Ga terug

Winterdip? Dit zijn zes tips om beter te slapen in de winter

Winterdip? Dit zijn zes tips om beter te slapen in de winter
"Hoe korter en donkerder de dagen worden, hoe somberder veel van ons zich beginnen te voelen. We komen met moeite uit bed, hebben geen zin om actie te ondernemen en zijn zodra de zon weer onder is doodmoe. In andere woorden: de welbekende winterdip heeft je te pakken. Wat doet een winterdip met je lichaam en hoe kun je slaap gebruiken om dit te voorkomen?  

Wat is een winterdip?

  In de basis is een winterdip een milde vorm van een winterdepressie waarbij vooral vermoeidheid en somberheid een grote rol spelen. De meeste mensen hebben last van een slecht humeur door de korte en koude dagen, of hebben geen zin om naar buiten te gaan en iets actiefs te ondernemen. Ook moeite hebben met opstaan en jezelf aan het werk zetten zijn welbekende symptomen van de winterdip. Pas wanneer je een langere tijd last blijft hebben van deze symptomen, inclusief aanhoudende negatieve gedachten, wordt er gesproken van een winterdepressie.    

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de winter?

Al deze sombere gevoelens komen natuurlijk ergens vandaan. Kort gezegd zijn ze het gevolg van een verstoord ritme. Wanneer we van seizoenen veranderen en de temperaturen kouder worden, heeft dit een groot effect op ons lichaam. De volgende punten geven een beeld van wat er onder andere met je lichaam gebeurt in de winter: Daglicht Daglicht is cruciaal voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Naarmate we dieper de winter ingaan en de dagen steeds korter worden, krijgen we weinig blootstelling aan natuurlijk licht. Dit is echter erg belangrijk voor de aanmaak van endorfine, een hormoon dat je opgewekt en blij maakt. Niet zo gek dus, dat je je in de winter snel somber en slaperig voelt.  Energie Wanneer je continu moe bent zul je meer trek krijgen in koolhydraatrijk voedsel. Deze geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. In combinatie met minder bewegen zorgt dit er echter wel voor dat je sneller aan kunt komen. Bovendien maken koolhydraten het lichaam na een tijdje erg moe en kun je daardoor dieper in de winterdip zitten. Belangrijk om in de gaten te houden, dus. Cortisol Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt als gevolg van stress en heeft veel invloed op onze slaap. In de zomer is er - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - een piek in cortisol, waardoor we relatief veel stress ervaren. In de winter daalt deze cortisolwaarde juist erg hard en dat zorgt ervoor dat we minder stress voelen en beter slapen tijdens de winter.  Dit maakt het makkelijker om vroeg te gaan slapen en ‘s ochtends langer in bed te blijven liggen. Je slaappatroon raakt hierdoor verstoord, wat zorgt voor een laag energieniveau, concentratieproblemen en soms zelfs negatieve gedachten. Dat gezegd te hebben is een verstoord slaapritme dan ook de grootste veroorzaker van een winterdip.   

Hoe kun je de winterdip tegengaan door middel van slaap?

Omdat een verstoord slaapritme de grootste boosdoener vormt, is het verstandig om te kijken wat je op dat vlak kunt verbeteren. Hieronder volgen zes tips om beter te slapen in winter! 
  • Het juiste bedtextiel
Als het buiten koud is, kan het fijn zijn om gebruik te maken van meerdere lagen bedtextiel. Denk hierbij aan een zacht laken van natuurlijke vezels en een fijn winterdekbed voor ultieme comfort. Was alle lakens en kussenslopen regelmatig om bacteriën en allergenen te bestrijden.  Daarnaast kun je jezelf afvragen of je matras nog goede ondersteuning en comfort biedt. Blijkt het tijd voor een nieuw matras? Lees dan eerst ons blog over het kopen van een matras. Zo weet je zeker dat je het juiste matras koopt. Schroom daarnaast niet om bij vragen contact met ons op te nemen, we helpen je graag verder!
  • Langzaam je slaapritme terugvinden
Doordat je slaapritme tijdens de winterdip verstoord is, wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Het slimste is daarom om je zomerse slaapritme in de laatste dagen van de zomer alvast een beetje af te bouwen. Gemiddeld wordt het iedere dag richting de winter zo’n 10 minuten eerder donker, dus gebruik deze 10 minuten om wat eerder naar bed te gaan. Door dit iedere dag te doen leert je lichaam het nieuwe slaapritme kennen. Belangrijk hierbij is wel dat je elke volgende ochtend ook 10 minuten eerder opstaat.  Heb je moeite met in slaap vallen? Probeer dan onze slaapbevorderende spray of roller uit. Speciaal voor de klanten van Kok Bedden maakte onze aroma- en bloesemremedie therapeute Wicky een ‘slaapcocktail’ met heerlijke aroma’s die jou helpen sneller de slaap te vatten. Lees hier meer over aromatherapie. 
  • Houd je gezondheid op peil
Om goed te kunnen slapen in de winter moet je je gezondheid goed op peil houden. Zo is het met de verminderde weerstand heel belangrijk om elke dag genoeg verschillende voedingsstoffen als vitamines, vetten  en eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast is het handig om niet te laat je avondmaaltijd te eten, omdat je lichaam dan minder tijd krijgt om al dat voedsel te verteren. Wanneer er ‘s nachts nog voedsel moet worden verteerd, slaap je minder goed.  Ook je mentale gezondheid is belangrijk. Zorg ervoor dat je minimaal een uur voordat je naar bed gaat iets doet waar je van ontspant. Laat je telefoon links liggen en lees een boek onder een warme plaid. Niets vervelender dan in bed liggen piekeren!  
  • Pas je slaapomgeving aan
Het is enorm verleidelijk om in bed te gaan liggen met een dikke trui en warme sokken, maar volgens de Amerikaanse Sleep Foundation kun je het best slapen wanneer  je lichaamstemperatuur een beetje verlaagd is in een frisse ruimte. Je winter pyjama zal dus gewoon voldoen. Daarnaast mag je verwarming uitblijven en kun je je raam op een kier zetten. Pas hier wel mee op, want slapen in de tocht zorgt er juist voor dat je meer gaat draaien in je slaap waardoor je vaker wakker wordt.
  • Blijf in beweging
Door overdag genoeg in beweging te blijven en jezelf fysiek uit te putten, kun je ‘s nachts makkelijker in slaap vallen. Dus koop een dikke jas, doe je warme laarzen aan en trotseer het weer! Probeer voornamelijk te bewegen in de ochtend: je maakt tijdens het sporten namelijk cortisol en endorfine aan die je energiek en wakker houden. Heel fijn om overdag even afgeleid te worden van de winterdip, maar niet als je ‘s avonds in slaap wilt vallen. 
  • Zoek zonlicht op
Nog een reden om vroeg naar buiten te gaan is het zonlicht! Zonlicht activeert de onderdrukking van melatonine (het slaaphormoon) en stelt ons in staat om de dag energiek door te komen. Bovendien is het belangrijk om je vitamine D binnen te krijgen. Dit kan natuurlijk door middel van supplementen, maar niets gaat boven een verfrissende wandeling in de buitenlucht.    Heb je vragen of persoonlijk advies nodig? Wij helpen je graag verder in onze winkel in Putten. Je kunt ons uiteraard ook altijd bereiken per mail info@kokbedden.nl.  "