Ga terug

De beste tips om het juiste matras te kopen

De beste tips om het juiste matras te kopen
"Denk je dat het uitzoeken van een nieuw bed een lastige keus is, moet je er ook nog een nieuw matras bij kopen! Er zijn talloze soorten matrassen op de markt, maar welke is het meest geschikt voor jou? Met behulp van deze tips koop je altijd een matras dat goed bij je past.

Voor wie is het matras? 

Vraag je eerst af voor wie het matras bedoeld is. Slaap je er alleen zelf op, dan kun je gemakkelijker een keuze maken, maar als je er met twee personen gebruikt van maakt is het natuurlijk handig om ook de wensen van de ander in je afweging mee te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld partnermatrassen waarbij er twee kernen in één grote hoes zetten, en je beide je eigen hardheid kunt bepalen. Daarnaast hebben kinderen heel andere behoeften dan volwassenen - houd daar rekening mee! Er zijn immers zoveel verschillende soorten matrassen op de markt omdat iedereen iets anders nodig heeft. 

Welk soort matras heb je nodig?

In principe zijn er zes verschillende soorten matrassen om uit te kiezen. Deze zijn als volgt: Een traagschuim matras Een traagschuim matras zorgt voor extra comfort en minder drukpunten. Het bevat aan de bovenzijde een laag traagschuim, met daaronder een ander veerkrachtig materiaal. Het beste materiaal voor onder het traagschuim is koudschuim.  Een koudschuim matras Koudschuim is een veerkrachtig schuim dat goed ventileert, goed ademt en een relatief lange levensduur heeft. Dit matras biedt veel steun. Hoe hoger het soortelijk gewicht, des te beter de kwaliteit. Dit wordt aangeduid in HR of SG met daarachter een getal. Dit getal geeft een indicatie van de kwaliteit. Een polyether matras Polyether matrassen zijn gemaakt van goedkoop polyether schuim en daarmee de goedkoopste matrastypes. De ventilatie is minder goed en het matras biedt niet veel steun. Het wordt dan ook aanbevolen dit matras alleen te kopen als je geen lichamelijke klachten hebt en niet zoveel waarde hecht aan comfort.  Een pocketvering matras Een pocketvering matras ondersteunt de wervelkolom en de onderrug in hun natuurlijke vorm. Hoe? Omdat het matras al het ware met je meebeweegt. Het bestaat namelijk uit metalen veren die elk zijn verpakt in ‘pockets’. Deze pockets kunnen los van elkaar bewegen en zijn ingedeeld in zones. Al deze verschillende zones bij elkaar zorgen voor de ideale ondersteuning. Een binnenvering matras Deze is net als de pocketvering matras, maar dan zijn de veren met een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Dit matras bevat een toplaag voor nóg betere drukverdeling van het lichaam.  Een latex matras Dit soort matras is rekbaar en veerkrachtig. Dit komt omdat het gemaakt wordt van rubber, waarbij natuurlatex of natuurrubber het meest gebruikt worden. Een nadeel is dat het matras warm kan aanvoelen, omdat rubber niet goed ademt. Bij een 100% natuurlatex matras is dat echter niet van toepassing: deze ademt prima door de open structuur en ventilatiegaatjes en heeft een prettige temperatuur. Let dus goed op het soort latex waar het matras van is gemaakt.

Wat is je slaaphouding?

Ben je een zijslaper, dan is in principe bijna elk matras geschikt voor jou. Een zachter matras met een soepele afdeklaag zoals een traagschuim matras heeft echter voor de meeste zijslapers de voorkeur. Hier kunnen je schouders en heup gemakkelijk in weg zakken. Buik- en rugslapers vinden het vaak prettiger om een matras met bijvoorbeeld pocketvering te kopen, waarbij de ondersteuning duidelijker voelbaar is bij de onderrug zone.

Wat is je lichaamsbouw? 

Lengte, gewicht en postuur zijn heel belangrijk bij het kiezen van een geschikt matras. Ben je klein van stuk (60kg of minder), dan ligt een zacht matras waarschijnlijk het meest comfortabel. Voor mensen tussen de 70 en 90 kilo wordt geadviseerd een ‘medium’ matras te kopen. Mensen met een zwaarder gewicht kunnen het beste een hard matras kopen voor genoeg ondersteuning. Let op: dit is een richtlijn en verschilt per fabrikant. Schroom dus niet om te vragen welk matras het best bij jouw lichaam zou kunnen passen.  Ook je lengte is belangrijk voor het kopen van een goed matras. Bij een gemiddelde lengte is een 200 centimeter lang matras vaak voldoende, maar als je langer bent kun je beter gaan voor een matras van 210 of zelfs 220 centimeter lang. Onthoud: je hebt een matras nodig dat ongeveer 20 centimeter langer is dan jij. Hierbij kan overigens ook nog worden gekeken naar de zones van het matras. Een 7-zone matras is vaak prima voor een gemiddeld lang persoon. Voor lange of korte mensen voelt een 5-zone matras soms beter aan, omdat de zones op een minder specifieke plek zitten. Laat je hierover adviseren in de winkel. 

Heb je allergieën?

Ben je allergisch voor huisstofmijt of een andere materiaalstof? Let dan extra goed op de certificaten en labels van het matras. Koudschuim matrassen en latex matrassen zijn vaak geschikt voor een huisstofmijtallergie. Tóch last? Lees hier hoe je huisstofmijt in de slaapkamer kunt verminderen.

Heb je het snel warm of koud?

Als je het snel te warm hebt in bed, is het belangrijk om een matras te kopen met een goed ventilerend vermogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koudschuim matras. Snel koud tijdens het slapen? Kies dan voor een matras met een lekkere wol afdeklaag voor extra warmte.

Is het matras goed wasbaar?

Voor wie van een schoon en hygiënisch matras houdt, en we gaan ervan uit dat dat de grote meerderheid is, is het goed om de wasbaarheid van de tijk te bekijken. Als deze afritsbaar en wasbaar is, kun je ‘m goed schoon houden. Was het op 60 graden om al het zweet en stof eruit te krijgen.

Hoe zit het met de garantie?

Makkelijk om te vergeten bij het kopen van matrassen, maar zeker niet het minst belangrijk. Zo bestaan er garanties van 15 jaar die al na 2 jaar aflopen. Dit betekent dat je 2 jaar lang volledige garantie hebt op het matras, maar dat de garantie na deze periode ieder jaar afneemt. Probeer een matras te kopen met een volledige garantie van minimaal 5 tot 10 jaar.

Proefslapen

Geen betere test dan even proefslapen. Een proeftijd van een matras kan variëren van 14 tot zelfs 90 dagen. Het is dus goed om te kijken welke proeftijd bij jouw matras wordt geleverd. Ook is het handig om te bekijken wat er met het matras wordt gedaan als je deze retour stuurt. Sommige merken gebruiken ‘proefslapen voor een omruilgarantie’. Dan kun je een nieuw matras van hetzelfde merk (soms tegen een meerprijs) kiezen. Hoe de omruilgarantie per merk precies werkt, leggen wij je graag uit in de winkel, per mail of telefoon.  Heb je meer tips nodig of heb je andere opmerkingen/vragen? Mail ons dan op info@kokbedden.nl"