Ga terug

Waarom een topper op je matras?

Waarom een topper op je matras?
"Een topdekmatras, topmatras of simpelweg een ‘topper’ op je matras: je hebt er misschien wel eens van gehoord. Wat is een topper precies en wat zijn de voordelen ervan? Wij hebben het één en ander voor je uitgezocht. In dit blog nemen we je mee in de voor- en nadelen van een topper en de verschillende varianten. Zo kies jij waarom je (wel of niet) een topper op je matras legt.

Wat is een topper?

Een topper wordt ook wel een topmatras of topdekmatras genoemd. Je kunt een topper herkennen aan de dikte: meestal is het een dun matras van ongeveer vijf tot tien centimeter dik. De meeste toppers gaan tussen de twee tot zes jaar mee. Dit is sterk afhankelijk van het materiaal waarvan de topper is gemaakt en hoe goed je de topper onderhoudt. Voorheen werd een topmatras vaak op een boxspring geplaatst, maar tegenwoordig is een topper ook goed te combineren met normale matrassen. Overweeg je om een topper aan te schaffen? Dan is het wel fijn te weten wat de voor- en nadelen van dit product zijn. Wij zetten hieronder vast de voordelen op een rijtje.

Langere levensduur matras

Een groot voordeel van de topper is dat hij verlengt de levensduur van je matras verlengt. Een topmatras beschermt je ‘gewone’ matras tegen ongelukjes, vuil en transpiratie. Zo zorg je ervoor dat je matras langer meegaat en je deze dus minder snel hoeft te vervangen. 

Topper biedt extra comfort

Is jouw huidige matras iets te hard? Een topper geeft comfort doordat er een extra laagje op je matras komt te liggen. Het soort comfort van een topper bepaal je zelf: de meeste toppers zijn in verschillende hardheden te verkrijgen. Een zachte topper maakt - zoals je misschien al verwacht- je bed zachter en een harde topper zorgt voor een steviger comfort.  Wij helpen je graag met het kiezen van het juiste topmatras en geven je graag advies over waarom een topper voor jou wel of niet zinvol zou kunnen zijn. Je kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen met onze collega’s in Putten. 

Weg met die gleuf!

Slapen jij en je partner allebei op een apart eenpersoonsmatras? Dan kan die spleet tussen jullie in soms vervelend zijn. Door een topper over jullie matrassen heen te leggen verhelp je dit probleem. Heb je een verstelbaar bed? Dan biedt een splittopper uitkomst. Hiermee verstel je de eigen helft van je bed zonder dat je partner daar last van heeft. 

Welk topmatras past het best bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten topmatrassen. De meeste toppers zijn verkrijgbaar in diverse maten en zijn daarmee makkelijk te plaatsen op alle soorten matrassen. De wensen en behoeften zijn voor elk persoon anders en er is daarom niet één specifieke topper die we voor jou kunnen aanraden.  Wel kunnen we een inkijkje geven in de soorten toppers die er bestaan. Op basis daarvan kun jij dan zelf bepalen welke topper het best bij jou past.

Koudschuim topper

Een koudschuim topper is een comfortabele, vaak goed betaalbare topper met een zachte of stevige ondersteuning. Koudschuim toppers zijn duurzaam, het materiaal is elastisch en biedt daarnaast voldoende ventilatie om aangenaam te kunnen slapen. Waarom zou je kiezen voor een koudschuim topper op je matras? Een aantal redenen:
  • Koudschuim toppers sluiten mooi aan bij een pocketvering matras door de goede ondersteuning en drukverdeling voor rug en schouders. 
  • Een koudschuim matras is een topmatras dat niet te dik en niet te zwaar is.
  • Koudschuim toppers hebben een open celstructuur. Hierdoor ontstaat een optimale ventilatie. 
Een nadeel van de koudschuim topper
  • De kwaliteit bij koudschuim toppers kan enorm verschillen. Vaak zegt de prijs van een koudschuim topper veel over de kwaliteit.

Latex topper

Een latex topmatras geeft een comfortabele spier- en gewrichtsondersteuning. Onze natuurlatex topmatrassen worden geproduceerd van de allerbeste kwaliteit melksap van de rubberboom en zijn onderhoudsvrij.  Onze zachte maar goed ondersteunende latex toppers en matrassen zijn leverbaar in zacht en stevige ondersteuning - en in meerdere hoogtes. Bekijk ons aanbod latex topmatrassen en ontdek de voordelen:
  • Ideaal voor mensen die niet houden van een harde topper
  • Zeer geschikt topmatras als je snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen
  • Een latex topper geeft je het gevoel alsof je op een wolkje slaapt
  • Latex is erg flexibel en past zich aan op je lichaam bij iedere beweging
  • Een latex topper werkt drukverlagend en biedt perfecte ondersteuning
Een nadeel van de latex topper:
  • Door de dichte celstructuur ademt een latex topper minder goed dan bijvoorbeeld een koudschuim topper.
Benieuwd naar onze latex toppers? Neem een kijkje bij onder andere Green Sleep en Auraletto.

Paardenhaar topper

Klinkt misschien een beetje gek: paardenhaar in je matras. Maar dit is een mooi én duurzaam alternatief voor de hierboven genoemde varianten. De paardenharen in een paardenhaar topper worden behandeld voordat ze worden gebruikt. Door deze behandeling worden de haren elastisch en veerkrachtig.  Een aantal voordelen van een paardenhaar topper:
  • Paardenhaar behoort tot de beste materialen die worden gebruikt voor de productie van luxe bedden
  • Paardenhaar heeft geweldige vochtabsorptie en ventilerende eigenschappen. Paardenharen drogen snel en transporteren vocht uitstekend
  • Paardenharen zijn net kleine veertjes. Hierdoor blijft een paardenhaar topper lang flexibel en zacht
  • Een paardenhaar topper is duurzaam, omdat het een natuurproduct is dat jarenlang meegaat zonder kwaliteitsverlies
Bekijk ons aanbod paardenhaar topmatrassen van mooie merken merken als Moosburger en Caresse. Deze toppers zijn met de hand gemaakt: duurzaam, écht vakmanschap en puur natuur.

Nadelen toppers

Naast voordelen zijn er met betrekking tot topper ook aantal nadelen - of dingen waarmee je rekening moet houden: Een topper kan jou extra slaapcomfort bieden als je een te hard matras hebt. Is je matras echt niet meer te redden? Dan is deze aan vervanging toe. Een topper zorgt niet voor een beter slaapcomfort op een slecht matras. Beweeg jij veel in je slaap? Dan kan het gebeuren dat je topper verschuift en dat is niet zo prettig. Gelukkig kun je dit in veel gevallen eenvoudig oplossen met een passend hoeslaken.

Levensduur toppers

Hoe lang gaat een topper matras mee? Dit is sterk afhankelijk van hoe je met de topper omgaat en wat de kwaliteit van het topdekmatras is. Over het algemeen gaat een topper tussen de 4 à 8 jaar mee. Dat je topper aan vervanging toe is kun je merken door te letten op de volgende factoren:
  • Kuilvorming
  • Vreemde geur
  • Vlekken of schimmelvorming

Duurzame toppers bij Kok Bedden

Na het lezen van dit blog ben je hopelijk goed geïnformeerd over waarom je een topper zou kunnen aanschaffen en wat de voor- en nadelen zijn. Ben je nieuwsgierig geworden en denk je dat een topper misschien wel wat voor jou is? Bij Kok Bedden bieden wij ruime keuze aan duurzame topmatrassen. Kom proefliggen bij ons in de showroom of shop jouw nieuwe topper online. Bij vragen helpen we je graag op weg. Neem eenvoudig contact op via de opties op onze contactpagina."