Ga terug

Welk kussen past het best bij mij?

Welk kussen past het best bij mij?
"Op zoek naar een nieuw kussen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo gek. Het aanbod van kussens op de markt is enorm. In dit blog helpen we je een handje op weg door uit te leggen welke kussens er zijn en wat de functie is van een specifiek kussen. Bij Kok Bedden krijgen we regelmatig de vraag: ‘Welk kussen past het best bij mij?’. Zodra wij deze vraag krijgen, stellen wij zelf altijd een aantal vragen terug. Bijvoorbeeld: ben je een rug-, zij- of buikslaper? Heb je klachten in de nek of rug? Op wat voor soort matras en kussen slaap je nu - en wat is daarvan de staat? Op basis van deze informatie kunnen wij namelijk beter bepalen welk kussen bij jou past. 

Het juiste kussen kiezen is maatwerk

Eén ding is zeker: er bestaat niet één perfect kussen dat voor iedereen geschikt is. Het uitzoeken van een kussen dat het best bij jou past, is maatwerk. Verdiep je daarom altijd goed voordat je op zoek gaat naar een nieuw kussen en laat je, indien mogelijk, voorlichten in de winkel door een expert.  Bij Kok Bedden laten we mensen vaak proefliggen op een matras of kussen dat het best past bij de producten die ze thuis hebben. We letten dan ook op de hardheid en zorgen dat deze hardheid overeenkomt. Dit is belangrijk voor het testen.

Welk kussen past het best bij mij?

Zoals hierboven al benoemd, is er niet één kussen dat bij iedereen past. Om de keuze iets makkelijker te maken, delen wij kussens op voor drie categorieën slapers:

Kussen voor rugslaper

Rugslapers hebben tijdens de nacht niet veel ondersteuning nodig van een kussen. Het is voor rugslapers vooral belangrijk dat de holte in de nek wordt opgevuld en dat het achterhoofd stabiel ligt.  Ben jij een rugslaper? Dan is een niet al te dik kussen het meest geschikt voor jou. Is je kussen te dik, dan ligt je nek ik een vervelende knik naar voren, maar bij een te dun kussen kantelt je hoofd juist naar achteren en dat is ook niet de bedoeling. Vaak zijn rugslapers gebaat met een kussen van latex. Latex geeft de juiste stevigheid en ontlast de drukpunten van je lichaam. Ook heeft latex een goed ventilatievermogen. Kussens van latex hebben vaak een iets zachtere zone in het midden van het kussen, waardoor er automatisch een licht steunende rand ontstaat in de nek die niet storend is.

Kussen voor zijslaper

Over het algemeen heb je als zijslaper een steviger en dikker kussen nodig dan als rugslaper. Je kussen moet de ruimte opvullen tussen de nekholte en tijk van het matras. Omdat de grootte ruimte afhankelijk is van de breedte van je schouders en de hardheid van je matras, is het voor zijslapers belangrijk om een kussen te hebben dat je kunt aanpassen in hoogte en hardheid. Stel: je hebt smalle schouders en ligt op een zacht matras, dan heb je een niet al te dik kussen nodig. Ben je breder gebouwd en slaap je op een hard matras, dan raden wij eerder een dikker en voller kussen aan om jouw lichaam de ondersteuning te geven die het verdient. 

Dons- en latexkussen

Voor zijslapers raden wij vaak dons- en natuurlatex kussens aan. Zo bestaan er kussens die helemaal uit dons bestaan, maar ook zijn er kussens die uit zowel dons, als natuurlatex bestaan. Deze zijn zeer geschikt voor zijslapers. De latex kern van zo’n kussen is elastisch en stevig, waardoor jouw hoofd en nek geweldig worden ondersteund. Dankzij het dons ventileert het kussen ook goed en wordt het vocht dat je ‘s nachts verliest, goed opgenomen. Traagschuim kussens zijn daarnaast erg geschikt omdat traagschuim kussens vaak een ‘wave model’ hebben met een hogere- en een lagere kant. Deze nekrol ‘wave’ ligt erg lekker in je nek. Je kunt bij dit kussen dus afwisselen en uitproberen welke kant jouw favoriet is.

Kussen voor buikslaper

Buikslapers worden vaak aangeraden om met een zo dun mogelijk, of soms zelfs helemaal geen kussen te slapen. Om je nek in een natuurlijke houding te laten rusten, is het belangrijk dat je hoofd niet al te ver wordt opgelift tijdens het slapen.  Voor buikslapers raden wij dan ook altijd een dun kussen aan van 9 tot maximaal 12 centimeter hoog. Maar nog beter is het om buikslapen af te leren, omdat deze slaaphouding niet bevorderlijk is voor jouw nek en onderrug. 

Soft latexkussen

Het beste kussen voor een buikslaper is een soft latexkussen van 9 tot 12 cenmtimeter. Dit kussen is soepel en niet te dik. Het is belangrijk dat het kussen niet te dik is, omdat dat niet fijn is met ademhalen wanneer je op je buik ligt. Let op: het beste materiaal voor een kussen is iets heel persoonlijks. We doen hierboven een aantal suggesties, maar voel je uiteraard vrij om ook andere materialen uit te proberen om te zien of die beter bij jou passen.

Welk kussen bij nekpijn?

Nu je weet welk kussen bij jouw voorkeurslighouding past, kun je je verder gaan verdiepen. Heb je klachten, zoals nek- en schouderpijn? Dan kan een visco-elastische kussen of traagschuimkussen interessant zijn voor jou. Deze kussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken op deze manier drukverlagend. Wij raden deze kussens aan als je af en toe last hebt van een stijve rug of nek, maar ook als je chronische pijn hebt of blessures waarbij drukverlagend slapen verlichtend werkt. Door te slapen op een traagschuim- of visco-elastische kussens, blijf jij de hele nacht in een bepaalde houding liggen en zullen je nek- en rugwervels beter herstellen. Wij raden deze kussens aan in een soft kwaliteit, zodat de tegendruk zo laag mogelijk is. 

Wanneer moet ik mijn kussen vervangen?

Ook ‘Wanneer moet ik mijn kussen vervangen?’ is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Wij zijn blij als we deze vraag krijgen, want veel mensen slapen veel te lang op hetzelfde hoofdkussen. Een gemiddeld hoofdkussen heeft een levensduur van zo’n 3 jaar. Uiteraard speelt het materiaal waar je kussen van gemaakt is hierbij een grote rol. Wij raden het af om meer dan 5 jaar op hetzelfde kussen te slapen, omdat elk kussen na verloop van tijd zijn ondersteunende functie steeds een beetje meer verliest. Daarnaast is het vrij onhygiënisch, als je denkt aan hoeveel bacteriën en zweet zich ophopen in dit stukje textiel. 

Wij helpen je verder!

Heb jij na het lezen van dit blog nog steeds de vraag: ‘Welk kussen past bij mij?’, dan helpen we je graag verder. Bij Kok Bedden geven we al sinds 1946 kundig advies over alle soorten bedden, kussens en matrassen.  Neem contact met ons op via deze pagina, of kom gezellig langs in de showroom!"