Ga terug

5 tips om je bed koeler te maken

5 tips om je bed koeler te maken


"De meeste mensen worden blij van zon en warme dagen. Lekker op het terras, naar het strand of een rondje fietsen, heerlijk. Toch baal je als je ’s avonds je bed in wilt duiken en je daar een veel te warm matras aantreft. Niet alleen in zomermaanden komt dit probleem voor: gedurende het hele jaar kun je last hebben van een te warm matras. In dit artikel leggen we haarfijn uit wat je hiertegen kunt doen. Niet iedereen heeft dezelfde warmtebehoefte. Het komt daarom ook regelmatig voor dat je een bed of matras hebt waarvan het materiaal te warm voor je is. Flink balen als je deze net hebt aangeschaft. Maar maak je geen zorgen: je hoeft je nieuwe aankoop echt niet direct weer de deur uit te doen. Met onderstaande tips is de kans groot dat je probleem snel wordt opgelost.

1. Kijk kritisch naar het bedtextiel dat je gebruikt

Er bestaan speciale dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen die van zichzelf koel aanvoelen. Het materiaal dat hiervoor zorgt is ontwikkeld door de NASA, om astronauten zo koel mogelijk te houden tijdens hun ruimtevaart. Dit materiaal valt onder ‘PCM-materialen’, ook wel ‘phase change materials’ en wordt gecombineerd met katoen. De bekendste merknaam die met dit materiaal werkt is ‘Outlast’. Ook bestaan er kussenslopen en hoeslakens met duizenden openstaande dunne vezels. Deze zorgen er letterlijk voor dat er een laagje lucht tussen je lichaam en het matras ontstaat. Je bed of kussen wordt íets steviger dan je gewend bent, maar ligt daardoor niet minder comfortabel. De toplaag van het matras of kussen blijft hiermee goed droog en daardoor koel.

Soort katoen

Dan het soort katoen: globaal gezien worden er drie soorten katoen gebruikt bij dekbedovertrekken. Gewoon katoen, percal katoen en satijn katoen, waarvan gewoon katoen de meest open structuur heeft en dus het beste ademt. Percal katoen is wat dichter geweven en voelt wat gladder aan, maar ademt nog steeds goed. Katoen satijn is nog dichter geweven en voelt daardoor heerlijk glad en zeer comfortabel, maar door de dichtere structuur is het minder ademend dan standaard katoen of percal katoen. Wil je gaan voor een echt goed ventilerende stof, kies dan voor linnen. Sterk, duurzaam en door de open structuur zeer goed ventilerend. Het houdt weinig warmte vast en is daardoor ideaal om je bed koeler aan te laten voelen. Wel voelt het iets stugger aan dan katoen.

2. Vervang je gewone molton voor een gewatteerde molton met koele vulling

Veel matrashoezen zijn grotendeels gemaakt van synthetisch materiaal. Hoewel dit sterk is en lang mooi blijft, is dit vaak warmer dan een hoes die gemaakt is van natuurlijk materiaal als katoen en Tencel. Daarnaast zijn ze ook vaak gevuld met vrij dikke, gewatteerde lagen van synthetisch fibermateriaal. Dit ligt zacht en oogt luxueus, maar geeft daarbij ook extra warmte mee aan het matras. Er bestaan verschillende soorten gewatteerde moltons met goed ventilerende en koele vullingen van natuurlijke materialen. Deze hebben stieken op de hoeken die je om elk matras heen kunt doen. Vullingen die hiervoor veel gebruikt worden zijn katoen, Tencel, bamboe en paardenhaar.

3. Slaap op een paardenhaar topmatras

Voor ultieme ventilatie kies je een paardenhaartopper. 100 procent ventilatie en verkrijgbaar in verschillende diktes. Paardenhaar heeft uitstekende vochtabsorbtie en ventilerende eigenschappen. Het holle haar transporteert vocht heel goed en blijft ook goed droog: essentieel voor een fijn bed en een optimale temperatuur. Houd er wel rekening mee dat een paardenhaar topmatras je bed een beetje steviger maakt. Daarom raden we je uit om dit artikel uit te proberen in een winkel zodat je weet in welke mate deze topper je matrascomfort verandert.  

4. Besteed aandacht aan het juiste dekbed

Ook je dekbed is erg bepalend voor de totale warmte van je bed. Is je dekbed te warm of te vochtig, dan zal je bed altijd warm en broeierig blijven, ongeacht het matras of bedtextiel dat je gebruikt. Bij een dekbed moet je er goed rekening mee houden dat deze ook wel warmte moet blijven afgeven, anders krijg je het te koud en slaap je alsnog niet. Ga daarom voor materiaal dat zeer goed droogt en niet broeierig is. Materialen die je kunt kiezen voor een zo goed mogelijk resultaat:

  • Tencel dekbedden: Tencel creëert de meest gunstige conditie om te slapen. Koel in de zomer, behaaglijk warm in de winter. Het kan eerst vocht absorberen en daarna verdelen over de oppervlakte, zodat je slaapomgeving altijd aangenaam droog is.
  • Kameelhaar: dit heeft de beste temperatuurregulerende eigenschappen. Warm in de winter, koel in de zomer. Kamelen krijgen in hun leefgebied te maken met temperaturen van -20 graden ’s nachts tot 40 graden overdag. Dit geeft kamelenhaardekbekken een aangenaam en droog slaapklimaat.
  • Zijde: verkoelend en past zich aan bij zowel lage als hoge temperaturen. Zijde is anti-allergisch en huisstofmijtvrij. Het nadeel is dat de isolatie van zijde in koudere huizen vooral in de winter niet voor iedereen voldoende warm is.

Bovengenoemde materialen zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende warmteklasses en verkrijgbaar als ‘all-season’ of ‘4-seizoenen’-variant. Laat je hierover adviseren in de winkel voor een zo goed mogelijke aankoop.

5. Kies voor een koel kussen

De warmte die jij voelt aan je gezicht bepaalt grotendeels hoe warm jij het verder hebt in bed. Het is daarom van belang om een prettig hoofdkussen te zoeken met materialen die niet broeierig aanvoelen en goed droog blijven. Een aantal geschikte materialen voor een koel hoofdkussen zijn:

  • Kapok
  • Tencel
  • Bamboevezel
  • Paardenhaar
  • Dons met veren (minimaal 70% veren voor het koelste resultaat)

Er zijn comfortverschillen tussen deze materialen, dus kom vooral de verschillende soorten uitproberen in onze winkel in Putten. We adviseren en helpen je graag bij het koeler maken van je huidige bed of bij het uitzoeken van een nieuw (koel) bed!"