aan het hoofd-en/of voeteneinde. Voor alle types zijn speciale moltons en hoeslakens inmiddels standaard leverbaar. We noemen dit toppermoltons en topperhoeslakens en deze zijn ook met split leverbaar. Ze hebben een lagere hoekhoogte ten opzichte van normale hoeslakens.


Verschillende materialen en hun eigenschappen

Bepaalde topmatrassen zoals bijvoorbeeld van traagschuim of natuurlatex, kunnen niet alleen de zachtheid van een matras verbeteren maar ook de ondersteuning en gewichtsverdeling (drukverdeling) en daardoor bepaalde rugklachten verminderen of verhelpen. Daarnaast zijn er grote verschillen in de ventilatie van de materialen. Hieronder geven wij informatie over de meestverkochte materialen.

  • HR-Schuim; Het materiaal heeft een open celstruktuur waardoor het gemakkelijk lucht door laat en waardoor een goede ventilatie mogelijk is. Koudschuim is een goede vulling voor topmatrassen en je vindt deze matrassen in bijna elk ziekenhuis. Belangrijk is het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim (soortelijk gewicht).
  • Latex; Zijn de meeste topmatrassen u te hard en heeft u snel last van pijnlijke schouders en heupen dan is dit materiaal ideaal voor u. Latex heeft een open celstructuur met perforatiegaten en heeft daardoor goede ventilatie, een lange levensduur, is schimmelbestendig, huisstofmijt werend. Sommige soorten latex matrassen bieden een als “op een wolk” gevoel dat ongelofelijk is zoals bijvoorbeeld Talalay latex, Pulse latex of Hevea latex. Zodra u beweegt past latex zich aan aan uw houding waardoor het drukverlagend is, maar ook altijd een perfecte ondersteuning biedt. Latex (natuurrubber) wordt vaak gemixt met synthetische toevoegingen. Des te hoger het percentage natuurrubber, des te beter de soepelheid en kwaliteit. Let hier dus op bij de aankoop van je topmatras.
  • Visco/Traagschuim; Traagschuim matrassen bieden zeer specifieke eigenschappen en comfort. Dit materiaal heeft de laagste tegendruk van alle types schuim omdat het niet de eigenschap heeft om terug te duwen maar juist om de druk te verlagen. De topmatras verdeelt en ondersteunt op een goede wijze het lichaamsgewicht en de doorbloeding wordt niet afgekneld. Men ligt vrij vast en omsloten in de matras. Voor mensen die het snel warm hebben is het materiaal minder geschikt vanwege de dichtere structuur.
  • Paardenhaar; Het grote ademend vermogen van paardenhaar geeft zowel in de zomer als de winter een niet te evenaren comfortabel en droog slaapklimaat. Regelmatig opschudden van paardenhaar segmenten volstaat qua onderhoud, maar ze zijn soms ook wasbaar. Paardenhaar topmatrassen zijn speciaal voor mensen die veel transpireren of reumatisch zijn en bieden veel maar wel wat steviger comfort. Paardenhaar topmatrassen helpen mee aan verbetering van gezondheid en welzijn, speciaal voor mensen welke reageren op huismijt, schadelijke stoffen, maar ook bij diverse huidproblemen. Een paardenhaar topmatras is ook goed toepasbaar op een bestaand bed. Paardenhaar maakt altijd een zacht kraakgeluid als u zich omdraait, echter niet storend. Belangrijk is wel om te weten dat het zich voegt en dat je een ligplek ziet en ook licht voelt, zoals een nestje.
  • Wol als toevoeging; Veel topmatrassen hebben wol om de kern nog een laag wol toegevoegd. Dit heeft als voordeel de de temperatuur evenwichtig is en dat vocht gemakkelijk kan opdrogen tussen de haren. Daarnaast zorgt het voor een laagje verse lucht tussen jou en het materiaal.

Hygiëne van een topmatras.

Maak een topmatras altijd op met een goede molton die veel vocht op kan nemen en gemakkelijk droogt. Dit kan een mooie katoenen molton zijn, maar vooral moltons met Tencel nemen zeer goed vocht op, verdelen het snel over de oppervlakte en drogen daardoor nog gemakkelijker. Des te droger een bed blijft, des te minder zal de huisstofmijt zich er in huizen. Hier speelt natuurlijk ook het materiaal (de kern) van de topmatras een grote rol, zoals u hierboven heeft kunnen lezen. Soms is de tijk (hoes) van een topmatras afritsbaar waardoor u deze regelmatig kunt wassen (bijvoorbeeld bij de topmatrassen van het merk Wonderland). Transpiratie resten en huismijt verdwijnen daardoor weer helemaal. Een van de beste anti-allergische hoezen kunt u kopen van het merk Jeannette Vite. Deze houden alle vocht en huidschilfers (voedingsbron voor de huismijt) en vocht tegen en drogen zeer snel aan de oppervlakte.