Ga terug

Welk soort matras past bij mij?

"Je kent het misschien wel: continu woelen omdat je niet lekker ligt, wakker worden met vervelende kwaaltjes of een matras dat doorzakt in het midden. Hoog tijd om een nieuw matras te kopen! Maar welke past het best bij jou? In dit blog leggen we je uit welke soorten matrassen er op de markt zijn, en welke kwaliteiten zij hebben.  

Wanneer heb je een nieuw matras nodig?

Laten we beginnen bij de basis: wanneer is je matras toe aan vervanging? Gewoonlijk zijn er een aantal klachten die zich voordoen als je matras uitgeleefd is. De meest voorkomende klachten zijn rug-, nek- en schouderklachten.  Wanneer een matras te hard is, biedt deze niet genoeg ondersteuning meer op de plekken waar het lichaam de meeste druk uitoefent, terwijl een te zacht matras juist te veel meebeweegt. In beide gevallen kunnen de spieren niet voldoende ontspannen, wat resulteert in rugpijn, nekpijn en pijn tussen de schouderbladen. Een matras dat onvoldoende ondersteuning en comfort biedt, kan er daarnaast ook voor zorgen dat de bloedtoevoer minder goed loopt. De kwaliteit van je nachtrust neemt af, en je wordt steeds vaker moe of onrustig wakker.   De klachten die je kunt krijgen van een verkeerd matras, verschillen uiteraard per persoon. De één zal vooral fysieke last hebben na het opstaan, waar de ander meer slaapproblemen tijdens de nacht zelf ervaart. Hoe dan ook: mocht je dit herkennen, bekijk dan even wanneer je jouw matras hebt aangeschaft. De gemiddelde levensduur van een matras is ongeveer 8 jaar, dus na die tijd is het verstandig om te kijken naar een nieuw matras!  

De verschillende soorten matras

In principe zijn er zeven verschillende soorten matras om uit te kiezen. Deze zijn als volgt:  

Traagschuim matrassen

Traagschuim staat ook wel bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Het schuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan je lichaam. Traagschuim matrassen zijn dan ook enorm populair door de drukverlagende werking en het comfort.  Een traagschuim matras bevat aan de bovenzijde een laag traagschuim, met daaronder een veerkrachtig materiaal. Dit stimuleert een goede doorbloeding en is ideaal voor mensen met lichamelijke klachten. Goed om te weten: hoe snel of langzaam het traagschuim 'terugveert', hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker deze wand, hoe trager het schuim terugveert. Niet iedereen vindt deze vertraging prettig, dus probeer eerst in winkel uit of dit iets voor je is!  

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen worden ook wel high resilience (HR) matrassen genoemd, omdat ze veel ondersteuning bieden en prettig comfort geven. Het koudschuim dat erin zit, is namelijk enorm veerkrachtig en heeft een relatief lange levensduur. Daarnaast heeft koudschuim een open celstructuur, waardoor het matras goed ademt en ventileert. Ideaal voor wie het snel warm heeft! Een bijkomend voordeel is dat koudschuim anti-allergisch en anti-schimmel is. Al met al niet zo gek dus, dat koudschuim verreweg de meest gebruikte schuimsoort is van alle soorten matras.  

Polyether matrassen

Polyether matrassen worden gemaakt van goedkoop polyether schuim, ook wel PE-schuim genoemd. Dit materiaal wordt in matrassen voor volwassenen vaak alleen nog in de goedkoopste versies gebruikt, omdat polyether kwalitatief niet één van de beste materialen is. De ventilatie is minder goed en een matras van polyether biedt vaak ook niet zo veel steun als matrassen van andere schuimsoorten. Dit betekent overigens niet per se dat de kwaliteit slecht is, maar het matras voelt wel minder comfortabel en soepel aan. Ons advies is dan ook om dit matras alleen te kopen als je geen speciale wensen of voorkeuren hebt.  

Pocketvering matrassen

Pocketveren zijn metalen springveren die elk zijn verpakt in een textielen zakje, ook wel ‘pockets’ genoemd. Deze pockets kunnen los van elkaar bewegen en zijn ingedeeld in zones. Al deze verschillende zones bij elkaar bewegen met je lichaam mee, en zorgen zo voor de ideale ondersteuning van de wervelkolom en de onderrug.  Pocketvering matrassen ventileren goed en zijn zeer hygiënisch, omdat er voortdurend lucht tussen de pocketveren circuleert. Daardoor kunnen ze ook goed vocht afvoeren en geniet je van ultieme ventilatie. De dikte van het staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer van de pocketvering matrassen, bepalen welke delen van het lichaam meer of minder worden ondersteund.  

Bonnellvering matrassen

Bonnellvering is een binnenveringsoort die net zoals de pocketvering springveren bevat, maar hier zijn de veren met een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Dit matras bevat een toplaag voor een goede drukverdeling van het lichaam. Bonellvering wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt in boxspring onderstellen, omdat ze de zones in een matras tegenwoordig minder goed verdelen en bewegen dan een pocketvering matras dat bijvoorbeeld doet.   

Natuurlijke matrassen

Natuurlijke matrassen, ook wel te herkennen als eco matras of biologisch matras, worden op milieuvriendelijke wijze gemaakt. Ze trekken geen straling aan, zijn vrij van metaal en kunststoffen en daarnaast zijn ze antibacterieel. Een ecologisch slaapsysteem zorgt er bij een natuurlijk matras voor dat jouw lichaam geen chemicaliën opneemt tijdens de nachtrust.  Er zijn veel verschillende natuurlijke matrassen op de markt. Een voorbeeld hiervan is een paardenhaar matras, welke speciaal geproduceerd wordt voor mensen die veel transpireren, reumatisch zijn of op zoek zijn naar steviger comfort. Door de holle kern van het haar, transporteert vocht in een paardenhaar matras snel en blijft het materiaal droog. Ook blijft het zacht en soepel door de veerkracht van het haar. Een ander voorbeeld van een natuurlijk matras, is een natuurlatex matras.   

Latex matrassen

Een latex matras is rekbaar en veerkrachtig. Dit komt omdat het latexschuim gemaakt wordt van rubber, waarbij natuurlatex of natuurrubber het meest gebruikt worden. Daarnaast kenmerken latex matrassen zich als matrassen met een goede drukverdeling, comfort en stevigheid.  Een nadeel is dat latex matrassen warm aan kunnen voelen, omdat rubber niet goed ademt. Bij een 100% natuurlatex matras is dat echter niet van toepassing: deze ademt prima door de open structuur en ventilatiegaatjes en heeft altijd een prettige temperatuur. Tip: Let bij het kopen van een latexmatras dus goed op het soort latex waar het matras van is gemaakt!   

Handig om te weten bij het kopen van een matras

Je hebt nu kennis over de verschillende soorten matras. Dat is top! Echter, er zit nog véél meer achter het kopen van het juisteeenpersoonsmatras, tweepersoonsmatras of topmatras Zo speelt je slaaphouding een grote rol bij het maken van de definitieve keuze, maar is je lichaamsbouw ook erg belangrijk. Zelfs de lengte van jouw bed, je allergieën en de wasbaarheid van een matras zijn punten die je goed in het achterhoofd moet houden. Dát - en nog veel meer handige tips, lees je in ons blog over het kopen van een matras. Klik hier om daar naartoe te gaan!     Heb je meer tips nodig of heb je andere opmerkingen/vragen over de beschikbare soorten matras? Mail ons dan op info@kokbedden.nl."