Latex matrassen

Kok Bedden heeft de grootste collectie 100% natuurlatex matrassen van Nederland. Wij voeren 3 topmerken in onze winkel: Auraletto, Green Sleep en Dormiente en bieden daarnaast diverse types binnen onze huiscollectie. In de winkel in Putten kunt u een groot aantal types en hardheden testen. Lees onderaan deze pagina alles wat u moet weten over natuurlatex. Lees meer

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
per pagina

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
per pagina

Nuttige informatie over latex matrassen

Latex matrassen, een prachtig natuurproduct, maar soms verwarrend voor veel consumenten en verkopers. Alleen al de vele benamingen: latex matras, natuurlatex matras, rubber matras, natuurrubber matras, talalay latex matras, hevea matras enzovoort. Lees hier alles wat u moet weten om een goede keuze te maken.

Onderwerpen

Over het product latex:

Waarom 100% natuurlijke latex
Comfortabel slapen u op een latex matras, ook bij lichamelijke klachten
Stijgende belangstelling voor latex matrassen

Feiten en soorten

100% natuurlijke latex of een mix
- 3 soorten latex voor matrassen
2 methoden om latex matrassen te maken
- Feiten over latex matrassen

Onze ervaringen en tips

- Onze ervaring met latex matrassen
Tips bij het kopen van een latex matras
- Onze latex merken
- Uitproberen in de showroom in Putten

Waarom natuurlijke latex?

Wij van Kok Bedden verkiezen wij natuurlijke latex over synthetische of gemengde latex matrassen en adviseren om een latex matras aan te schaffen met een zo hoog mogelijk percentage natuurlijke latex. Natuurlijke latex heeft levendiger, meer responsieve en elastische eigenschappen dan de synthetische of gemengde latex matrassen. Natuurlijke latex heeft simpelweg een comfortabeler gevoel. Daarnaast is natuurlijke latex duurzaam en bestand tegen vorming van lichaamsindrukken. Het biedt andere voordelen die het synthetische latex niet heeft, zoals de natuurlijk anti-stofmijt, anti-schimmel en anti-huismijt kwaliteiten, de hypo-allergene eigenschappen, en het is een chemisch vrij bed dat geen gas uitstoot. Als laatste voordeel (en misschien wel het meest belangrijke) geeft u later bij het afdanken van de matras na vele jaren trouwe dienst iets terug aan de natuur waar deze wel raad mee weet.

Comfortabel slapen u op een latex matras, ook bij lichamelijke klachten

Stel u zich eens voor dat u op een matras ligt. U merkt dan dat bij zijligging schouder en heup tot op zekere hoogte in de matras verdwijnen maar dat op deze punten de druk vaak ook toeneemt.

Dit is het niet het geval bij natuurlatex. Natuurlatex heeft een ongekende veerkracht en elasticiteit.Als u op deze matras op uw zij ligt, en u iemand de opdracht zou geven'; druk op mijn heup, dan merkt u dat het onder u nog steeds inzakt, maar het materiaal raakt niet uitgeveerd.

 1. Bij gevoelige schouder of heup:
  U begrijpt dat een natuurlatex matras daardoor ideaal is voor een gevoelige schouder of heup, of bijvoorbeeld na een operatie.

 2. Reuma of fibromyalgie:
  Ook is natuurlatex ideaal bij reumatische klachten of fibromyalgie door het wegnemen van de drukpunten en het ventilerend vermogen door de duizenden gaatjes in de latexkern.

 3. Bekkeninstabiliteit:
  Bij een probleem als bekkeninstabiliteit is het van belang dat er een goede balans gevonden wordt tussen omdraaigemak in bed, ondersteuning van de wervelkolom en comfort voor schouder en heup.

Wellicht vraag je je af, hoe kan het dat juist dit type matras goed is bij lichamelijke klachten? Een latex matras is in beginsel een matras met een kern van schuimrubber. Latex matrassen zijn van nature redelijk tot zeer veerkrachtig en bieden daardoor een redelijke tot zeer goede ondersteuning afhankelijk van de kwaliteit. De ventilatie van een latex matras is sterk afhankelijk van de productiewijze, het aantal ventilatiegaatjes en de samenstelling van de latex. 


Een latex matras komt het best tot zijn recht op een lattenbodem en kunt u beter niet gebruiken op een gaatjesboard bodem (te weinig ventilatie) of spiraalbodem (te weinig aanpassend vermogen voor deze soepele matrassen).

Stijgende belangstelling voor latex matrassen

Voor natuurlatex matrassen is een stijgende belangstelling. Van onze klanten hebben we geleerd dat er een aantal verschillende redenen zijn achter de toenemende belangstelling voor latexmatrassen. Een thema dat we veel horen is dat mensen meer en meer geïnteresseerd zijn geraakt in “groene” matrassen. Moderne consumenten die een keuze maken voor artikelen met gebruik van alleen natuurlijke ingrediënten, gemaakt van duurzame materialen. Consumenten die er zeker van willen zijn dat hun bed geen onnatuurlijke materialen in hun slaapkamer klimaat kan brengen, zoals bijvoorbeeld een recent probleem met gevaarlijke gassen in synthetische schuimen. Een andere groep vindt 100% natuurlijk latex interessant vanwege zijn hypo-allergene, anti-bacteriële en anti-huismijt kwaliteiten. Deze organismen gedijen niet in natuurlijke latex. Een andere reden (en misschien wel het meest belangrijke) is dat je bij het afdanken van de matras, na vele jaren trouwe dienst, iets terug geeft aan de natuur waar deze wel raad mee weet.

100% natuurlatex of een mix?

Latex matrassen hebben bijna altijd een kern met een mix van natuurrubber (het melksap van de rubberboom) met synthetisch latex en andere toevoegingen. Een zogenaamde 100% natuurlatex matras zal dus altijd gemixt worden met een kleine toevoeging. Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40% aandeel melksap van de rubberboom al een natuurlatex matras worden genoemd, wat flink wat verwarring schept voor de consumenten en zelfs voor het gros van de verkopers van deze matrassen.

3 soorten latex voor matrassen 

Er zijn 3 soorten latex, namelijk synthetische latex, gemengde synthetische latex gemengd met natuurlatex en 100% natuurlatex.

 1. Synthetische Rubber

  Voordelen: 

  Deze matraskernen kunnen in Europa gemaakt worden, gedurende het hele jaar en  voor een lage prijs. Deze matrassen zijn redelijk elastisch maar vervormen  vrij snel en gaan ongeveer 8 jaar mee.

  Nadelen: 

  Het is een aardolieproduct, (Styrene Butadine Rubber), hoge energiekosten voor productie en geen hernieuwbare grondstof. Het ademt niet goed en is minder vochtdoorlatend. Alleen leverbaar in Medium en Firm (Soft niet mogelijk). Bij de matrasproductie zijn een aantal procesversnellers en diverse chemische vulcanisatiemiddelen nodig.

 2. Gemengde latex (synthetisch latex met natuurlijk latex gemengd)

  Voordelen: 

  Deze matraskernen kunnen in Europa gemaakt worden, gedurende het hele jaar en  voor een lage prijs. Deze matrassen zijn behoorlijk elastisch, vervormen minder snel en gaan ongeveer 10 jaar mee.

  Nadelen: 

  Het is deels een aardolieproduct, (Styrene Butadine Rubber), hoge energiekosten voor productie en geen hernieuwbare grondstof. Het ademd niet goed en is minder vochtdoorlatend. Leverbaar in Medium, Firm en Soft (beperkte kwaliteit). Bij de matrasproductie zijn een aantal procesversnellers en diverse chemische vulcanisatiemiddelen nodig. Het aandeel natuurlatexsap is ouder dan 4 maanden en daardoor gemengd met amoniak (voor de houdbaarheid gedurende transport naar Europa). Geen stabiele productie kwaliteit vanwege menging van 2 totaal verschillende grondstoffen (extra veel hulpproducten noodzakelijk).

 3. 100% natuurlatex

  Voordelen: 

  100% natuurlatex matrassen zijn naast Medium en Firm ook in Soft leverbaar. Deze matrassen zijn heel elastisch, sterk, duurzaam en gaan minimaal 12 jaar mee. 100% hernieuwbare grondstof. CO2 negatieve produktie. 10 maal lager energieverbruik tijdens produktie.

  Nadelen: 

  Het kan alleen direct op de plantage gemaakt worden, niet in Europa, wat soms langere levertijden geeft. Strenge controle van de latexsap kwaliteit. Hogere prijs van grondstof. Hoger gewicht van de matras. Strikte regels op de plantages.

2 methoden om latex te maken

Er zijn 2 methoden om natuurlijke latex te maken namelijk de Dunlop methode en de Talalay methode. Het draait allemaal om het melksap van de rubberboom (Hevea-Brassiliensis). Het melksap en toevoegingen wordt in mallen word gegoten en verhit.  Deze mallen zijn er in allerei uitvoeringen, hoe hoog moet de kern worden en wat voor gatenpatroon (deze ontstaan door de pinnen in de mal) krijgt de matraskern. De veerkracht van de matraskern neemt toe door een hoger aandeel melksap van de rubberboom. Belangrijk is ook het gewicht van de matraskern, dit bepaald namelijk de stevigheid van de latex. Dit gewicht wordt aangeduid in SG (soortelijk gewicht). 

Als we kijken naar de verschillen tussen natuurlijke en synthetische latex matrassen, op basis van pure comfort, verkiezen wij een zo hoog mogelijk percentage natuurlijke latex. Wanneer je  kritisch op latex matrassen bent, lijkt een keuze maken niet gemakkelijk. Naast het basisverschil in latex, natuurlijk versus synthetisch heb genoemd, is er namelijk ook nog de manier waarop de latex wordt vervaardigd.

Zonder dat u in slaap valt hebben wij hier een korte beschrijving van hoe latex gemaakt wordt. Wanneer u dit begrijpt, zal u een veel beter inzicht krijgen in wat u moet zoeken bij het kopen van een latexmatras.

 • Methode 1: Dunlop methode 

  De originele Dunlop Methode is een reeds lang bestaande, traditionele methode en welke voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van natuurlijke latex, én er is de nieuwere Talalay-methode, die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van synthetische latex (alhoewel er nu ook een soort natuurlijke Talalay-latex op de markt is, maar met een veel hogere prijs ten opzichte van natuurlijke Dunlop latex).

  De natuurlijke latex wordt met de hand in vloeibare vorm verzameld, vervolgens in grote vaten gegoten, waarna het zorgvuldig wordt gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Men giet het dan in grote mallen en mengt het met water en luchtbellen. Daarna langzaam verwarmen en vulkaniseren, een proces waarbij de vloeibare latex omgezet wordt in een flexibele, vaste toestand. Dit is het originele Dunlop productieproces waarbij de latex de hoogste duurzaamheid en veerkracht behoudt.
 • Methode 2: Talalay methode

  Zoals hierboven genoemd zijn er twee methodes in gebruik om vaste latex te produceren. De oudste techniek, en de meest bekende, is de Dunlop-methode, die een meer ondersteunende en natuurlijke latex geeft. De nieuwste techniek, genaamd het Talalay-proces, is in wezen dezelfde methode, behalve dat het een snel-bevriezing bevat die de kleinere luchtbellen in de mal onmiddellijk opheft waarna het snel wordt verhit om de latex vloeistof te stollen, wat resulteert in een iets slapper, minder ondersteunend aanvoelend product.

  Hier komen we bij de kern: natuurlijk latex gemaakt met behulp van de Dunlop-methode heeft een wat steviger en meer levend gevoel ten opzichte van Talalay latex. En Dunlop latex is minder duur dan Talalay waardoor je ook een kostenbesparing krijgt. Om deze redenen verkies ik voor Auraletto latex natuurlijk materiaal gemaakt met het Dunlop procédé.

Feiten over latex matrassen

Feit 1: Voordelige aanbiedingen in latexmatrassen hebben vrijwel zeker een groot percentage synthetische toevoeging om de prijs te drukken

Feit 2: een 100% natuurlatex matraskern kan alleen op de plantage in Azië gemaakt worden, nooit in Europa

Feit 3: de meeste latex matrassen hebben bijna altijd een kern met een mix van natuurrubber (het melksap van de rubberboom) met synthetische latex en andere toevoegingen.

Feit 4: Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40% aandeel melksap van de rubberboom al een natuurlatex matras worden genoemd.

Onze ervaring met latex matrassen

Wij van Kok bedden zijn over één ding duidelijk: alleen echte natuurlatex matrassen geven een comfortabele, spier- en gewricht onspannende ondersteuning. Deze natuurlatex matrassen worden geproduceerd van de allerbeste kwaliteit melksap van de rubberboom en zijn onderhoudsvrij. De zachte maar goed steunende Latex topmatrassen en matrassen zijn leverbaar in zacht en stevig en in meerdere hoogtes. In de loop der jaren hebben wij onder andere de volgende voordelen ontdekt.

• Zijn de meeste matrassen u te hard en heeft u snel last van pijnlijke schouders en heupen dan zijn deze matrassen ideaal voor u.
• Latex heeft een open celstructuur met daardoor goede ventilatie, lange levensduur, schimmelbestendig, huisstofmijt werend.
• Sommige soorten latex matrassen bieden een als “op een wolk” gevoel dat ongelofelijk is.
• Zodra u beweegt past latex zich aan aan uw houding waardoor het drukverlagend is, maar ook altijd een perfecte ondersteuning geeft.

Tips bij het kopen van een latex matras

- Zoek een matras met een ademende buitenbekleding, bij voorkeur een organic katoen die geen chemische brandvertragers bevat. 
- De hoes van de matras mag niet te dik of gevuld zijn, zodat u in nauw contact blijft met wat u voor betaalt, namelijk natuurlatex.
- Kies een katoenen of Tencel molton matrasbeschermer en een hoeslaken van katoen met een klein beetje stretch voor optimaal ligcomfort.

Onze latex merken

Naast Green Sleep latex matrassen en Dormiente latex matrassen, levert Kok bedden vanaf nu ook ideale natuurlatex matrassen van het merk Auraletto, ontwikkeld door het team van Kok Bedden. Auraletto haalt het maximale uit uw nachtrust. Harrie Kok van Kok Bedden vertelt erover:

"Ik vind een vlak en egaal slaapoppervlak heel belangrijk. Bij veel bedden is na een paar maanden al weer een ligplek voelbaar waardoor het bed kleiner wordt. Je rolt automatisch weer in die iets zachtere plek, wat je ook doet. Bij Auraletto heb ik gekozen voor de allerbeste matraskern die er bestaat: zuivere natuurlatex met duizenden ventilatiegaatjes. Deze geven een minimale veroudering waardoor het slaapoppervlak zijn volledige weerstand optimaal behoudt. De aanpasbaarheid is zo hoog dat zones in de matras niet nodig zijn. Alleen zuivere natuurlatex heeft een optimale elastische veerkracht voor een ontspannen nachtrust, maar ik was bij de ontwikkeling van ons beddenmerk mij ervan bewust dat dit nog niet voldoende is. Uw matras moet afgestemd zijn op uw postuur en slaaphoudingen en bij 2 matrassen mag er geen naad voelbaar zijn. Bij ons merk Auraletto kunt u kiezen uit 3 ondersteuningsvarianten en een toplaag in soft of medium. Ook al leverbaar is de Auraletto babymatras organic 9M! Het ideale, gezonde en comfortabele ligplekje voor uw jongstgeborene.

Wil je meer weten over de verschillende latex merken? Lees dan ook eens ons Blog: Latex matrassen - informatie over de beste merken

Graag tot ziens in mijn winkel in Putten!" 

Met vriendelijke groet,

Harrie Kok

Uitproberen in de showroom in Putten

Kom langs in onze winkel aan de Dorpsstraat in Putten, nabij Nijkerk, Harderwijk en Ermelo. Wij verwelkomen u graag.

Natuurlatex winkel

 Winkel latex matrassen