Alles wat u wilt weten over Green Sleep bedden

     Green Sleep logo

Wat betekent goed slapen voor u?

Wilt u ook zo graag gaan slapen? Je kleedt je uit, stapt in het frisse bed, je strekt je uit op de matras, pakt je hoofdkussen en zakt heerlijk weg…en 's morgens ben je weer fit en helemaal uitgerust.

Ik hou van mijn bed en van bedden. Al 35 jaar is mijn werk het inkopen en verkopen van  bedden die een gezonde nachtrust bevorderen.

Ik probeer daarbij verband te leggen tussen wat de wetenschap ons leert over slapen en het ideale bed. Het ideale bed dat past bij het leefpatroon van de moderne mens. Regelmatig vertellen mijn klanten hoe hun slaapkwaliteit is verbeterd na het aanschaffen van één van mijn bedden. Er is dus duidelijk een relatie tussen het bed waarop u ligt en uw slaapkwaliteit. Hoe langer u aan één stuk door kunt slapen, des te hoger uw slaapkwaliteit is. Welke factoren kunnen uw slaap storen en hoe beperkt u die? Wat moet u weten over uw slaap en waarop moet u letten bij het inslapen? Hoe kunt u bewust uw zelf-herstel of zelf-genezingsproces  stimuleren tijdens uw slaap?

Toen ik met de eigenaar van Green Sleep, Georges Lambrecht, in aanraking kwam, werd ik getroffen door zijn zuivere lijn van werken: geen enkele concessie om het beste van het beste te leveren voor een optimale en gezonde nachtrust.

Slapend gezonder worden!

Ja, het kan en daaromheen is de bedrijfsfilosofie van Green Sleep gebouwd: Het met hart voor mens en natuur wetenschappelijk ontwikkelen en ambachtelijk vervaardigen van het bed dat het beste bij úw lichaam en slaapgewoonte past. Op deze website geef ik u graag een voorproefje van de Green Sleep artikelen, maar om echt het ideale bed te kiezen is het aan te raden om eens een bezoek te brengen aan onze showroom om de verschillende stramheden uit te proberen. U kunt veel gezonder slapen en uzelf weer gezond slapen.

Graag tot ziens bij Kok Bedden,

hartelijke groeten,

Harrie Kok
Kok Bedden (sinds 1946)

Definitie van het ideale bed volgens Green Sleep

Na 30 jaar van studie, productontwikkeling en resultaatervaring van haar klanten denkt  Green Sleep volgens de huidige wetenschappelijke kennis die we over slapen en grondstoffen kennen het ideale bed als volgt te kunnen definiëren:

Het ideale bed laat u voldoende wegzakken om een optimaal drukverlichtend raakvlak met uw lichaam in ieder mogelijke lighouding te verkrijgen en geeft tegelijkertijd optimale ondersteuning in elke lighouding zodat de positie van je wervelkolom geenszins permanente spierspanningen of zelfgenezende regeneratie en reiniging bemoeilijkt. Tevens wordt het ideale bed opgebouwd uit niet-toxische, gezonde, duurzame en ecologisch verantwoorde grondstoffen.

Doordat we ons gedurende de nacht toch enkele malen keren om geen drukletsel op te lopen kun je een bed niet gaan instellen op één bepaalde dominante lighouding. Het ideale bed moet zich dus aanpassen aan iedere houding en optimaal ondersteunen in de houding waar je gaat inslapen en waarin je na het drukontlastend keren steeds liefst naar terugkeert.

Ieder mens heeft een genetisch bepaalde dominante houding. Zo is meer dan 70 % van de vrouwen zijslaper en meer dan 70 % van de mannen zij- buikslaper. Het naar raakvlak theoretisch ideale rugslapen kunt u proberen maar onbewust gaat u toch weer naar uw dominante houding.

Zo'n ideaal bed is dus:

- Voldoende groot
- Ondersteunt optimaal maar is toch zo zacht mogelijk, moet goed absorberen en het lichaam laten ademen
- Bestaat uit gezonde niet-toxische materialen die met hart voor mens en natuur worden vervaardigd

Green Sleep Logo

Een nieuw hoofdstuk van uw leven en gezondheid begint bij Kok Bedden…

Hoofdstukken:

1. De geschiedenis en ontwikkeling van de slaap
2. Het belang van goede slaap en wat u daarover moet weten
3. Belang van diepe slaap en REM-slaap
4. Zelfgenezing door slaap
5. Het ideale bed geeft een perfecte lineaire en laterale ondersteuning
6. Non Toxic (niet giftig)
7. Over organic Hevea Natuurlatex Matrassen
8. Organic katoen
9. Wol
10. Gebruik van hout en FSC label

1. Geschiedenis en ontwikkeling van de slaap

1. "Vier op tien Nederlanders slaapt slecht"
2. Evolutiegeschiedenis
3. Slaapgewoonten
4. De slaapplaats
5. Slaapwijze
6. Vrouwen zijn zijslapers, mannen zij-buikslapers
7. Slaaptekort
8. Het grote slaapgebrek

1. "Vier op tien Nederlanders slaapt slecht"

Waarom slapen wij eigenlijk nog steeds? De mens slaapt al korter dan elk dier. Moeten slapen omdat het te donker wordt om nog veilig te jagen of voedsel te verzamelen behoort  vandaag de dag voor de meeste mensen tot het verleden. Kunstmatig licht maakt het mogelijk om fabrieken in 3 ploegen te laten werken, om winkels 24 uur per dag open te laten zijn, om een bruisend nachtleven te hebben en om thuis ook 's nachts volop interessante dingen te doen en niet te moeten slapen.

Waarom slapen wij nog steeds? Waarom “verliezen” wij 1/3 van ons leven aan iets wat op “dood zijn” lijkt? Genieten wij daar zó van?

Chronisch kortslapers

Napoleon Bonaparte bleef alert dag en nacht, hij leed dan ook aan chronisch slaaptekort. Hij sliep enkel in slaapjes, nooit langer dan een paar uur. Thomas Edison vond het kunstmatig licht uit en vond slapen een “een betreurenswaardige terugkeer naar het primitieve gedrag van een holbewoner.” Albert Einstein was een veelslaper, ’s nachts en overdag dutte hij regelmatig in. Hij beweerde dat dit hem veel creatiever maakte.

2. Evolutiegeschiedenis

Toch is er iets dat ons dwingt te slapen. Is het de vermoeidheid van onze spieren en geest die de behoefte aan slaap schept? Of bevelen onze genen in een 24 uur ritme om nu te gaan slapen? De wetenschap is er nog niet uit.

Als homo sapiens hebben wij een lange evolutie-geschiedenis achter ons.  Vandaag de dag hebben wij nog steeds het lichaam van de jager-verzamelaar inclusief staartbeen. Van ver voor de eerste homohabilis tot niet zo lang geleden was de mens zeer kwetsbaar wanneer het donker werd. Hij leefde alleen of in een groep maar moest steeds waakzaam blijven.

Slapen gebeurde verscholen en zoveel mogelijk beschermd zoals in grotten of op hooggelegen plaatsen waar de ingang of toegang kon worden bewaakt. Vuur onderhouden, waken en andere overlevingsbezigheden hielden onze voorouders in de nacht meerdere uren bezig. Hun nacht werd meermaals door actieve momenten onderbroken en nog steeds slapen primitieve bevolkingsgroepen ook 's nachts kortere slapen na elkaar. Door zich te organiseren in groepen en rangordes kon het waken 's nachts tot een kleine groep worden beperkt en kon de rest langzaam evolueren naar de moderne sociale slaap waar deze kortere slapen aan een stuk worden doorgeslapen.

3. Slaapgewoonten

In het westen slaapt ieder van ons  meestal een slaap die bestaat uit 5 cycli die op hun beurt ingedeeld worden in verschillende fasen. Bij het bestuderen van het slaapgedrag op andere continenten dan Europa kan men constateren dat veel bevolkingsgroepen er nog steeds heel andere slaapgewoonten op na houden.

Kenmerkend voor het slaapgedrag van bevolkingsgroepen die nog  dicht bij de natuur leven is hun gewoonte om de nacht niet “aan een stuk door” te slapen maar actief te onderbreken en dat klimaat zeker een even grote rol speelt als duisternis, om het nog steeds veel voorkomende “middagslaapje” te verklaren. Zelfs in China zijn tijdens de middag de meeste fabrieken en kantoren gesloten. In Japan is het dutje 's middags op het kantoor nog steeds zeer populair. Bombay zindert reeds van de activiteit om 5 uur 's morgens en om 11 uur 's avonds komen de inwoners van Abidjan pas goed op dreef.

4. De slaapplaats

Niet iedereen heeft dezelfde slaapbehoeften; frequente kortere en over heel de dag verspreide slaap zowel op de grond, bank, stoel of bed kom je meer tegen dan onze moderne sociale slaap van 11 uur 's avonds tot 7 uur 's morgens in een opgemaakt bed. In het westen zijn wij geëvolueerd van slapers in een nest of een hol, naar meer beschermde kamers of torenkamers waar mensen en families met de voeten naar het vuur toe geschoven de warmte en de bescherming van elkaar zochten. Ze sliepen op bedden die beschermden tegen vocht, koude of ongedierte. Huiden, zakken gevuld met allerlei elastische materialen en dekens die zelfs bovenop de kist met de kostbaarste bezittingen werden gelegd.

Grieken en Romeinen leefden en aten op hun bed. In de middeleeuwen sliepen de strijdvaardigsten gezeten in vol krijgsornaat om snel tot actie te kunnen overgaan terwijl mannen, vrouwen en kinderen gezellig samen naakt in een bed onder de huiden doken. Victoriaanse preutsheid en nieuwe ideeën over hygiëne brachten nachtkleden, slaapmutsen, individuele slaapkamers en bedden. Franse koningen ontvingen hun onderdanen vanuit hun bed zittend of liggend.

5. Slaapwijze

 Nog steeds slaapt 70 % van de bevolking samen met iemand anders en sinds een honderdtal jaar zijn wij in de Westerse wereld geëvolueerd naar het slapen in individuele slaapkamers waar ouders of kinderen zich kunnen terugtrekken.

Sinds het uitvinden van de metalen veermatras en bedbox slapen wij volkomen horizontaal en hebben de zitkussens langzaam plaatsgemaakt voor moderne min of meer hygiënisch verantwoorde bedden.

6. Vrouwen zijn zijslapers, mannen zijn zij-buikslapers

Een enquête in 1996 bij 2000 Green Sleep klanten leerde dat 78 % van de vrouwen zijslaper is en 72 % van de mannen zij-buikslaper. Dit klinkt ook logisch als je beseft dat de meeste gezonde vrouwen vroeger steeds in verwachting waren en daardoor moeilijk anders konden liggen en bovendien zo een betere bescherming voor de foetus bood.

Mannen zijn beter beschermd door hun rug en zijn in deze houding ook sneller recht. Andere studies wijzen dan uit dat 15 % op zijn rug slaapt, 24 % op zijn linkerzij, 47 % op zijn rechterzij en 14 % op de buik.

Maar liggen doen we steeds meer op onze rug, niet alleen door de te harde matrassen die ons slaapprofiel verstoren maar elektrisch verstelbare bedbodems brengen nu koning televisie zelfs tot in de slaapkamer. Wij beschikken nu 24 uur per dag over licht, gedigitaliseerde communicatie, een wereldwijd vertakt informatienetwerk en ook 's nachts een permanente toegang tot elke vorm van amusement en recreatie… tot in de slaapkamer toe.

7. Slaaptekort

We werken of reizen 's nachts en toch voelen we dat we daardoor een slaaptekort opbouwen. Misschien kunnen we inderdaad 24 uur per dag functioneren zonder dat we veel tijd kwijt zijn aan slapen. Als je de technologische veranderingen van de laatste eeuw bekijkt ten opzichte van onze totale evolutie heeft die zich in een symbolische seconde voltrokken, terwijl ons lichaam er 30.000 jaar over heeft gedaan om van de Homo Sapiens naar de mens van vandaag te evolueren.

Sinds het uitvinden van de gloeilamp in 1936 kunnen we technisch omgaan met nachtwerk, kunnen we steeds jachtiger gaan leven en ook midden in de nacht informatie en recreatie verkrijgen.

Even wat voorbeelden hoe lang dieren slapen per 24 uur:

- Ezel 3
- Paard 3
- Koe 4
- Dolfijn 7
- Varken 8
- Hond 9
- Chimpansee 10
- Gorilla 12
- Kat 15
- Vleermuis 20

8. Het grote slaapgebrek

Maar hoeveel rek zit er in onze slaapbehoefte? Vergooien wij zomaar een derde van ons leven?

Hoe meer we over slapen weten hoe meer u zult beseffen dat onze huidige problemen eerder te wijten zijn aan een slaapgebrek dan aan een tijdverspilling door slaap. Het slecht slapen is de grootste kwaal van onze tijd maar de moderne, technologische samenleving en onze hogere levensverwachtingen eisen nu net dat we nog meer dan in het verleden onze slaap optimaal gaan benutten.

In slaaplaboratoria over heel de wereld wordt slaapgebrek in laboratoriumomstandigheden opgewekt en het gedrag van de proefpersonen bestudeerd. Iedere studie laat zien dat zelfs het minste tekort aan slaap ons minder effectief doen functioneren. Daaruit voorkomende tussentijdse slaapjes zijn trouwens de grootste oorzaken van ongevallen zowel op het werk als op de weg.

2. Het belang van goede slaap en wat u daarover moet weten.

Top wetenschappelijk onderzoek

1. Het Goddelijk mysterie
2. Slaaplaboratoria
3. Vijf cycli
4. Geen tijdelijke dood

1. Het Goddelijk mysterie

Slapen wordt wetenschappelijk nog niet zo lang onderzocht. Vóór de negentiende eeuw was slaap eerder een niet te bespreken Goddelijk mysterie. Verder dan constateren dat slaap werd veroorzaakt door een te zware maaltijd of het gissen door alchemisten dat lichaamssappen en dampen slaap verwekten en gebrek aan slaap de hersenen deed opdrogen kwam men eigenlijk nooit.

“Wat doet ons slapen?”, “Hoe slapen wij?”, “Wat gebeurt in ons tijdens de slaap?” wordt pas sinds de eerste electrofysiologische studies wetenschappelijk onderzocht. Pas sinds de eerste helft van de vorige eeuw onderzoeken fysiologen, biochemici en neuropsychiaters wat slechte slapers kan doen slapen en waarom een mens moet slapen.

50 jaar studie hebben wel slaapmiddelen als barbituraten, benzodiazepines en non-benzodiazepine hypnotica opgeleverd maar helaas nog niet de ideale slaappil. Wat doet ons slapen, wat gebeurt er in onze dromen? We weten het nog niet. Wat we wel weten op vandaag is wat er met ons lichaam gebeurt tijdens de slaap en waar slaapgebrek toe kan leiden.

Uitleg over barbituraten: kalmerende, slaapbevorderende geneesmiddelen.

Uitleg over benzodiazepines: kalmerende, angstverminderende, slaapbevorderende geneesmiddelen.

Uitleg over non-benzodiazepines: varianten van benzodiazepines.

2. Slaaplaboratoria

Sinds Nathaniel Kleitman, professor in de fysiologie aan de universiteit van Chicago, aan de hand van een electro-encephalogram de verschillende hersengolven tijdens onze slaap optekende,  met een elektro-myogram onze spierspanningen mat en een elektro-oculogram de oogbewegingen in de REM slaap optekende, kunnen onze slaapgegevens worden vergeleken. In slaaplaboratoria werden proefslapers met deze 3 meetuitrustingen te slapen gelegd en nauwkeurig bestudeerd.

3. Vijf cycli

Een polysomnografie leert ons dat we tijdens de slaap nog zeer actief bezig zijn. Deze activiteit kan voor iemand die van pakweg 11 uur avonds tot 7 uur morgens slaapt, onderverdeeld worden in 5 verschillende cycli van telkens ongeveer anderhalf uur.

Deze cycli verschillen van elkaar, we onderscheiden verschillende fases in een cyclus. Fases bevatten hoofdzakelijk diepe slaap, REM (Rapid Eye Movement), droomslaap en niet herstellende waakslaap. Een normale volwassen slaap zonder intern of extern storende factoren ziet er dus ongeveer zo uit:

Eerste cyclusfase: we slapen in

fase 1  niet meer bewust van de omgeving 
fase 2  wegzakken in een diepere slaap, spierontspanning 
fase 3  diepere slaap, hersengolven krijgen een lagere frequentie en hogere amplitude, elektromyogram inactief 
fase 4  diepe slaap met alfagolven, frequentie 10 hertz en amplitude 50 microvolt, electromyogram inactief

REM slaap  (Rapid Eye Movement), elektro-oculogram meet oogbewegingen, zeer korte overgang naar beta hersengolven met hoge frequentie en weinig amplitude.

Uitleg over Elektromyogram: spier-en zenuwonderzoek (EMG). Amplitude: sterkte. Beta-hersengolven: snelle hersengolven.

Tweede cyclus (12.30-2.00 uur)

fase 1  skeletspieren actief, eventueel keren, electromyogram actief 
fase 2  spierontspanning en overgang naar
fase 3  diepere slaap, geen spierspanning
fase 4  diepere slaap, geen spierspanning 
REM slaap  iets langer dan in de eerste cyclus

Derde cyclus

fase 1  actieve elektromyogram, keren
fase 2  wat langer om diepe slaap te bereiken
fase 3  minder diepe slaap, geen spierspanning 
fase 4  wordt bijna of niet meer bereikt
veel meer REM slaap, geen spierspanning

Vierde cyclus

fase 1  actieve spieren, keren.
fase 2  Alerter voor prikkels 
fase 3  bereiken we nog met moeite 
fase 4  bereiken we niet meer , REM zeer actieve beta golven, overheerst de vierde cyclus skeletspierverlamming

Vijfde cyclus

fase 1  spierspanningen nemen toe, actiever keren, alert voor prikkels 
fase 2  wordt bijna niet meer bereikt 
fase 3  wordt bijna niet meer bereikt
REM overheerst deze cyclus, volledige skeletverlamming, ontwaken

4. Geen tijdelijke dood

Wat dus opvalt is dat diepe slaap afneemt naar de morgen toe en REM droomslaap toeneemt.

Ook valt op dat tijdens diepe slaap en droomslaap geen spierspanning optreedt. Wetenschappers onderscheiden REM en niet-REM slaap.

80 % van onze slaap is niet-REM en van de niet-REM slaap is 25 % diepe slaap. Hogere frequentie en lagere amplitude in de hersengolven wijzen op zeer sterke hersenactiviteit zoals tijdens de dag. De lagere alfa golven wijzen op een ander type van hersenactiviteit.

Slapen is dus duidelijk niet een tijdelijk dood zijn maar een actief proces waar we zelfs blijven zien, horen, voelen maar op een veel lager niveau. Wat weet de slaapwetenschap over deze diepe slaap en onze REM slaap? Waarom zijn die zo belangrijk voor onze gezondheid?

3. Belang van de diepe slaap en de REM-slaap

1. Belang van de diepe slaap en de REM-slaap
2. De diepe slaap
3. Lichamelijke reactie tijdens de diepe slaap
4. Reactie van de geest tijdens de diepe slaap
5. Gevolgen van een tekort aan diepe slaap
6. REM-slaap
7. Wat gebeurt er in de droomslaap
8. Non-REM slaapfase 2, lichte slaap
9. Slaapontregelende factoren

1. Belang van de diepe slaap en de REM-slaap

In onze Westerse sociale slaap zijn de diepe slaap die voorkomt in de eerste twee cycli en de REM slaap die meer voorkomt naar de morgen toe de belangrijkste slaapfases. Verder wordt onze slaap gevuld met minder nuttige niet-REM slaap, waar geen diepe slaap in voorkomt.

Wat zijn die belangrijke slaapfases diepe slaap en REM slaap en waarom moeten wij die optimaal benutten?

2. De diepe slaap

20 % van de slaap is de slaap die diep, rustgevend en herstellend kan worden genoemd. Diepe slaap is zowel voor lichaam als voor geest van levensbelang. In slaaplaboratoria wordt geconstateerd dat onder impuls van de hypothalamus via hypophyse dopamine wordt aangemaakt die het inslapen bevordert en later serotonine die ons in een diepe slaap brengt.

Uitleg over Hypothalamus: hersendeel waar ons gedrag georganiseerd en gecontroleerd wordt. Hypophyse: klier in de hersenen die vele hormonen afscheidt. Dopamine: slaapbevorderend hormoon. Serotonine: regulator van Dopamine.

Voor ons lichaam heeft de diepe slaap een reinigende, herstellende en energie opwekkende functie. Een somatrope hormonale flux verspreidt zich via onze wervelkom naar onze organen en cellen. Ons lichaam houdt een grote schoonmaakoperatie.

Uitleg over Somatrope hormonale flux: een vloed van groei hormonen

3. Lichamelijke reactie tijdens de diepe slaap

In diepe slaap constateren wij een verhoogde lichaamstemperatuur en door meer transpiratie scheidt onze huid meer mineralen af. Onze longen gaan ook meer koolstofgas uitademen. Onze darmen transporteren meer uitscheiding. Nieren filteren actief het bloed. Onze organen gaan zich ontgiften. Onze skeletspieren ontzuren. Vrouwen gaan meer menstrueren...

Ook herstellen onze meer dan 100.000 miljard cellen zich in hun 7 jaarlijkse cyclus. Groeihormonen komen vrij en er worden actief in cellen en weefsel.  Eiwitsynthese in de spieren bouwt ze weer op. Corticosteroïde hormonen bouwen onze  resistentie op tegen infecties en vermoeidheid. We worden weer immuun tegen allerlei ziektes. Witte bloedlichaampjes omsingelen en vernietigen bacteriën. In de lymfeklieren en de milt halen ze bacteriën uit het bloed.

Onze batterijen worden weer opgeladen. Vrijgekomen biotonine produceert de vitale hormonale energie dat ons aura herstelt. Tussenwervelschijven regenereren en ruggewervels gaan zich weer herschikken.

Uitleg over Eiwitsynthese: het maken van eiwitten. Corticosteroïde hormonen: hormonen die geproduceerd worden door de bijnieren, voor het regelen van de activiteiten van het immuunsysteem. Uitleg over Biotonine: vitamine.

4. Reactie van de geest tijdens de diepe slaap

Voor onze geest heeft de diepe slaap een herstellende en vooral memoriserende functie. Wat we tijdens de dag hebben beleefd en geleerd wordt in deze fase van de slaap opgeslagen. In deze fase dromen we eigenlijk nooit.

Voor studenten en voor groeiende kinderen is diepe slaap dus heel belangrijk en het spreekwoord dat slaap voor middernacht dubbel telt is echt waar. We genezen onszelf dus ook tijdens de diepe slaap. Opmerkelijk is dat bij mannen diepe slaap afneemt vanaf hun dertigste en bij vrouwen pas na hun vijftigste. Leven  vrouwen daarom langer dan mannen?

5. Gevolgen van een tekort aan diepe slaap

Het is ook duidelijk dat een tekort aan diepe slaap leidt tot vermoeidheid, ongevoeligheid, onverschilligheid en depressie maar ook tot een afbrokkeling van het immuniteitssysteem. Tekort aan diepe slaap moet snel worden ingehaald of men komt terecht in een negatieve vicieuze cirkel.

Bij diepe slaap zijn we moeilijk wakker te krijgen. Tijdens onze diepe slaap worden ook geen skeletspierspanningen gemeten. Wanneer we tijdens de diepe slaap door drukregistratie grote keerbewegingen maken gaan we tijdelijk terug naar fase één en twee van onze slaap om dan weer onze diepe slaap te vinden.

REM slaap

6. REM-slaap

REM, Rapid Eye Movement slaap  is de slaap die vitaal is voor onze geestelijke gezondheid. Onze lichaamstemperatuur daalt, bloed vloeit naar onze hersenen en de spieren zijn volledig ontspannen.

Er is tijdens de REM-fase een grote hersenactiviteit, te vergelijken met wanneer men wakker is. Dit typische ritme noemt men bèta-golven (hoge frequentie van 50 hertz). Vanwege het samengaan van deze verhoogde hersenactiviteit en een maximale spierontspanning, spreekt men soms ook van 'paradoxale slaap'.

Tijdens de REM slaap volgen onze ogen als het ware wat we in onze dromen zien. Als we in deze fase worden gewekt of wakker worden kunnen we ons ook herinneren wat we aan het dromen waren. ( dit in tegenstelling tot andere slaapfasen)  In droomslaap wordt door de electro-encephalogram een zeer hoge hersenactiviteit gemeten. De elektro-myogram registreert een algehele spierverlamming van de skeletspieren.

Polysomnogram van de remslaap. Rood vierkant: EEG. Rode streep (bovenaan): oogbewegingen Er zijn horizontale en verticale ogenbewegingen.

7. Wat gebeurt er in de droomslaap

Als je een synthese maakt van o.a. de psychodynamische theorieën van Sigmund Freud, onderzoek in het eminente slaaplaboratorium van Dr. William Dement aan de Stanford University en de theorieën van professor Stanley Coren aan de Universiteit van British Columbia kom je tot de definitie dat dromen een vorm van selecteren, plaats maken in het geheugen is.

Volgens Freud vormen dromen de sleutel tot de verborgen gebieden in de menselijke geest. Maar tot vandaag stelt Dement dat het nog lang zal duren voor onze steeds betere kennis van de menselijke hersenen een antwoord vindt op de betekenis van dromen en hun relatie tot ons bewuste leven. Zal ons geestelijke ik met ons spirituele ik een dialoog aangaan? Gaan we evalueren wat we onthouden? Beslis je in dromen wat voor jou waardevol is, welke gevoelens je bewaart? Ga je ervaringen wikken en wegen, kan je er uit komen of zit je hopeloos in de knoop?

Droomslaap is onontbeerlijk voor ons geestelijk evenwicht en geheugenvorming. Proeven in slaaplaboratoria bewijzen dat we geestelijk uitgeput geraken bij het verminderen van de REM slaapduur.

8. Non-REM slaapfase 2, lichte slaap

Ongeveer 50 % van onze slaap bestaat uit slaap die niet diep is en waar we niet echt dromen. Deze overgangsslaap lijkt op een waaktoestand, we zijn zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf. In deze slaap worden we dan ook gemakkelijker wakker.

Zeker met ouder worden wordt ons lichaam ook stijver en heeft minder natuurlijk raakvlak met het bed waarop we liggen. Ons lichaamsgewicht wordt over minder raakvlak met de matras verspreid en de tegendruk per vierkante centimeter op ons lichaam wordt verhoogd. De externe drukprikkel doet ons daarom een grote keerbeweging maken om de druk te ontlasten. Deze keerimpuls gebeurt onbewust maar we worden er wel gemakkelijk van wakker. Vooral na de eerste 2 cycli met veel diepe slaap waar we minder op prikkels reageren worden we bij het ouder worden of bij mensen die zeer drukgevoelig zijn gemakkelijk wakker.

We slapen in onze westerse sociale slaap onze 5 cycli na elkaar en we worden liefst niet tussentijds wakker! Het weer inslapen blijkt bij heel wat mensen niet moeiteloos te verlopen. Veelal wordt een groot gedeelte van een cyclus verloren en niet meer ingehaald.

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het aantal onderbrekingen bepalend is voor de kwaliteit van onze slaap. Onderbrekingen in de diepe slaap ondermijnen de kwaliteit van je slaap. Onze biologische klok regelt onze waak- en slaapduur. Ons lichaam en onze geest hebben zich op deze gewoonte ingesteld. Je kan het vast slaappatroon hebben van een ochtend- of avondmens. Verstoren van de regelmaat schept een slaaptekort dat de volgende nacht wordt ingehaald.

Slaapt een embryo? Een baby slaapt bijna voortdurend en heeft voor de helft diepe en voor de andere helft REM slaap. Bij pasgeborenen wordt slaap en wakker zijn voortdurend afgewisseld en de slaap duurt ongeveer 16 uur. Kinderen hebben meer te leren en te groeien en hebben dan ook veel meer diepe- en REM slaap dan volwassenen. Een gezonde slaapduur van volwassenen is tussen de 7 en de 8 uur. Met ouder worden daalt de slaapduur en bij bejaarden wordt slaap en waken weer afgewisseld.

9. Slaapontregelende factoren

Naarmate we ouder worden slapen we door allerlei kwaaltjes en een slechtere lichamelijke conditie minder goed. Door allerlei externe prikkels zoals een snurkende partner, koudegevoel of interne prikkels zoals pijn, drukprikkels of gewoon pijn bij het keren onderbreken wij frequent onze slaap, ook onze diepe slaap en REM slaap en ontwikkelen een desastreus slaaptekort.

Gezonde oude mensen slapen zeker even lang en goed als jonge. Of bepaalt de kwaliteit van je slaap hoe jong je blijft?

De hoeveelheid slaap die elk mens nodig heeft hangt niet alleen van de persoonlijke behoefte af maar wordt ook beïnvloed door de leeftijd. Baby’s slapen ongeveer 16 tot 18 uur. Deze tijdsduur neemt dan geleidelijk af tot de pubertijd. Dan is er overigens een tijdelijke toename van de slaapbehoefte. Op oudere leeftijd neemt de duur van de nachtslaap vaak af maar neemt de dagslaap toe, in de vorm van dutjes. Er is dan ook  nauwelijks verschil in de totale hoeveelheid slaap, opgeteld over de 24 uur.

Er zijn nog meer verschillen. Hoe diep een mens slaapt is ook afhankelijk van zijn leeftijd. Kinderen slapen dieper dan volwassenen. Vooral in het begin van de nacht. Ouderen slapen minder diep. Vanaf ongeveer je veertigste wordt de diepe slaapfase geleidelijk steeds korter. Bij ouderen is die er vaak nauwelijks meer. Bovendien liggen zij ’s nachts vaker en langer wakker en hebben ze minder Remslaap. In de grafiek hieronder is een indicatie van het benodigde aantal uren slaap weergegeven.

Slaapontregelende factoren:

- Interne factoren
- Externe factoren

1. Interne factoren

Zowel interne factoren in het lichaam als externe factoren kunnen je slaap verstoren. Onder de interne factoren zijn stress en slaapapneu  de grootste boosdoeners. Stress belet het inslapen en bij iemand die last heeft van slaapapneu worden zijn luchtwegen telkens geblokkeerd en wordt hij even wakker om naar adem te snakken. Nachtwerk en jetlag verstoren onze biologische klok.

Wilt u meer hierover weten dan verwijs ik u hier naar een selecte bibliografie over slapen en vooral als je slaapproblemen hebt, praat erover met je arts.

1 op 20 mensen lijdt aan het apneusyndroom. Apneu betekent niet-ademen.

Het komt meest voor bij mannen, meestal met overgewicht, een snurker die telkens zijn luchtweg wordt geblokkeerd, even wakker wordt en naar adem moet snakken. ’s Morgens voelt hij zich doodmoe. Mensen die daaraan lijden komen veel slaap tekort en kunnen het beste direct hun arts raadplegen.

2. Externe factoren

 Inrichting 

Als slaapkamerinrichter en beddenspecialist noem ik hier uitgebreid de externe slaapstorende factoren. Een optimaal ingerichte slaapkamer houdt rekening met de voorkeur van iedere gebruiker. Hou je van licht of duister? Mijd geluidshinder! Voel je je veilig in je slaapkamer? Geborgen?

De dichteres Amy Lowell huurde steeds 5 kamers in een hotel. De middelste om te slapen en twee lege kamers aan iedere kant. Zij kon geen lawaai verdragen.

slaapkamer

Klimaat

Het ideale slaapklimaat heeft geen te hoge vochtigheidsgraad dus slapen met open raam in een vochtig klimaat is niet verstandig. De kamertemperatuur is tussen de 16 en 18°,  met een luchtvochtigheid tussen de 40 en 50%. Heb je het gemakkelijk te warm of te koud, pas de vulling van je dekbed aan jouw voorkeur aan.

Partner

Een snurkende partner kan ook jouw gezondheid ondermijnen.

30 à 40 % van de volwassenen snurkt

Matras

De grootste externe storende factor is echter zeer stil, het is je bed zelf. Rechtopstaand slapen kan je niet, bij spierontspanning zak je gewoon in mekaar. Zittend slapen kan je gedurende één of twee cycli maar dan komt teveel druk op je achterwerk. Liggen is dus de beste en universele slaaphouding. In deze houding heb je het meeste raakvlak met wat je draagt en kunnen je spieren ontspannen.

Bedden en matrassen zijn er in alle vormen en materies. Maar hoe hard of zacht ze ook zijn, op een matras registreer je de druk van je lichaam. Hoe meer raakvlak je lichaam heeft met de matras, hoe lager de tegendruk per vierkante centimeter huidoppervlak. Na een bepaalde tijd in bed ga je automatisch door te keren die druk wegnemen op de ingedrukte delen van je lichaam.

Druk op je lichaam hangt af van je dominante slaaphouding, je gewicht, meer of minder raakvlak, en ook van hoe hard je matras is. Zolang je kerngezond bent ga je gemakkelijk meer raakvlak met je matras zoeken en ga je ook minder snel wakker worden door externe prikkels. Maar zodra er wat scheelt, ja dan… Er zijn wel heel wat rapporten over slapen in gewichtloosheid, maar er is  naar mijn weten is nog geen polyhypnogram uitgevoerd en weten we dus niet of slaap in gewichtloosheid nu echt de perfectie benadert.

Wat we wel weten dat hoe drukgevoeliger je lichaam wordt, hoe meer raakvlak je moet hebben met je matras, dus hoe elastischer die moet zijn. Als je lichaam tijdens de slaap te veel tegendruk gaat registreren om drukbeschadiging te voorkomen ga je keren. Keren vraagt inspanning van de structuurspieren. Veel mensen gaan na 10-20 minuten al keren als ze in hun dominante lighouding op een hard oppervlak liggen.

Keren in diepe slaap en in droomslaap, het onderbreken van deze slaapfases en de tijd om weer tot spierontspanning te komen beperkt en schaadt de kwaliteit van je slaap. Zelfs op een zeer elastisch bed blijf je druk registreren en beperkt keren maar een harde matras is de sterkst storende externe factor. Op een hard bed slapen verkort uw diepe slaap en REM slaap, maar bezorgt u ook ochtendstijfheid, schouder, heuppijn met nek, lage rug- of hoofdpijn als gevolg. Je lichaam is je bed na een paar uur slaap al weer beu. Als je 's morgens niet uitgerust opstaat kan het ook aan je bed liggen waar je zelfs vroeger nooit over hebt geklaagd.

Wanneer je als volwassene 2 uur voor het slapengaan 1 kop koffie drinkt duurt het 2 keer zo lang voor je in slaap valt. Bovendien wordt je hoeveelheid diepe slaap erdoor gehalveerd en word je vier keer zo vaak wakker.

Stanley Coren Sleep Thieves, The Free Press N-Y.

4. Zelfgenezing door slaap

- Wat is nu de ideale slaap?
- Zelfgenezing door slaap

1. Wat is nu de ideale slaap?

Dit leer je niet op school maar de laatste jaren verschijnen steeds meer artikelen in kranten en tijdschriften die advies en tips geven voor een betere slaap. Belangrijk is dat je jezelf bewust voorbereid op het inslapen. Ontstressing door meditatie is ideaal. Je lichaam en je geest moeten er klaar voor zijn. Breng je dag niet mee naar je slaapkamer.

Ga slapen in het bed en de kamer waar je je geborgen voelt. Wens uw partner een “welterusten” toe en ga liggen in de houding die u graag wilt. Rek uw lichaam uit en probeer zoveel mogelijk raakvlak met uw matras te vinden. Een stabiele lighouding waaruit u niet snel keert is zeer belangrijk. Denk niet meer na en laat Hypnos u zachtjes meedrijven. Een ideale slaap wordt zo weinig mogelijk door externe of interne prikkels gestoord.

Diepe slaap en REM slaap maken uw lichaam en geest weer gezond, laat dus uw diepe slaap fases en je REM fases zo lang mogelijk duren!

In het midden van het heiligdom van de geneeskunde ter ere van Asclepius stond de slaaptempel van Hypnos.

2. Zelfgenezing door slaap

Diepe slaap en REM slaap kunnen hoofdzakelijk worden onderbroken door sterke externe of interne prikkels. Naast lawaai is pijnregistratie, bewust of onbewust, de hoofdschuldige. De pijn die de meeste mensen registreren is drukpijn. De druk op uw lichaam is te groot. Onbewust krijgt u een keerimpuls. U gaat door een andere lighouding het lichaam ontlasten van de te grote druk. De skeletspieren ontspannen niet!

Grote skeletspierspanningen komen niet voor in diepe slaap en in REM slaap. Te snel keren gedurende de nacht gaat uw diepe slaap beknotten en te frequent keren naar de morgen toe als uw lichaam de matras beu wordt beperkt de REM slaap. In een ideale slaap gaat u maar een paar keer per nacht van houding veranderen en zeker niet te snel na het inslapen.

Onze ideale westerse sociale slaap, u slaapt snel in en ze duurt 8 tot 9 uur, steeds volgens uw biologische klok op hetzelfde tijdstip en liefst zonder tussenin te onderbreken of wakker te worden. Tussen uw diepe slaap en uw REM slaap onderbreken of zelfs wakker worden heeft ook veel te maken met het bed waarop u ligt. Maar wat is nu het ideale bed voor een optimale zelfgenezing?

5. Het ideale bed geeft een perfecte lineaire en laterale ondersteuning

- Lineaire ondersteuning                       
- Laterale ondersteuning

1. Lineaire ondersteuning

Lineair is de ondersteuning die maakt dat uw lichaam niet gaat doorzakken in een te doorhangend of niet vervormd bovenop een te harde matras blijft liggen. In zijhouding moet de rug van uw nekwervels tot het heiligbeen één rechte lijn vormen. In zij- buikhouding moet de rugwervelkolom van nek tot heiligbeen in zijn natuurlijk gebogen vorm blijven, zoals bij het rechtop staan. Dijbenen en knieën moeten wat dieper in de matras liggen zodat ze geen te grote druk op de onderrug veroorzaken. Bij rugslapen moet de rugwervelkolom van nek tot heiligbeen in zijn natuurlijke gebogen vorm blijven. Belangrijk is dat de lendenen voldoende steun krijgen. In alle lighoudingen is dus een orthopedisch verantwoorde ondersteuning nodig. De houding van de rugwervelkolom mag 's nachts de hormonale doorstromingen geenszins beletten.

Tevens moeten de rugwervels zich 's nachts zo kunnen schikken dat de tussenwervelschijven optimaal kunnen regenereren. En moeten de nek- en rugspieren die overdag veelal reeds verkrampt zijn door een verkeerde zithouding kunnen ontspannen. Het menselijk lichaam is echter geen plank. Onze schouders zijn normaal breder dan onze heup, maar aan de heup hebben wij meer gewicht dan aan de schouder.

Het is duidelijk dat dus het ideale bed voor een dominante zijslaper zachter is aan de schouder en vaster aan de heup. Harde matrassen zijn een ramp voor je ondersteuning, je verkrampt er volledig op.

Het tweepersoonsbed is een uitvinding van de duivel, die jaloers was op de zegeningen van het huwelijk.

Marie Stopes,

Sleep, Chatto en Winders, Londen 1956.

Zelfs lichte personen moeten hun schouders voldoende kunnen indrukken zodat een eventueel hoofdkussen het gewicht van de schouders niet via de nek moet dragen. Orthopedische kussens op te harde bedden verleggen het probleem van je schouder naar je nek. Je nekspieren worden overbelast en de druk op je hoofd is te groot. Zeker voor ruggevoelige mensen moet de matras toelaten dat de afstand tussen de schoudertop en de lendenen door de schouder kan worden ingedrukt. Dit wil dus zeggen dat de matras ongeacht uw gewicht van 6 tot 9 cm. moet kunnen indrukken bij de schouder en dat terwijl de heup minder diep mag inzakken al is ze meestal zwaarder.

slaper

Zeker voor lage rugpijnlijders of hernia patiënten mag geen druk op de onderste tussenwervelschijven worden uitgeoefend. Daarom moet voor een ideale lineaire ondersteuning de matras zeer elastisch zijn zonder te vervormen. De ideale matras  heeft tevens een zachtere schouderzone en een iets hardere heupzone en eventueel een zachtere kniezone. De bodem waarop ze ligt moet dezelfde ondersteuning en indrukking geaccentueerd toelaten. Het ideale bed is zo groot mogelijk zodat je jezelf in lengte én in breedte optimaal kunt uitstrekken, je zo lang en zo breed als mogelijk kunt maken zonder dat een hoofdbord, een voetbord of je partner je hindert. Voor een zij-buik- en buikslaper is je bed minimaal 30 en optimaal 50 cm langer dan je eigen lengte! Je moet je rugwervelkolom maximaal kunnen uitrekken en je lichaam laten uitdeinen op je matras. Dit geeft je een optimale ondersteuning.

2. Laterale ondersteuning

Naast perfecte ondersteuning is een optimaal drukverlagend raakvlak tussen lichaam en matras het geheim van het ideale bed. Hoe meer contact er is tussen uw lichaam en de matras hoe minder druk u per vierkante centimeter huid registreert. Hoe meer contact hoe minder snel een onbewuste keeropdracht wordt bevolen en grote skeletspierspanningen uw diepe slaap of REM-slaap kunnen onderbreken. Zeker wanneer u door een interne pijnimpuls door overdruk of door moeilijk keren wakker wordt dan beperkt u dramatisch uw slaapkwaliteit. Zo lang mogelijk in dezelfde houding blijven liggen zonder drukschade op te lopen laat langer uw spieren ontzuren en verminderde druk bevordert ook de bloeddoorstroming in uw ledematen. Meer raakvlak wil ook zeggen dat uw matras perfect moet ventileren. De huid die de matras raakt moet ook kunnen uitademen en de reinigende transpiratie moet worden geabsorbeerd zonder dat de matras vochtig aanvoelt. Een ideale laterale ondersteuning verkrijgt u dus bij het inslapen door uw lichaam maximaal raakvlak te geven, maximaal uitdeinen op uw matras. Hier is dus ook het uitstrekken en een maximale matrasmaat van groot belang.

Hoe u van uw dominante lighouding een betere evenwichtshouding kunt maken, om niet te snel te moeten keren, kunnen mijn adviseurs van Kok Bedden u duidelijk maken. Gaat u In elk geval bij het inslapen zo ontspannen mogelijk liggen, met zoveel raakvlak als mogelijk is. Het ideale bed kan u daar veel bij helpen.

6. Non-toxic (niet giftig)

non-toxic

De meeste mensen slapen een derde van hun leven op matrassen en in bedtextiel dat hun gezondheid kan schaden!

Synthetische grondstoffen zoals o.a. polyurethaan schuimen, synthetische SBR latex (uitleg hierover volgt wat verder in het document) brengen niet alleen te weinig elasticiteit in een matras maar kunnen tevens in bepaalde omstandigheden VOC’s bevatten.  In hoge concentratie hebben VOC’s een remmend effect op het centraal zenuwstelsel en zijn ze irriterend voor de slijmvliezen. VOC’s worden afgeraden in woningen of ruimtes die niet of te weinig geventileerd worden.

Uitleg: VOC’s zijn vluchtige organische componenten (o.a. benzeen tolueen xyleen) die veel worden gebruikt in schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen om geuren te maskeren die eventueel een alarm signaal zouden kunnen betekenen. Producten die dit soort stoffen bevatten zijn bv. luchtverversers, aërosols, tapijtreinigers, alsook sigarettenrook.

De onschadelijkheid van VOC’s is nooit bewezen. In bijzonder voor kinderen die meer kans hebben deze producten te inhaleren en mogelijk te absorberen per/kg gewicht. Op lange termijn zijn de schadelijke effecten voor kinderen waarschijnlijk onderschat zoals reeds aangetoond is o.a. voor astma.

Dampen die potentieel toxisch zijn voor huid of longen. Brandvertragende behandelingen brengen nog meer chemische stoffen en verhogen nog het gevaar.

Behandelingen als antihuisstofmijt, antivlek, antikreuk en zelfs antiallergie behandelingen verhogen het lijstje chemische substanties die worden toegevoegd.

Bij bedtextiel zijn toxische kleurstoffen en formaldehyde de grootste boosdoeners. Tevens voelt slapen op synthetisch materiaal veel minder aangenaam, benauwder aan.

Transpiratie en lichaamswarmte worden niet zo goed geabsorbeerd zoals bij natuurlijke materialen. Onder slapen en gezondheid leest u dat ons lichaam ontgift tijdens de diepe slaap. Dit transpiratievocht moet perfect worden geabsorbeerd door uw bedtextiel, matrashoes en matraskern. En lichaamswarmte moet kunnen worden afgevoerd.

Enkel topklasse organisch geteelde natuurlijke materialen geven u het gezondste slaapklimaat.

Green Sleep heeft een Eco-getest  intern eisenpakket waaraan alle gebruikte grondstoffen moeten voldoen. Iedere leverancier of Green Sleep productie-eenheid moet aan deze criteria voldoen.

Skal , Eco-cert en QUL certificaten ondersteunen de kwaliteitseisen die Green Sleep aan haar leveranciers stelt en worden jaarlijks opgevraagd.

7. Over Organic Hevea natuurlatex matrassen

1. Waarom is Organic Hevea natuurlatex de beste matras?
2. Natuurlatex
3. Hevea natuurrubber
4. De boom Hevea Brasiliensis
5. De Heveamelk
6. Het verwerkingsproces
7. Waarschuwing
8. Opgepast!
9. De Green Sleep garantie

1. Waarom is Organic Hevea natuurlatex de beste matras?

Een ideale matraskern is in theorie extreem rekbaar en niet vervormbaar. De meeste matrassen met stalen veren  en waterbedden drukken ofwel minder puntelastisch in of gaan meer doorzakken waar meer gewicht is.

Al meer dan 20 jaar is Green Sleep betrokken bij de productie van latexschuimrubber matrassen. Deze zijn veel rekbaarder dan andere matrassen maar de rek werd bepaald door de hoeveelheid natuurrubber die in de polymerenmengeling was verwerkt. Ideaal was eigenlijk een matraskern die uitsluitend uit Hevea natuurrubber bestond maar dit was noch in Europa noch in Amerika door afwezigheid van verse heveamelk onmogelijk of slecht te maken.

De schuimmatrassen die wij kenden waren uit poly-urethaan of het synthtisch polymeer SBR-latex, ofwel Styrene Butadien Rubber, gemaakt. Beiden worden via ingewikkelde processen uit aardolie verworven. De synthetische latexmatrassen die wij kenden werden reeds met natuurrubber verrijkt om de rekbaarheid te vergroten. Deze natuurrubber wordt met veel ammoniak vermengd in vloeibare toestand in grote bulkschepen aangevoerd vanuit tropisch Azië of Afrika. Moeilijk is dat je nooit dezelfde kwaliteit krijgt aangeleverd. Beeld je in dat je in California dezelfde wijn moet maken met een willekeurige mix van druiven uit Frankrijk.

2. Natuurlatex

Men kan  in Europa zogenaamde “natuurlatex” matrassen maken maar de samenstelling moet telkens worden aangepast. De polymeermengeling van synthetische SBR-latex en natuurrubber moet met andere stoffen worden aangevuld om een vooral naar maat en hardheid telkens gelijk eindproduct te verkrijgen. Veelal was de beste verhouding tussen de polymeren of rubbers 80 % natuurrubber en 20 % SBR-rubber, maar door de toevoeging van corrigerende vulstoffen en de vulcaniserende stoffen bestaat het eindproduct maar uit een 60 % natuurrubber. Dus een 80 % natuurrubber matras bevatte slechts 60 % natuurrubber! Dit is niet ideaal.

3. Hevea natuurrubber

Ideaal is een matras die uit meer dan 90 % hevea natuurrubber bestaat en perfect  identiek in alle richtingen, rekbaar is. Dit product is tevens goed ademend en niet temperatuur gevoelig. Daardoor voelt ze nooit klam en opwarmend aan. Andere producten waar zeer veel hevea natuurrubber in wordt gebruikt zijn condooms, vliegtuig- of formule 1 banden, ballons voor weerstations …. kortom alles wat extreem rekbaar en stabiel moet zijn.

Om deze 100 % hevea natuurrubber matraskern te maken was verse en constante kwaliteit hevea melksap nodig en een innoverende technische know-how. Dus moest die in het land van oorsprong van de heveamelk worden gemaakt. Maar wat is nu die heveamelk en waar vind je de beste om een matraskern uit te maken?

hevea boom

4. De boom Hevea Brasiliensis

HEVEA BRASILIENSIS is de naam van de rubberboom. Zoals de naam het reeds laat vermoeden werd de boom in 1736 ontdekt in het Amazonegebied door de Franse ontdekkingsreiziger Charles Marie de la Condamine (1701-1775) die de rubber meebracht als bezienswaardigheid.

Overal ter wereld komen bomen voor die als ze worden ingesneden of beschadigd door insecten, een vloeistof afscheiden die door stolling verhindert dat schimmels of bacteriën binnendringen.

Zoals hars bij een dennenboom ontstaat of uit een esdoorn sap vloeit, komt uit de Hevea Brasiliensis of rubberboom een melksap die latex genoemd wordt en die tot een rubberachtige massa verhard. Een Engelse apotheker ontdekte dat er potlood kon mee worden uitgegomd. Van Het Engelse “to rub”, wrijven, ontleent het  trouwens zijn naam. Deze rubber heeft vooral elastische en waterafdichtende eigenschappen.

In 1839 ontdekte men dat rubber en zwavel bij verhitting (vulkanisatie), een rubber oplevert dat sterk en stevig blijft bij temperaturen van 0 tot 100° C.

Sindsdien werd het product gebruikt om textiel waterdicht te maken, voor banden van fietsen en auto’s, kauwgom, verf ... tot en met condooms.

Rubber werd een echt belangrijk nijverheidsproduct. De behoefte aan rubber werd zo groot dat er ook in andere regio’s van de wereld plantages werden aangelegd. Vooral de Engelsen stuurden jonge plantjes naar hun Aziatische tropische kolonies zoals Sri Lanka of Singapore. De Portugezen legden vooral in Centraal Afrika plantages aan. De boom groeit slechts in een zeer vochtig en warm klimaat. Om het melksap te winnen brengt men een insnijding aan in het buitencambium van de boom. Hierdoor worden de latexvaten doorgesneden en vloeit het sap naar buiten. Onder de wond is een potje of zak bevestigd waarin het uitlopende melksap wordt opgevangen. Je kan de melk laten stollen, coaguleren, of je kan door toevoeging van een drupje ammoniak de melk vloeibaar houden. Gestolde rubber wordt gedroogd en geperst om er zolen van schoenen, laarzen, isolatie- of bouwmateriaal van te maken. Voor matrassen heb je vloeibare latex nodig. Die wordt voor Green Sleep aangekocht in Noord-Maleisië, van zelfstandige boeren, die nu sinds jaren deze boompjes aanplanten die in samenwerking met het Nationale Rubberinstituut in Kuala Lumpur werden geselecteerd. Zoals bij appels, peren en bijvoorbeeld wijn wordt op de stek een ent van de moeder aangebracht om steeds dezelfde boom te krijgen. Na lange selectie krijgt Green Sleep sinds een paar jaar het juiste hevea melksap om steeds weer identieke matraskernen te kunnen maken en die in verschillende hardheidsgraden te kunnen leveren.

5. De heveamelk

Op de plantages waar Green Sleep  melksap vandaan komt worden  geen groeibevorderaars, pesticiden of insecticiden gebruikt. Het onderbos wordt waar nodig handmatig verwijderd. Op bepaalde plaatsen grazen schapen en geiten de ondergroei weg. Bovenop ons QUL certificaat, ( Qualitäts Umweltfreundliche Latexmatratzen ) van het Öko-Umwelt instituut in Keulen, werden de plantages naar arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijkheid gekeurd. De teelt van het hevea melksap is dus volledig ORGANISCH.

Heveamelk tappen is hoofdzakelijk een vrouwelijke arbeid geworden. Veelal is dit het tweede inkomen van een gezin. De prijzen worden dagelijks coöperatief bepaald.

Naast de stijgende wereldprijs door de groeiende vraag bestaat de prijs hoofdzakelijk uit dagloon als u beseft dat reeds een kleine 40 uur werk nodig zijn om voldoende heveamelk te verzamelen om één Green Sleep matras te produceren...

6. Het verwerkingsproces

Verse en identieke heveamelk wordt op basis van een ISO 2004 certificaat aangeleverd. De vaste stof wordt van het water gescheiden door middel van centrifugeren. Die vaste stof wordt op basis van een ingewikkeld computergestuurd programma gemengd met lucht en een minimum ( 5 %)  aan vulkaniserende e.a. stoffen zoals sulfer, zinkoxyde, accelerator en antioxidant. Geen enkele van deze toegevoegde stoffen is toxisch! Hiervoor verwijst Green Sleep  naar de testen en certificaten die beschikbaar zijn.

Er worden dus ook geen vulstoffen toegevoegd, zoals bij ander soorten latex matrassen wel het geval is.

De mengeling wordt geïnjecteerd  in aluminium vormen waarbij de pinnen  warmte van 90° C binnenin de massa brengen. (kijk naar de film op onze site)

Na ongeveer 90 minuten stomen van de nu gevulkaniseerde matraskern, wordt deze uit de vorm verwijderd en nagewassen. Dit nawassen gebeurt voor Green Sleep zeer intensief ( zie de film op onze site). De 15 cm kernen worden tot 7 maal toe besproeid met schoon water en geperst tot op 1 cm. In een centrifuge wordt nogmaals nagewassen zodat alle zeepresten en alle geurtjes verdwenen zijn. Het  water voor dit proces moet beslist volledig bacterievrij zijn. Na het drogen wordt de ORGANIC HEVEA matraskern op de juiste hardheid gecontroleerd en van oorsprong en productiegegevens voorzien. Tevens begeleidt een “appellation d’origine contrôlée” cerificaat en productienummer elke matraskern. Zo is het product volkomen traceerbaar! Deze matraskernen worden naar de Green Sleep fabriek in Europa en in Canada gestuurd voor verdere bewerkingen. Dit productieproces levert de beste matraskern op die kan worden gemaakt. Op het vlak van de ecologie zijn de plantages  milieuvriendelijk. Bij de productie van de matraskern zelf is slechts een fractie van de energie nodig die voor andere soorten matraskernen wordt gebruikt.

7. Waarschuwing

Het enige probleem bij gebruik van latex matrassen  is de zogenaamde latexallergie van de 1 % proteïne, genaamd culprit, die heveamelk bevat.

Slechts een minimum van de bevolking is hiervoor gevoelig. Meestal komt de latexallergie voor bij mensen die als kind geen moedermelk of geen enkel zuivelproduct konden verdragen.

Bij latexallergie vertoont men bij contact met zelfs een beklede matraskern al na een paar uur rode plekken en men komt in ademnood. Indien dit voorkomt neemt Green Sleep de matras terug en betaald Kok Bedden de aankoopprijs retour . Op jaarbasis en per 15.000  verkochte matrassen moeten er volgens Green Sleep een 4-tal worden teruggehaald. Dus het komt het gelukkig  zeer weinig voor. Wil je hierover meer weten, raadpleeg : latex allergy, implications for patients and health care workers.

8. Opgepast!

In 3 landen worden 100 % natuurlatex matrassen ambachtelijk vervaardigd. Meestal  bedienen ze de lokale markt. Hun product heeft meestal een broodkruimstructuur of is veel te hard. De duurzaamheid en de hygiënische omstandigheden waarin dit product is vervaardigd is niet aanvaardbaar voor Westers gebruik. Vooral het spoelwater is meestal zwaar bacteriologisch besmet. Deze producten vinden we regelmatig terug op de Westerse markt en er wordt veelal tegen dumpingprijzen “factory direct” door postbusbedrijfjes of op een beurs verkocht. Deze producten schaden sterk de goede naam van “natuurproducten”.

Vraag daarom steeds compositiecertificaten, oorsprongsattesten en QUL keurmerk!

9. De Green Sleep garantie

Elke Green Sleep organic hevea matraskern wordt voor goed gebruik 10 jaar gegarandeerd. Iedere matras heeft haar oorsprongscertificaat en gebruiksaanwijzing. Vergeet niet dat iedere matras door transpiratie verzuurt en door uw lichaamsgewicht na een zekere tijd gaat vervormen. Laat  uw matras na een 8-tal jaar door een Kok Bedden nazien of deze nog voldoet.

organic cotton

8. Organic Cotton

Alle bedtextiel die voor Green Sleep producten wordt gebruikt wordt geweven of gebreid uit de beste organisch geteelde katoengarens. Green Sleep volgt  het productieproces van de katoen vanaf de plant tot de afgewerkte stof. Steeds kunnen zij ofwel SKAL- alsook Ecocert certificaten voorleggen van de gebruikte grondstoffen en garanderen zij dat de gebruikte katoen werkelijk BIO is vanaf de teelt tot de afgewerkte stof.

KBA-katoen, een veel gebruikte term bij de omschrijvingen van Green Sleep producten.

Dit is een afkorting voor de hoogste standaard van biologische certificatie in Europa. KBA staat voor "de controles biologische teelt" en verwijst naar teelt van biologische katoen. De katoen is duurder omdat het met de hand geplukt wordt en niet met de machine. Dit is uiteraard erg arbeidsintensief, omdat alle katoenpluizen niet op hetzelfde moment volwassen zijn. SKAL, een internationale organisatie voor biologische kwaliteitscriteria, controleert het proces.

Waarom is organisch geteeld katoen zo belangrijk? Wat is er mis met natuurlijk katoen?

Katoen, in de normale industriële teelt, is de meest vervuilende en vervuilde vezel die voor textiel wordt gebruikt. Zowel voor de teelt als voor de verwerking wordt tussen de 10 en de 20 % van de wereldproductie aan pesticides, insecticides en chemische kleurstoffen gebruikt. Een traditionele katoenplantage is een werkelijk industrieel kerkhof.

De plantage is een steriel milieu waar alles in dienst wordt gesteld om die éne plant optimaal te doen groeien. Met sterke dosissen synthetische groeibevorderaars, een arsenaal aan chemische bestrijdingsmiddelen, chemische insectendodende bestrijdingsmiddelen,  en later bij het machinaal oogsten sterke dosissen ontbladeringsmiddelen wordt zowel de grond, het grondwater als de vezel zelf vergiftigd.

sproeivliegtuig
  
Daarnaast wordt iedereen zowel boer, oogster, piloten van de sproeivliegtuigen, arbeiders voor het verzamelen, spinnen en verwerken van de katoen blootgesteld aan deze middelen.
De natuurlijke katoen is werkelijk voor mens en natuur de pest!

Organische katoen wordt geteeld op een levende bodem die al 3 jaar vrij is van enige toxische chemische groei of bestrijdingsmiddelen. Enkel natuurlijk compost, gezonde planten in een rotatiecultuur, natuurlijke bestrijdingsmiddelen zorgen voor een levende, prettig  geurende,  katoenvezels en boeren en arbeiders met een behoorlijk inkomen.

Een groot probleem bij de omschakeling naar organische teelt is de voor-financiering van het noodzakelijke zaad en de afzetmarkt. Diverse organisaties hebben dit de laatste jaren ter plaatse mogelijk gemaakt. Zowel India, Turkije, Egypte, Peru als in de US zijn instanties actief die de landbouwproducten voor de rotatieteelt voorfinancieren en de verkoop organiseren. Alhoewel de organisch geteelde katoen 40 % meer kost om te produceren, verdubbelt de productie bijna ieder jaar.

Reeds 12 jaar werkt Green Sleep nauw samen met hulp organisaties zoals BIO-RE en BO-WEEVIL. Kijk even op hun site en verneem alles over hun fantastisch werk.

Organisch geteelde katoen is een gezonde, heerlijk ruikende  vezel. De vezels zijn zowel  sterk als zacht en beschikt over een enorm absorberend vermogen.

Green Sleep volgt het productieproces van vezels (uit India) tot het spinnen (in Turkije), het breien (in Duitsland) en de finish (in Denemarken) van heel dichtbij. De bekledingstoffen worden geheel natuurlijk en mechanisch afgewerkt zonder chemische producten zoals chloride, ammoniak, formaldehyde, siliconenwas of zware metalen...

Voel en ruik aan de Green Sleep katoen en u merkt het verschil!

9. Wol

texeler schaap  cheviot schaap  connemara schaap

Texeler schaap                                 Cheviot schaap                            Connemara schaap

Wol is een unieke geschubde vezel die tot 35 % van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder klam of vochtig aan te voelen. Door zijn geschubde structuur kan wol het vocht opnemen, transporteren en weer afgeven. Het ruggedeelte van het Texelse schaap levert de beste vezels op.

Gekroesde en stugge wolsoorten houden veel lucht vast en nemen snel uw lichaamstemperatuur aan. Het is de grondstof voor wol in Green Sleep matrashoezen en dekbedden.

Voor de Green Sleep producten wordt geen zachte Merino wol gebruikt welke voor kleding goed geschikt is maar voor onze toepassingen door indrukken, wrijven, vocht en warmte te snel vervilt (dus krimpt). Wij gebruiken enkel de scheerwol van ruigere Cheviot-types zoals Texeler wol of Connemara high-mountain sheep. Deze woltypes zijn veerkrachtiger en houden beter lucht vast.

Green Sleep wast tevens de natuurlijke lanoline niet uit de wol zodat de vochtregulatie optimaal blijft.

Men wast de wol op een ecologisch vriendelijke manier met natuurlijke zeep en zonder de donkere haren te bleken met zwaveldyoxide. Tevens voegt men geen chemische wasverzachters toe. Daardoor blijft de ietwat zachte schapengeur en kleurt het vlies niet egaal wit. De schapen die de wol leveren voor de productie worden zoveel mogelijk organisch gevoerd en ondergaan geen antibiotica kuren. Ze worden in de vrije natuur gehouden en niet chemisch gewassen.

Tegenwoordig  is het aanbod van wol van volledig organisch geteelde schapen zeer beperkt en moet Green Sleep ook wol aanvaarden van schapen die grazen langs wegen en waterwegen. Zij doen er alles aan om het aanbod van organisch geteelde wol te vergroten en hopen binnenkort de volledige productie organisch geteeld te verzekeren.

Belangrijk is vooral het niet te zuur wassen en zo een zoveel mogelijk ph-neutraal resultaat te verkrijgen. Green Sleep heeft voor de productie een öko-tex100 certificaat.

oko tex 100

Wol is zeer hittebestendig en Green Sleep maakt haar met wol beklede matrassen zo vlambestendig dat ze ook in Groot-Brittanië en California aan de vuurbestendigheidseisen voldoen.

10. Gebruik van hout en het FSC label

fsc logo

Voor de lattenbodems en bedden gebruikt Green Sleep enkel beukenhout en berkenhout uit Rusland.

Bij het verlijmen van de multiplex veerlatten wordt geen formaldehyde gebruikt en gebruikt men water gedragen lak. Greensleep  probeert alle hout met FSC label te garanderen en gebruikt geen hout uit regenwouden of uit ecologisch kwetsbare systemen. Green Sleep werkt aan een project waar  vanaf 2007 voor iedere verkochte lattenbodem een boom geplant wordt in een bosarm gebied.

Het FSC label is een certificaat voor ecologisch verantwoorde bosontginning. In 1993 opgericht door boseigenaren en de houtindustrie samen met NGO’s.

Bedankt voor uw interesse in Greensleep bedden. Wij zien u graag in onze showroom in Putten!