Wat is Egyptisch katoen?

Steeds vaker kom je het tegen in moderne B&B’s of luxe hotels: Egyptisch katoen. Wat is Egyptisch katoen precies, hoe wordt het gemaakt en wat maakt het zo populair? We leggen het je uit.
Kok Bedden
Kok Bedden
21 januari 2021

Wellicht heb je er al eens van gehoord, het eeuwenoude Egyptische katoen. Een waar walhalla voor kenners van bedtextiel vanwege haar unieke eigenschappen. Wat zijn de grote voordelen van Egyptisch katoen en waarom is het zo populair? We zochten het voor je uit.

 

Wat is katoen?Tuscan Dreams

Voordat we diep de op materie ingaan, is het wellicht handig om te beginnen bij de basis: katoen. In beginsel is katoen een zachte vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Deze vezels worden tot draden gesponnen, om er vervolgens textiel van te maken. Dit textiel, eveneens katoen genoemd, is wat we al jaren gebruiken als zachte, luchtdoorlatende stof voor kleding, doeken en nog veel meer andere producten. 

Katoen is een waardevol gewas, omdat slechts 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Dit maakt het een duurzaam product. Maar ook eigenschappen als sterkte, absorptie en elasticiteit zijn uniek en daarmee is katoen ideaal voor bijvoorbeeld slijtvast bedtextiel. 

 

Oud, maar zeker niet versleten: Egyptisch katoen

Er zijn in de tussentijd heel veel katoensoorten bijgekomen, maar een soort dat al erg oud is en nog steeds wereldwijde populariteit geniet, is Egyptisch katoen. Deze katoensoort bestaat al 12.000 jaar en onderscheidt zich van de andere soorten door de lange vezels en grote zuiverheid van het materiaal. 

Daarnaast voelt het zacht aan op de huid en is het enorm sterk, koel, ademend en heeft het een hoog absorptievermogen. Egyptisch katoen is dan ook een waar luxeproduct en wordt door kenners gezien als het beste katoen ter wereld. 

 

Uitzonderlijke kwaliteit

Giorgina

De kwaliteit van katoen hangt voornamelijk af van de hoeveelheid draden die per vierkante inch (2,54 cm) wordt gebruikt, ook wel de ‘threadcount’ of afgekort ‘TC’ genoemd. Hoe hoger de threadcount, hoe fijner de garens, hoe dichter en sterker het weefsel en hoe hoger de kwaliteit van het textiel. De zachtheid komt uit de bewerking en het kammen van de katoen.

Een dradentelling van 200 TC is van goede kwaliteit en ongeveer het gemiddelde van Nederlands beddengoed. 400 TC is al zachter en luxueus, maar een draadtelling van boven de 400 TC tot 600TC is het zachtst.   Bij Kok Bedden kun je kiezen uit 200, 300 en 600 TC satijn of percal hoeslakens. Neem bijvoorbeeld onze Raffaello hoeslaken voor een zijdezachte stof met prachtige glans. 

 

 

 

Laat je niet misleiden

Door de hoge concurrentie in de markt kan het zijn dat je soms een extreem hoge threadcount tegenkomt. Zo heeft de consumentenbond een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar een dekbedovertrek, dat beweerde een dradentelling te hebben van 1200 TC. Uit de resultaten van het laboratorium bleek dat de dradentelling op 416 TC zat. 

In plaats van de draden afzonderlijk van elkaar te tellen, had de producent het aantal vezels geteld waaruit één draad was samengesteld. Laat je niet misleiden door dit soort aantallen! Als het gaat om threadcount, kun je gerust op zoek gaan naar een minimum van 200. En zoals hierboven al genoemd, geniet je met 300 TC of 400 TC ook écht al van heerlijk textiel. 

 

De voordelen van Egyptisch katoen

We snappen dat het misschien veel informatie is om in je op te nemen. Daarom, even alle voordelen van Egyptisch katoen op een rijtje.

Omdat de katoenvezels van Egyptisch katoen extra lang en dun zijn, kunnen er meer draden worden gesponnen. Dit zorgt voor een hogere threadcount en een extra zachte katoenen stof. De zachtheid van Egyptisch katoen is dan ook direct te voelen en met geen enkele andere stof te vergelijken. Ook heeft Egyptisch katoen altijd een diepe, heldere kleur, die langer dan gemiddeld mooi blijft en er als nieuw uit blijft zien.

 

Viola

Last but not least

Andere fijne eigenschappen van Egyptisch katoen zijn dat het een hoog absorptievermogen heeft en het door haar uitzonderlijke kwaliteit lang mee gaat. Het is duurzaam, slijt niet snel en blijft ook in de zomer heerlijk koel om onder te slapen. 

Let op: het is belangrijk om je lakens van Egyptisch katoen goed te onderhouden. We raden aan om altijd de wasvoorschriften bij de verpakking van je aankoop te volgen. Houd er bij het wassen rekening mee dat ritsen of knopen je lakens kunnen beschadigen. Je kunt de lakens het beste op natuurlijke wijze laten drogen:

buiten aan de lijn of binnen bij minder goed weer. Voordat je je lakens opbergt, dien je deze netjes en strak op te vouwen. Leg ze in een droge koele kast of lade, om schimmel te voorkomen.

 

 

Heb je vragen of persoonlijk advies nodig over Egyptisch katoen? Wij helpen je graag verder in onze winkel in Putten. Je kunt ons uiteraard ook altijd bereiken per mail info@kokbedden.nl.