Gemengde natuurlatex matrassen

Gemengde natuurlatex matrassen zijn matrassen waarbij synthetische latex met natuurlijke latex (aardolieproduct) is gemengd Lees meer

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Informatie over gemengde natuurlatex matrassen

Het aandeel natuurlijke latex in een gemengd natuurlatex matras is minimaal 40%. De verhoudingen hiervan kunnen echter verschillen. Je kan bijvoorbeeld een matras kopen met 60 procent natuurlijke latex en 40% synthetische latex of een matras met 80% natuurlijke latex en 20% synthetische latex. 

Kwaliteit van gemengde natuurlatex matrassen

Gemengde natuurlatex matrassen zijn matrassen met een middelhoge tot hoge kwaliteit afhankelijk van de verhouding. Over het algemeen geldt; hoe hoger het aandeel natuurlijke latex, des te beter zal de kwaliteit zijn. Ook zal het matras hoger in prijs zijn aangezien het natuurlijke rubber een duurdere grondstof is. Door de natuurlijke latex te mixen met de synthetische rubber is het mogelijk om de matrassen in werkelijk iedere hardheid te produceren. Dit kan een voordeel zijn voor een consument met specifieke wensen op het gebied van het comfort.

Ventilatiegaatjes in gemengde natuurlatex matrassen

Gemengde latex matrassen zijn vrijwel altijd voorzien van vele ventilatiegaatjes. Dit wordt gedaan over de volledige oppervlakte van het matras van boven naar beneden. Hoe hoger het aandeel natuurlijke latex in een matras is, des te meer ventilatiegaatjes er kunnen worden aangebracht zonder in te leveren op de duurzaamheid. Je kan dus stellen dat een latex matras met veel ventilatiegaatjes hoger van kwaliteit is en beter ventileert.

Zones in het matras

Gemengde latex matrassen worden veelal voorzien van zones. Over het algemeen zie je 5-zone en 7-zone matrassen. Deze zones worden gemaakt door middel van insnijden in de bovenste laag van het matras. Om een zachtere zone te maken worden de insnijdingen korter bij elkaar gesneden en bij een stevigere zone zijn de insnijdingen verder uit elkaar. Sommige fabrikanten maken ook zones door bijvoorbeeld bij de schouders 'gaten' in de kern te maken over de volledige breedte van het matras. Door een matras uit te proberen in de winkel kan je er achter komen of een 5-zone of een 7-zone matras beter bij je past. Dit heeft voornamelijk te makelijk met je lengte maar ook met de verhoudingen van je lichaam. Een 7-zone matras is daarom niet per sé beter dan een 5-zone matras.

De voor- en nadelen van gemengde natuurlatex matrassen

Voordelen: 

Deze matraskernen kunnen in Europa gemaakt worden, gedurende het hele jaar door. Hierdoor kan dit voor een lagere prijs dan de 100% natuurlatex matrassen. Deze matrassen zijn elastisch en comfortabel, vervormen zeker niet snel en gaan ongeveer 10 jaar mee.

Nadelen: 

Het is deels een aardolieproduct, (Styrene Butadine Rubber). De uitstoot voor het produceren van de synthetische latex is hoger en het is geen hernieuwbare grondstof. Het ademt minder goed dan natuurlijke latex en is ook minder vochtdoorlatend. Leverbaar in Medium, Firm en Soft. Bij de matrasproductie zijn een aantal procesversnellers en diverse chemische vulcanisatiemiddelen nodig. Het aandeel natuurlatex-sap is ouder dan 4 maanden en daardoor gemengd met amoniak (voor de houdbaarheid gedurende transport naar Europa). Om een stabiele productiekwaliteit te garanderen van deze 2 verschillende grondstwoffen zijn meer hulpproducten noodzakelijk.