Ga terug

Wil jij slapen als een roos? Volg dan deze tips!

Wil jij slapen als een roos? Volg dan deze tips!
"De zomerse bloemen zijn verleden tijd en de verkleurde bladeren vallen langzaam van de bomen. Het najaar doet zijn intrede met koud, druilerig weer. We kruipen gauw onder de dekens bij een zware, gure windhoos, waarna we het liefst heel de nacht verder slapen als een roos. ‘Slapen als een roos’ is een bekend Nederlands gezegde, maar wat houdt het precies in? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat je slaapt als een roos? ‘Slapen als een roos’ is een gezegde, dat lang geleden is ontstaan. Het verwijst naar de rode blosjes die verschijnen op de wangetjes van kinderen, zodra zij in een diepe slaap zijn. Deze rode blosjes deed men denken aan rozen - en vandaar dus het gezegde: slapen als een roos.

Zo kun jij slapen als een roos

Slapen als een roos, dat wil je toch elke dag? Kok Bedden maakt dat mogelijk, want wij bieden essentiële ‘ingrediënten’ voor een heerlijke nachtrust, zoals kwalitatieve bedden, matrassen en bedtextiel. In combinatie met de onderstaande tips van Kok Bedden, garanderen wij je talloze nachten waarbij jij slaapt als een roos. 

Het juiste bed

Stel: je hebt een goed matras, hoofdkussen en dekbed, maar geen stevig bed. Dan is het gauw gedaan met je nachtrust. Je bed is als het ware de fundering van je slaap. Kies daarom het formaat bed dat bij jou past. Ben je lang? Ga dan voor een bed met meer lengte, zodat je heel je lichaam kunt strekken. Slaap je met z’n tweeën? Kies dan voor een tweepersoonsbed en laat een twijfelaar achterwege, want tijdens je slaap moet je vrij en ongestoord kunnen bewegen.

Een fijn matras

Er bestaan allerlei soorten matrassen: van koudschuim, tot latex en van polyether tot binnenvering. Ieder matras heeft zijn eigen kwaliteiten en ieder persoon heeft een eigen voorkeur. Ga dus niet blindelings voor het duurste of het goedkoopste matras, maar kijk welk soort het beste past bij jouw lichaam en behoeftes. In dit blog lees je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een matras.

Een bijpassend hoofdkussen

Een goed hoofdkussen bepaalt voor 20% jouw ligcomfort. Belangrijk dus, om rekening mee te houden als je wilt slapen als een roos. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een hoofdkussen te kiezen dat past bij je matras. Daarnaast moet je er rekening mee houden of je een zij-, rug-, of buikslaper bent: je voorkeurslighouding bepaalt naast je matras, grotendeels wat voor kussen jij nodig hebt.

Het juiste bedtextiel

Niets is fijner dan warm onder de dekens kruipen en rozig in slaap vallen. Té warm is alleen ook niet goed, want dan komt je lichaam niet tot rust. Dit betekent namelijk dat je gaat zweten en dat je bloedstroom versnelt. Deze processen kosten energie en dus ‘laad’ je ‘s nachts minder goed op.  Wil je altijd zeker zijn van een goed gereguleerde temperatuur in bed? Kijk dan eens naar een 4-seizoenen dekbed. Hiermee heb je de luxe om zelf te kiezen hoe warm het dekbed is waar je onder slaapt.  Ook een flanellen dekbedovertrek is een goede optie. Flanel is geweven (meestal) katoen met een geruwd randje. Tussen de opgeruwde vezels zit een laagje lucht, dat warmte vasthoudt. De stof absorbeert vocht, maar droogt daarentegen snel. Hierdoor zorgt een dekbedovertrek van flanel voor een constante temperatuur onder de dekens en dus een betere nachtrust.

Wat doe jij voor het slapengaan?

Met een goed bed, fijn matras, bijpassend hoofdkussen én het juiste dekbed, ga jij zeer waarschijnlijk slapen als een roos. Toch zijn er, naast deze essentiële ‘ingrediënten’, ook andere dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Hierbij draait het niet om de materialen waarop- of in je slaapt, maar om wat je vóór het slapen doet:

Beweeg voldoende

Ga een paar uur voordat je naar bed gaat sporten (niet té vlak voor het slapen, want dat werkt averechts!). Je lichaam koelt af na het sporten en dit verbetert de slaap, want tijdens het slapen hoeft je lichaam daardoor geen extra moeite meer te doen om warmte af te voeren. Wij raden aan om 3 tot 5 dagen in de week gemiddeld 30 minuten lang matig intensief te bewegen. Dit kan al met bijvoorbeeld een wandeling of een lekker fietstocht(je).

Vermijd lichtgevende schermen

Kijk minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer op beeldschermen. Denk hierbij aan je telefoon, televisie of tablet. Het blauwe licht van het scherm beperkt namelijk de aanmaak van melatonine: een slaaphormoon, dat je nodig hebt om slaperig te worden. Wanneer je wel vlak voor het slapen kijkt naar een beeldscherm, kan het langer duren voordat je je moe voelt en wordt het moeilijker om snel in slaap te vallen.

Vermijd zware maaltijden

Je stofwisseling versnelt na het eten van een maaltijd. Hierdoor gaat je lichaamstemperatuur omhoog en krijg je het warm. Met een warme lichaamstemperatuur val je - zoals we eerder ook al benoemden - minder snel in slaap, want het lichaam moet zichzelf eerst afkoelen. Dit kost extra energie en zorgt dat je ‘s nachts minder goed uitrust. Ook vergroot het de kans dat je middenin de nacht wakker wordt. Heb je alle informatie goed op je in laten werken? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Volg de tips, of probeer wat combo’s uit, waarvan jij denkt dat ze kunnen helpen. Wie weet slaap jij binnen de kortste keren wel als een roos!  Indien je vragen hebt of iets kwijt wilt, laat het ons dan vooral weten door contact op te nemen. Ook kun je altijd bij ons terecht voor advies, zowel online als in de winkel. We helpen je graag verder!"