Ga terug

Hoeveel uur slaap heb ik nodig?

"Vijf uur, acht uur, tien uur: hoeveel slaap heb ik nodig? Die vraag spookt ook vast wel eens door jouw hoofd. Zeker wanneer je de uren weg ziet tikken op de klok. In dit blog helpen we begrijpen hoe slaapgedrag werkt en hoe je jezelf een handje kunt helpen.  Slapen lijkt zo vanzelfsprekend; je doet het immers iedere nacht. Toch is het heel complex en persoonlijk. Wat wel voor iedereen geldt is dat slaap onmisbaar is. Zonder slaap kunnen we letterlijk niet functioneren en zouden we niet op de been blijven. Het antwoord op de vraag ‘hoeveel slaap heb je nodig?’ is daarom voor iedereen verschillend.  Een dag duurt 24 uur en daarvan slaap je gemiddeld acht uur. Snel gerekend komt dat erop neer dat je een derde van je leven slapend doorbrengt. Dat is nogal wat! 

Wat gebeurt er als ik slaap? 

Een hoop. Zie het als een grote opschoning: het brein reinigt zichzelf als het ware door afvalstoffen af te voeren en herinneringen en prikkels te verwerken. Ook gaat je lijf aan het werk door allerlei cellen, weefsels en spieren te herstellen en sterker te maken. Stressniveaus dalen en het immuunsysteem laadt op. Dit gebeurt allemaal zonder dat jij dat zelf doorhebt. Slaap jij (te) kort, dan heeft je lichaam simpelweg niet genoeg tijd om de benodigde processen uit te voeren. Het gevolg: een verstoorde nachtrust en een onopgeruimd systeem. Dit is merkbaar door klachten als hoofdpijn, vergeetachtigheid en een behoefte aan suikerrijk eten en drinken.  Let wel: kort slapen betekent niet altijd dat je slecht slaapt. Daarbij zijn er verschillende manieren om je lichaam een handje te helpen. 

Hoeveel uur slaap heb ik nodig? 

De richtlijnen voor het minimale aantal uur slaap per nacht zijn duidelijk: volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation hebben volwassenen minimaal zeven tot negen uur slaap per nacht nodig om goed te functioneren. Korter of langer slapen kan zorgen voor een uitgeput gevoel.  We kennen allemaal wel iemand die met vijf uur slaap fluitend de dag doorkomt, terwijl de ander niet vooruit te branden is. Hoe kan dat? 

Eigen gedrag

Wist je dat jouw slaapduur deels bepaald wordt door wat jij op een dag allemaal doet? Bijvoorbeeld door jouw koffie- en alchoholinname, je schermtijd, stresslevels en je voedingspatroon. Denk ook aan wat er in je hoofd omgaat: ben je gelukkig of pieker je veel? Dan is de kans groot dat jouw eigen gedachtenstroom je s’nachts wakker houdt.  Je kunt gerust zeggen dat veel van invloed is op jouw slaap. Een gezonde levensstijl houdt je lichaam fit en dit zal helpen bij een goede nacht slaap. Sport je regelmatig en eet je gezond? Goed bezig! Hiermee houd je je stressniveau laag en bevorder je je nachtrust.

Genen

Ieder persoon heeft een uniek specifiek genenpakket. In dat genenpakket, ook wel je DNA genoemd, zijn erfelijke factoren en eigenschappen vastgelegd. Je DNA bepaalt grotendeels wat er gebeurt in je lichaam - en dit werkt door in je slaapgedrag. Diverse onderzoeken op het gebied van slapeloosheid wijzen uit dat bepaalde genen verband houden met slapeloosheid en slaapstoornissen. Bij sommigen komt het dus voor dat slapeloosheid bepaald wordt door genen. In dat geval kun je er niet altijd iets aan doen helaas. Ben jij een slechte slaper en denk je nu dat de hoop is opgegeven? Geen zorgen. Door een aantal simpele aanpassingen te doen in de ‘wakkere’ uren, kun je al enorm veel winst behalen voor de slapende uren die komen gaan. Hier schreven we eerder al een ander blog over: ‘Wil jij slapen als een roos? Volg dan deze tips!’.

Ontdek hoeveel slaap jij nodig hebt 

Hoeveel uur slaap heb je nodig? Met alle informatie van dit blog in je achterhoofd is het antwoord op die vraag lastig te concretiseren. Wel kun je een eerste stap zetten door jouw huidige slaapschema in kaart te brengen.  Schrijf bijvoorbeeld elke avond eens op hoe laat je gaat slapen, hoe laat je wakker wordt en hoe uitgerust je je voelt na een nacht slapen. Zo pluis jij uit hoeveel uur slaap je nodig hebt per nacht voor een uitgerust gevoel - en die leidraad kun je vervolgens aanhouden.

Hoeveel slaap heb je nodig?  

We hopen dat je na het lezen van dit blog weer iets wijzer bent geworden op het gebied van slaap. Misschien is er wel een wereld voor je open gegaan en hebben we je aangemoedigd om dit verder uit te zoeken. Indien je vragen hebt over dit blog, je zelf een inzicht met ons wil delen of als we je ergens anders bij kunnen helpen, dan horen wij dat graag.  Je kunt ons mailen op info@kokbedden.nl, maar bellen mag natuurlijk ook altijd! Ons telefoonnummer is 0341-357821. "