Synthetische latex matrassen

Op dit moment hebben wij geen synthetische latex matrassen in de collectie. Lees hieronder meer informatie over synthetische latex matrassen om meer te weten te komen over de verschillen en soorten. Lees meer

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Informatie over synthetische latex matrassen

Synthetische latex matrassen zijn rubber matrassen die grotendeels of geheel gemaakt zijn van synthetische latex (rubber). Ze kunnen ook gemixt zijn met natuurlijke latex gemaakt van het melksap van de rubberboom. Dit aandeel zal dan echter niet hoger zijn dan 40% van de totale kern. Wanneer het aandeel wel hoger dan 40% is mag je over natuurlatex matrassen spreken.

Kwaliteit van synthetische latex matrassen

Synthetische latex matrassen zijn matrassen met een lagere tot middelmatige kwaliteit afhankelijk van de verhouding. Het zijn soepele matrassen die de contouren van het lichaam goed kunnen volgen en dit vaak ook beter doen dan goedkopere schuim matrassen. Over het algemeen geldt; hoe hoger het aandeel natuurlijke latex, des te beter zal de kwaliteit zijn. Vaak is er bij synthetische latex matrassen geen natuurlijke latex aanwezig en wanneer dit wel zo is, is het percentage daarvan niet erg hoog en vaak ook niet vrijgegeven.

Ventilatiegaatjes in synthetische latex matrassen

Synthetische latex matrassen soms ook voorzien van ventilatiegaatjes, maar niet altijd. Dit wordt gedaan over de volledige oppervlakte van het matras van boven naar beneden. Hoe hoger het aandeel natuurlijke latex in een matras is, des te meer ventilatiegaatjes er kunnen worden aangebracht. Bij een synthetisch latex matras zijn de ventilatiegaatjes echter wat verder uit elkaar ten opzichte van latex matrassen met een hoger aandeel natuurlijke rubber waardoor de ventilatie minder is en het matras ook warmer aanvoelt.

Zones in het matras

Synthetische latex matrassen worden veelal voorzien van zones. Over het algemeen zie je 5-zone en 7-zone matrassen. Deze zones worden gemaakt door middel van insnijden in de bovenste laag van het matras. Om een zachtere zone te maken worden de insnijdingen korter bij elkaar gesneden en bij een stevigere zone zijn de insnijdingen verder uit elkaar. Sommige fabrikanten maken ook zones door bijvoorbeeld bij de schouders 'gaten' in de kern te maken over de volledige breedte van het matras. Door een matras uit te proberen in de winkel kan je er achter komen of een 5-zone of een 7-zone matras beter bij je past. Dit heeft voornamelijk te makelijk met je lengte maar ook met de verhoudingen van je lichaam. Een 7-zone matras is daarom niet per sé beter dan een 5-zone matras.

De voor- en nadelen van synthetische latex matrassen

Voordelen: 

Deze matraskernen kunnen in Europa gemaakt worden, gedurende het hele jaar en  voor een lage prijs. Deze matrassen zijn redelijk elastisch maar vervormen sneller dan natuurlijke varianten en gaan ongeveer 8 jaar mee.

Nadelen: 

Het is een aardolieproduct, (Styrene Butadine Rubber), hoge energiekosten voor productie en geen hernieuwbare grondstof. Het ademt niet goed en is minder vochtdoorlatend. Alleen leverbaar in Medium en Firm (Soft niet mogelijk). Bij de matrasproductie zijn een aantal procesversnellers en diverse chemische vulcanisatiemiddelen nodig.