Dekens

Kok Bedden is specialist in dekens, gemaakt van wol en andere natuurhaar. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wol en andere natuurhaar een zeer hoog vermogen heeft om overtollig vocht weg te werken. Gedurende de nacht zijn er een paar periodes dat u in bed veel transpireert. Wol en natuurhaar werkt dit snel en afdoende weg. Lees meer

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
per pagina

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
per pagina

Waarom een deken kopen?

Bij dekens is de keuze uitgebreid dit zorgt er voor dat er voor iedereen een deken is die bij hem/haar past. Al die verschillende materialen en ook nog in verschillende diktes, er is genoeg keuze. Maar waarom is een deken zo fijn? Dit zullen we even kort omschrijven.

Als we het hebben over dekens, zijn dit dekens van natuurlijke producten. In al deze natuurlijke producten zitten verschillende natuurlijke eigenschappen. Om bijvoorbeeld dieren te beschermen tegen koude winters en warme zomers. Dit klinkt ideaal en dat is het ook, want wij kunnen die isolatie ook ervaren met een deken. Afhankelijk van jou eisen en wensen is er een deken is daar bij past, daarom is een deken perfect om onder te slapen!
Er zijn ook dekens gemaakt van natuurlijke vezels uit planten zoals Linnen en katoen. Hierdoor kunnen mensen die allergisch zijn voor dierlijke materialen ook de eigenschappen van een deken ervaren. Linnen en katoen hebben ook weer hun eigen isolerende eigenschappen.

Al deze eigenschappen kunt u lezen in een artikel, zie hiervoor de productinformatie/specificaties.

Pluspunten van een deken:

 • Er is voor elk seizoen een deken
 • Door alle verschillende materialen en diktes is er voor iedereen een bijpassende deken.
 • Altijd een fijne isolatie
 • Een deken geeft een luxe uitstaling aan je interieur
 • Dekens zijn in veel kleuren beschikbaar, zo kan een deken in elk interieur gecombineerd worden
 • Dik, dun, groot, klein, zacht, zwaar of juist licht in gewicht, Bij een deken is alles mogelijk.
 • Dekens zijn gemaakt van natuurlijke materialen
 • Nooit meer een broeierig synthetische gevoel

Wassen en verzorgen van een deken:

Lees voor meer informatie de productinformatie in het product om mee te weten te komen over het wassen en verzorgen van de dekens.

Hoe kies in mijn deken?

Kies de warmteklasse waar je naar op zoek bent om uw selectie te verfijnen, dit kunt je ook doen met de verschillende materialen of zelf met het gewicht per vierkante meter.
Door deze opties in te vullen zal de keuze kleiner worden om je zo beter te helpen aan een deken die bij jou past.
Als er een aantal opties over blijven kun je in die artikelen de productomschrijving/specificaties lezen waarom de deken geschikt zou zijn voor jou en wat de pluspunten van de dekens zijn.

Zo werken de verschillende warmteklasse bij dekens:

Warmteklasse 1 t/m 6

 1.  zomerdeken, extra koel
 2. zomerdeken, koel
 3. all-seasons deken, licht isolerend
 4. all-seasons deken, gemiddeld isolerend
 5. winterdeken, warm
 6. winterdeken, extra warm

De verschillende materialen

Lees hier onder informatie over de verschillende materialen.

(Deze teksten zijn ook te vinden in de artikelen met daarnaast nog meer extra informatie)

Mohair

Mohair is wol van de angorageit. De angorageiten en dan vooral de jonge geiten hebben zijde-achtig glanzend lang haar. Dit wordt mohair genoemd en wordt gebruikt voor de luxueuze weefsels van onder andere ; jassen, truien, sjaals, mutsen, vesten, kostuums en luxe dekens/plaids. De dekens en plaids zijn heerlijk om onder te slapen of om lekker mee op de bank te zitten. Comfortabel en een prachtige uitstraling.

Kameel en Baby Kameel haar

Een van de meest luxe materialen die kan worden gebruikt voor dekens is kameel en baby kameel haar. De haren hebben een unieke werking, ze zijn namelijk twee maal lichter dan schapenwol maar ook sterker.
Kameel haar is hol van binnen hierdoor ontstaat er een uniek isolerend effect, de kameel is door deze eigenschap tegen de hitte goed beschermd. Dit voordeel is in de koude nachten precies andersom, door het isolerend/warmte regulerend vermogen blijft de kameel heerlijk warm. Kameel haar dus perfect voor koude en warme nachten.
Ook leuk om te weten.. De kameel wordt niet geschoren zoals wol, in het voorjaar werpen zij hun haar af en wordt het haar deels geplukt. Daarom noemen wij dit materiaal kameel haar en geen kameel wol

Alpaca en Baby Alpaca wol

De alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Want de lange vacht, dat bijna tot aan de grond kan groeien heeft veel voordelen.
De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde alpaca’s zijn zeldzamer.
Alpaca is super zacht, ook heeft de wol een grote hoeveelheid minuscule holle ruimtes binnen in de vezels. Door deze ruimtes is de wol erg licht en heeft het heel goede isolatie eigenschappen.

Lama wol

Lama’s zijn grote dieren en kunnen wel 150cm lang worden door hun lange nek. Ze hebben diverse kleuren: van bontgekleurde tot egaal wit of zwart, grijs, geelachtig, bruin en rood.
Er zijn twee typen: het wollige type en het wat minder behaarde klassieke type. De wol is minder zacht en fijn dan die van de alpaca. Hierdoor zijn de dekens iets zwaarder, wel werkt de isolatie (door de holle ruimtes in het wol) het zelfde als bij alpaca wol en kan zich goed aanpassen aan verschillende temperaturen.
Ook is het wol veel sterker omdat het dikker is vergelijking met alpaca wol.
Verder blijft de lama en de alpaca familie van elkaar daarom komen sommige eigenschappen overeen.

Kasjmier

Kasjmier is wol afkomstig van het prachtige dier de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Hier komen de geitenrassen oorspronkelijk vandaan.
Kasjmirwol is een super fijne en zeer zachte wol, door de soepele vezels.
De wol wordt op de traditionele wijze gewonnen door de onder vacht van de geit te kammen, Maar in de moderne bedrijven worden de geiten geschoren.
De mooiste fijne vezels zitten alleen in de onder vacht. De hoogste kwaliteit Kasjmier is afkomstig van de nek en kin van de geit. De boven vacht worden verwijderd en 1 geit levert ongeveer 150 gram wol per keer.
De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart.
Doordat kasjmier een dunnere natuurvezel is wordt de wol vaak gemengd met merinowol of andere wol om de dekens en plaids sterker te maken. Door de superfijne vezel heeft kasjmierwol een zeer goede warmte isolerende eigenschap en is erg laag in gewicht.
Kasjmier wol kan net als schapen wol worden gekleurd. Hierdoor komen de dekens en plaids is alle mogelijke kleuren en de meest prachtige patronen voor.

Goedkoop = duurkoop

Bij het kopen van kasjmier is het altijd opletten. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van kasjmier.
Goedkopere kasjmier heeft meestal wel dezelfde afkomst als duurder kasjmier alleen loopt de kwaliteit behoorlijk uit een. Er wordt slecht gekeken naar de kwaliteit van de kasjmierwol niet alleen van de onder vacht maar vooral de boven vacht wordt dan gebruikt. Bij duurder kasjmier word de boven vacht verwijderd omdat deze veel stugger is. Ook worden er kortere vezels gebruikt en niet gekeken naar de plek waar het wol op de geit groeit.

Wat ook vaak voorkomt, is dat kasjmier vermengd wordt met andere producten. "De kwaliteit is daardoor een stuk minder goed."

Tips

 1. Kasjmier plaids met een duurdere prijs worden gemaakt van mooiere kwaliteit kasjmierwol. Vertrouw ook op deze prijzen en lees nog wat meer op de website van het merk zelf.
 2. Kasjmier moet met de hand gewassen worden, staat er in een etiket dat de deken wasbaar is op bijvoorbeeld 30 graden dan klopt hier iets niet in de materialen. Bij volledig kasjmier word dit afgeraden.
 3. Ook heeft kasjmier een super fijne weving, je kunt niet door de stof heen kijken als je een plaids/deken tegen het licht aan houd. Kasjmier kan wel los worden gebreid maar hierdoor verliest het snel zijn warmte, dit wordt om die reden niet vaak gedaan.
 4. Kijk ook op de labels naar het land waar de dekens en plaids worden gemaakt. Staat er made in China dan betekend dit niet dat de kasjmier ook uit China komt, maar juist de productie in China plaats vind. In China gaat de productie altijd zo goedkoop mogelijk.  De productie van hoogwaardige kwaliteit kasjmier word vooral in Italië geproduceerd.

Yangir steenbok wol

Yangir is de naam van de Bouquetin Sibérien Ibex siberica steenbok die leeft op de flanken van de Himalaya in Kirghinistan. Het toppunt van zachtheid en elegantie en zeer licht, enkel te verkrijgen in de natuurlijke kleur.

Katoen

Katoen is een zachte vezel, die aan een katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken zoals katoenen dekens. Katoenen dekens zijn koel en ideaal voor in de zomer, omdat katoen een luchtdoorlatend vermogen heeft waardoor de dekens niet benauwd zijn.
Daarnaast zijn katoenen dekens in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.
De dekens zijn heerlijk om onder te slapen als het in de nacht wat warmer is of juist als extra laagje voor de wat koudere nachten maar ook zeker lekker om mee op de bank te zitten.
Nog een groot voordeel van katoen is de was baarheid, in vergelijking met wol en vele andere dierlijke materialen is katoen makkelijk te wassen in de machine.

Schapenwol

Schapenwol bestaat uit dunne, zachte haren van deze haren worden vaak dekens, plaids en kleding van gemaakt. De meeste wol wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw-Zeeland.
Schapenwollen dekens hebben een goede warmte-isolator omdat de schapenwol gekroesd is. Dit betekend dat de wol 20 bochten per 2,5cm heeft en hierdoor de lucht goed vasthoudt.
Ook zijn schapenwollen dekens erg sterk, dit komt doordat de schubben van het haar en de kroes in het haar samen gemakkelijk gesponnen kunnen worden omdat deze vezels in elkaar blijven haken. Zoekt u dus een stevige sterke deken dan is schapen wol een goede keuze

Merinowol

Een deken van merino wol is niet zomaar wol. Merino wol staat bekent om zijn bijzondere kwaliteiten. Want dit is niet zo maar schapen wol, merino wol komt van het merino schaap . Dit schaap is een van de oudste schapenrassen ter wereld. Een merino schaap produceert door zijn vele huidplooien veel meer haartjes als een gewoon schaap (wel 5 kilo per jaar) het haar heeft een zeer fijne structuur en is daarom erg zacht en kriebelt niet. Doordat de wol niet kriebelt is deze wol erg gewild, normaal schapen wol heeft namelijk schubben en merino wol is juist lekker zacht.
Het meest bijzondere aan deze wol is zijn zelf reinigende functie. Merinowol bevat lanoline, dit is een extra waslaag die ervoor zorgt dat er geen geurtjes in de stof trekken. Hierdoor kunt u de deken langer gebruiken en hoeven ze ook minder vaak gewassen te worden.
Net zoals normaal schapen wol heeft merino wol een kroesing in het haar. Merinowol is zacht en heeft door de kroezig een comfortabel isolerend volume.
En ook nog eens super sterk!

Linnen

Een natuurlijke, milieuvriendelijke en antiallergische deken. Een deken gemaakt van Linnen. Een linnen deken worden gemaakt van vlas, de vlas word gedroogd en gekeerd en uiteindelijk verweven tot linnen. Dit product is milieuvriendelijk omdat de plant weinig extra meststoffen en andere benodigdheden nodig heeft om goed te kunnen groeien.
Door het natuurvezel zijn de dekens antiallergisch en de weving van het linnen zorgt voor een fris gevoel in de zomer en houdt de warmte vast in de winter.
En wat een uitstraling! De linnen dekens geven een unieke natuurlijke look aan uw interieur en met weinig extra onderhoud. Linnen mag dan ook prachtig gekreukt op u bank of bed liggen en hoeft ook nooit gestreken te worden.
Na elke wasbeurt zal de linnen nog mooier en soepeler worden. De dekens zijn verkrijgbaar in velen kleuren en door de prachtige weving blijven ze uniek.

Lamswol

Lamswol bestaat uit zachte, dunnen haren deze haren zijn van de eerste scheerbeurt. De Lammetje worden pas na een jaar voor het eerst geschoren omdat de lammetjes dan sterk genoeg zijn. De wol die dan wordt geschoren is super zacht en fijn, de wol heeft ook nog geen ruwe schubben wat schapenwol wel heeft. Hierdoor zal deze wol ook niet kriebelen op de huid.
Door de fijne weving van de wol hebben de dekens een snel aanpassingsvermogen aan je lichaamstemperatuur.
Lamswol kan in vele diktes worden geweven en de wol kan geverfd worden in prachtige kleuren. Wel is lamswol dunner dan gewoon schapenwol dus ook iets minder sterk, wees dus voorzichtiger met wassen om de kwaliteit zo mooi mogelijk te houden.