Brun de Vian-Tiran

Brun de Vian-Tiran

Brun de Vian-Tiran levert dekenes nog net zo behaaglijk als de beddendeken van vroeger, maar de kleuren en kwaliteiten van nu. De holle structuur van wol en luxe haarsoorten zorgt voor een goede isolatie en luchtdoorlating. Door de natuurlijke aard van de grondstof en het gebruik van uitsluitend natuurlijke kleurstoffen, zijn de dekens ook volledig recyclebaar.
Ga terug
per pagina

20 producten

per pagina

20 producten

Brun de Vian-Tiran - dekens en plaids sinds 1808

Er is bij Kok Bedden nu een vernieuwde collectie dekens en plaids van Brun de Vian-Tiran. Sinds een aantal jaren vindt u bij ons het grootste aanbod van Nederland. Brun de Vian-Tiran is Franse fabrikant van dekens en plaids sinds 1808, een familiebedrijf van maar liefst 8 generaties.

Respect voor de natuur is het uitgangspunt van Brun de Vian-Tiran en dat is al 8 generaties zo. Zij werken in de fabriek alleen met de beste natuurlijke materialen wetend dat alleen deze materialen het beste bijdragen aan ons welzijn. De fabriek gaat nog een stapje verder door gebruik te maken van producten die voldoen aan de criteria van het Oeko-Tex textiel label en een groot deel van de collectie heeft dit label reeds ontvangen.

Materialen voor dekens en plaids

Kok Bedden heeft van Brun de Vian-Tiran een assortiment dekens van verschillende type wol zoals lamswol, merinowol, schapenwol en andere luxe haarsoorten als kameelhaar, mohair, lama, alpaca, kasjmier, kasjgora, yak en yangir. Hieronder vertellen wij graag meer over deze soorten.

Mohair

Het haar van de angorageit heeft zijn naam te danken aan de streek van Ankara in Turkije. Louis Brun bracht de mohair deken op de markt in 1962. Het mohair is afkomstig uit fokkerijen in Zuid-Afrika, Texas en Turkije. Deze bijzonder lange en glanzende vezelverschaft niet alleen warmte en lichtheid die de deken voor elk seizoen geschikt maken, maar tevens een glanzend, golvend aanzien waardoor de kleuren extra fraai uitkomen.

Kameel

De kameel waar Brun de Vian-Tiran het haar van gebruikt voor de dekens is de Camelus Bactrianus (de tweebultige kameel) , gebruikt door de Tartaren, de Mongolen en de Chinezen en beschreven in de reisverslagen van Marco Polo. Men kiest het fijnste donshaar en schiften het "stekelhaar", of grove haren waardoor de kameelhaar-dekens al zo'n halve eeuw zo "schuimig"aanvoelen.

Lama en Alpaca

De Camelida (kameelachtigen) of lama-achtigen zijn ons nagelaten door de Inca's en zijn afkomstig uit de streek van het Titicacameer op 4000 meter hoogte tussen Bolivia en Peru. De lama en de alpaca zijn gedomesticeerd en worden gefokt om als lastdier te dienen, voor de melkproduktie, het vlees, de huid en de wol. Alpaca is zacht en "schuimig"en biedt de grootste variatie aan natuurlijke kleuren: er bestaan 22 tinten die uiterst nauwkeurig zijn geïnventariseerd de handelaren in Arequipa.

Kasjmier

De kasjmiergeit heeft één van de fijnste en beroemdste vachten. Reeds aan het begin van de negentiende eeuw erkende de "Société Royale et Centrale d'Agriculture" de identiteit van dit ras, ook wel "donsgeit"of "Tibetaanse geit" genoemd "in heel Azië, vanaf de Wolga tot voorbij Gortopp, bij de Kirgiz en bij de Calmoecks en tenslotte in alle landen war de lama-reliegie heerste". Tegenwoordig worden zij aangeduid met de naam van de provincie Kasjmier, in India. De kasjmiergeiten worden voornamelijk nog gefokt in Iran en in Centraal Azië: China (Xingjiang, Tibet), Mongolië...Zij leven op grote hoogte tussen de 4000 tot 6000 meter. Het donshaar van de geit kiest Brun de Vian-Tiran vanwege zijn dichtheid en extreme zachtheid.

Kasjgora

De Kasjgora geit is een kruising van de kashmiergeit en de Mohair- (of angora) geit. Brun de Vian-Tiran werd door de vereniging van fokkers uit Nieuw-Zeeland gekozen om de kasjgora deken te vervaardigen. Het mohair verschaft de schitterend naturel witte kleur en het kasjmier de zachtheid. Jak dekens en plaids: De Jak is het Aziatische lid van onze bovidae familie (de holhoornigen) en leeft in de uitlopers van de Himalaya op ongeveer 4000 meter hoogte, in Centraal Azië, Mongolië, Kirgizistan en Tadzikistan...Hij wordt gefokt als lastdier en om het vlees en de melk. Het is een rustig, volgzaam en gemakkelijk dier. Het raak zijn vacht door verharing kwijt. Men hoeft de haren dus slechts op te rapen. De artikelen van jakhaar zijn alleen in de natuurlijke bruine tinten verkrijgbaar. Yangir dekens en plaids: Yangir is de naam van de Bouquetin Sibérien Ibex siberica die leeft op de flanken van de Himalaya in Kirghinistan. Het toppunt van zachtheid en elegantie en zeer licht, enkel te verkrijgen in de natuurlijke kleur.