Ga terug

Hier moet je op letten als je een topper (topmatras) wilt kopen

Hier moet je op letten als je een topper (topmatras) wilt kopen

Een topmatras bij een complete boxspringset

"Je wilt een topmatras kopen of je oude vervangen. Dan is het wel prettig als je weet waar je op moet letten. Misschien zie je vanwege het enorme aanbod en de prijsverschillen door de bomen het bos niet meer. Geen zorgen: wij helpen je verder met een aantal bruikbare tips.

Een topmatras, ook wel ‘topper’, ‘oplegmatras’, of ‘dekmatras’ is een dunner matras dat op een bestaand matras gelegd kan worden. In de meeste gevallen koop je deze bij een bed waarvan al bekend is dat daar een topmatras bij hoort. Koop je een topper die dat bij een bed hoort, dan betekent dit dat dat bed een topmatras nodig heeft. De matrassen hebben dan meestal een meubelstof en deze hoef je niet meer op te maken. Zonder topmatras zal zo’n bed niet lekker slapen, omdat het matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft, maar meer bedoeld is ter ondersteuning. Bij iedere boxspringcombinatie met gestoffeerde matrassen wordt standaard een topmatras geleverd. Vaak kun je hierbij kiezen uit verschillende types, waarbij je in sommige gevallen een meerprijs betaalt om je boxspring ‘op te waarderen’. In de meeste gevallen is dit je geld dubbel en dwars waard, omdat je dit terugziet in comfort en levensduur van het topmatras én in de matrassen die eronder liggen. Daarnaast komt het ook het uiteindelijke slaapcomfort van het bed over de jaren heen flink ten goede. Een topmatras is leverbaar in alle maten. Kies voor een éénpersoons topmatras, een tweepersoons topmatras of een topmatras met split (inkeping) aan het hoofd- en/of voeteneinde. Voor alle types zijn speciale moltons en hoeslakens inmiddels standaard leverbaar. Dit worden toppermoltons en topperhoeslakens genoemd en deze zijn ook met split leverbaar. Ze hebben een lagere hoekhoogte ten opzichte van normale hoeslakens.

Wanneer heb je een topmatras nodig?

Er zijn verschillende redenen voor de aanschaf van een topmatras. Hieronder noemen wij de meest voor de hand liggende:

Je bed zachter maken

Met een topmatras maak je je huidige bed zachter. Is je bed niet veel ouder dan ongeveer vijf jaar en vind je het te hard, dan kan je deze met een topper wat zachter maken. Indien er al een kuil of verslapping in het matras zit, gaat een topmatras dit niet oplossen. Ga dit dan ook niet proberen: soms kan een nieuw topmatras de kuilvorming zelfs erger maken, omdat je meer zachtheid toevoegt. Je zult dan alsnog op zoek moeten naar nieuwe matrassen.

De middennaad weghalen en comfort

Door te kiezen voor een groot topmatras op twee matrassen, verminder je de voelbaarheid van een middennaad tussen twee matrassen. Twee aparte topmatrassen kunnen ook prettig zijn, want dan kun je per persoon een ander slaapcomfort kiezen.

Opmaakgemak

Een topmatras zorgt ervoor dat je bed gemakkelijker op te maken is. Het maakt je bed namelijk hoger, waardoor je er beter bij kunt. Daarnaast is een topmatras lichter dan een gewoon matras. Heb je een tweepersoons topper en vind je dit nog steeds aan de zware kant? Overweeg dan eens twee losse (eenpersoons) topmatrassen. Dit is nog lichter in gebruik. Van sommige klanten op leeftijd horen we dat dit echt een uitkomst is. Op een boxspringset met gestoffeerde matrassen hoort altijd een topmatras. De matrassen zijn niet bedoeld om op te slapen zonder topmatras.

Verschillende materialen en hun eigenschappen

Topmatrassen zijn verkrijgbaar met verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en op basis daarvan kun je de keuze maken voor jouw ultieme topmatras. Bepaalde topmatrassen met bijvoorbeeld materiaal als traagschuim of natuurlatex, kunnen niet alleen de zachtheid van een matras verbeteren, maar ook de ondersteuning en gewichtsverdeling (drukverdeling. Hiermee kunnen bepaalde rugklachten verminderen of verhelpen. Ook zijn er grote verschillen in het ventilatievermogen van de materialen. Lees verder voor meer informatie over de meest verkochte materialen:

HR-schuim

Dit materiaal heeft een open celstructuur, waardoor het gemakkelijk lucht doorlaat en een goede ventilatie mogelijk is. Koudschuim is een goede vulling voor topmatrassen. Je vindt deze schuimen in goede matrassen, autostoelen en de betere bankstellen. Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim.

Latex

Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je. Latex heeft een open celstructuur met perforatiegaten, wat betekent dat het een goed ventileert en lang meegaat. Ook is latex schimmelbestendig en huisstofwerend. Sommige latexmatrassen (zoals deze van Green Sleep) geven je het gevoel alsof je op een wolk slaapt, omdat het zich aanpast aan je houding. Dit werkt drukverlagend en biedt daardoor ook altijd de perfecte ondersteuning. Latex is natuurrubber en wordt vaak gemixt met synthetische toevoegingen. Hoe hoger het percentage natuurrubber, hoe beter de soepelheid en kwaliteit van de topper. Let hier dus op bij de aankoop van je nieuwe matras.

Visco/traagschuim

Met een traagschuimmatras kies je voor zeer specifieke eigenschappen en comfort. Dit materiaal heeft de laagste tegendruk van alle types schuim, omdat het niet terugduwt, maar juist de druk verlaagt. Het matras verdeelt en ondersteunt op een goede wijze het lichaamsgewicht en je doorbloeding wordt niet afgekneld. Je ligt vrij vast en omsloten in dit matras, waardoor je minder draait. Als je het snel warm hebt is dit een minder geschikt matras vanwege de dichte structuur.

Paardenhaar

Paardenhaar heeft een groot ademend vermogen en dit zorgt zowel in de zomer als in de winter voor een niet te evenaren comfortabel en droog slaapklimaat. Regelmatig opschudden van paardenhaar kan volstaan als onderhoud, maar soms is het goed om het te wassen. Goed om te weten is dat paardenhaar een kraakgeluid maakt wanneer je je omdraait. Dit is niet per se storend, maar wel iets om rekening mee te houden. Een topmatras van paardenhaar is vooral geschikt voor jou als je veel transpireert, reumatisch bent of als je steviger comfort wilt. Met een paardenhaar topmatras kies je voor verbetering van je gezondheid en welzijn, al helemaal als je gevoelig bent voor huisstofmijt of het krijgen van diverse huisproblemen.

Natuurhaar als toevoeging

Veel topmatrassen bevatten wol, met om de schuimkern nog een laag wol toegevoegd zoals schapenwol, cashmere of kameelhaar. Dit heeft als voordeel dat de temperatuur hetzelfde blijft en dat vocht gemakkelijk kan opdrogen tussen de haren. Daarnaast zorgt het voor een laagje verse lucht tussen jou en het materiaal.

Hygiëne van een topmatras

Als je je nieuwe matras hebt gescoord, wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk mooi en schoon blijft. Maak daarom een topmatras altijd op met een goede molton, die veel vocht opneemt en gemakkelijk droogt. Dit kan een katoenen molton zijn, maar vooral moltons met Tencel nemen zeer goed vocht op en drogen nóg makkelijker."