Wat is een winterdip?
In de basis is een winterdip een milde vorm van een winterdepressie waarbij vooral vermoeidheid en somberheid een grote rol spelen. De meeste mensen hebben last van een slecht humeur door de korte en koude dagen, of hebben geen zin om naar buiten te gaan en iets actiefs te ondernemen. Ook moeite hebben met opstaan en jezelf aan het werk zetten zijn welbekende symptomen van de winterdip. Pas wanneer je een langere tijd last blijft hebben van deze symptomen, inclusief aanhoudende negatieve gedachten, wordt er gesproken van een winterdepressie.Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de winter?
Al deze sombere gevoelens komen natuurlijk ergens vandaan. Kort gezegd zijn ze het gevolg van een verstoord ritme. Wanneer we van seizoenen veranderen en de temperaturen kouder worden, heeft dit een groot effect op ons lichaam. De volgende punten geven een beeld van wat er onder andere met je lichaam gebeurt in de winter: Daglicht Daglicht is cruciaal voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Naarmate we dieper de winter ingaan en de dagen steeds korter worden, krijgen we weinig blootstelling aan natuurlijk licht. Dit is echter erg belangrijk voor de aanmaak van endorfine, een hormoon dat je opgewekt en blij maakt. Niet zo gek dus, dat je je in de winter snel somber en slaperig voelt. Energie Wanneer je continu moe bent zul je meer trek krijgen in koolhydraatrijk voedsel. Deze geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. In combinatie met minder bewegen zorgt dit er echter wel voor dat je sneller aan kunt komen. Bovendien maken koolhydraten het lichaam na een tijdje erg moe en kun je daardoor dieper in de winterdip zitten. Belangrijk om in de gaten te houden, dus. Cortisol Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt als gevolg van stress en heeft veel invloed op onze slaap. In de zomer is er - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - een piek in cortisol, waardoor we relatief veel stress ervaren. In de winter daalt deze cortisolwaarde juist erg hard en dat zorgt ervoor dat we minder stress voelen en beter slapen tijdens de winter. Dit maakt het makkelijker om vroeg te gaan slapen en ‘s ochtends langer in bed te blijven liggen. Je slaappatroon raakt hierdoor verstoord, wat zorgt voor een laag energieniveau, concentratieproblemen en soms zelfs negatieve gedachten. Dat gezegd te hebben is een verstoord slaapritme dan ook de grootste veroorzaker van een winterdip.Hoe kun je de winterdip tegengaan door middel van slaap?
Omdat een verstoord slaapritme de grootste boosdoener vormt, is het verstandig om te kijken wat je op dat vlak kunt verbeteren. Hieronder volgen zes tips om beter te slapen in winter!- Het juiste bedtextiel
- Langzaam je slaapritme terugvinden
- Houd je gezondheid op peil
- Pas je slaapomgeving aan
- Blijf in beweging
- Zoek zonlicht op