Wat is een boxspring?

Boxsprings lijken steeds populairder te worden, maar wat maakt ze zo gewild? En wat is het grote verschil tussen een boxspring en een bed? We leggen het je haarfijn uit in dit blog.
Kok Bedden
Kok Bedden
2 december 2020

Voorheen kwam je boxspring bedden alleen tegen in hotelkamers of bij je favoriete televisieserie, maar tegenwoordig zijn ze ook enorm populair onder de Nederlandse huishoudens. Wat is er zo bijzonder aan? En wat is dan het verschil tussen een boxspring en een bed?

Wat is een boxspring?

Een boxspring zelf is geen bed, maar een gestoffeerde bedbodem. In deze bedbodem zit vaak bonellvering of pocketvering. Strikt genomen is een boxspring dus een houten of metalen doos op poten, gevuld met veren. Daar bovenop komt het matras, de topper en het hoofd- en voetbord. Deze boxspringcombinatie, dus alle onderdelen bij elkaar, is wat eigenlijk wordt bedoeld als we praten over een boxspring. 

Hoe is een boxspring opgebouwd?

Bedbodem

De basis van een boxspring is dus de gestoffeerde bedbodem, gevuld met bonellvering of pocketvering. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren, die middels één staaldraad met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is de ondersteuning van het gewicht overal gelijk. Bedbodems met pocketvering bestaan uit allemaal losse pockets vol veren, die meebewegen met de contouren van het lichaam. Deze zijn stabieler en geven meer opwaartse druk. Bij deze bedbodems bestaat vaak de keuze uit vlak of elektrisch verstelbaar en ook heb je ze met draadloze bediening of met snoer.

Matras

De tweede laag van een boxspring is het matras dat bovenop de bedbodem ligt. Deze zorgt voor de daadwerkelijke ondersteuning van het lichaam. In principe liggen er standaard pocketvering matrassen op, maar je kunt alle andere soort matrassen ook gerust op een boxspring gebruiken. Vaak is het matras gestoffeerd in dezelfde stof als het hoofdbord en de bodem, zodat je deze niet op hoeft te maken. De matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. De kwaliteit van een matras hangt af van het aantal pocketveren per vierkante meter, maar ook van de kwaliteit van het schuim als afdekking op de vering. Lees hier ons blog over welk matras het best bij jou past.

Topper

Bovenop het matras komt de topper, ook wel topmatras genoemd. Een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor je comfortabel ligt. Zo kun je bij een topper zelf bepalen of je harder wilt liggen of liever soepel inzakt. Ook zorgt een topper ervoor dat je matras langer meegaat. Het is dan wel belangrijk dat je deze elke 5 tot 7 jaar een keer vervangt. Daarbij werkt een topper de ‘gleuf’ weg tussen twee matrassen, zodat je daar ‘s nachts niet ongewenst in rolt en maakt het je bed opmaken gemakkelijker.

Hoofd- en voetbord

Een hoofd- of voetbord bieden misschien geen extra comfort, maar geven de boxspring wel een eigen karakter. Zo kun je met de stof- en kleurkeuze spelen om je slaapkamer een chique, romantische of strakke uitstraling te geven. Maak het persoonlijk!

De voordelen van een boxspring

  • Optimale ondersteuning door middel van de verschillende lagen die elk een eigen functie hebben
  • Goede ventilatie door de open verenstructuur in de bedbodem
  • Lange levensduur door de stevige constructie
  • Luxueuze uitstraling en te personaliseren naar smaak
  • Voor zowel zij-, rug- of buikslapers geschikt
  • Gemakkelijk in- en uitstappen door de extra hoogte

Het verschil tussen een boxspring en een bed

Een bed bestaat uit minder lagen dan een boxspring. Het heeft namelijk maar twee onderdelen: een bedbodem en een matras. 

Bedbodem

De basis van een bed is de bedbodem, ook wel een lattenbodem genoemd. Een lattenbodem is een bedkader dat bestaat uit latten. Deze latten worden doorgaans gemaakt van een solide soort hout. 

Matras

Het matras ligt bovenop de lattenbodem en zorgt voor de ondersteuning van je lichaam. Het is daarom erg belangrijk om het juiste matras voor jouw lichaamstype uit te kiezen. Als het matras niet van goede kwaliteit is of als het je lichaam niet goed ondersteunt, kan dit je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. 

Het grote voordeel van een bed is dat deze in de kern betaalbaarder is dan een boxspring. Je hebt dan misschien niet de luxueuze uitstraling van een boxspring, maar komt wel gewoon aan een goede nachtrust. Daarnaast kun je de latten gemakkelijk uit het bedkader halen om grondig schoon te maken en ventileert je matras op een lattenbodem goed. 

Een los bed of boxspring: wat is beter?

Beide opties kunnen je een goede nachtrust bezorgen, en dat is het allerbelangrijkst. Kies je een boxspring, dan ga je voornamelijk voor optimale ondersteuning, een fraaie uitstraling en een luxe ervaring. Koop je een gewoon bed, dan moet je zeker investeren in een fijn matras, maar houd je wel geld over voor bijvoorbeeld een paar extra goede kussens.