Ga terug

Is slapen met het raam open een goed idee?

Is slapen met het raam open een goed idee?

Lagere slaapkamertemperatuur bevordert slaap

"Slapen doen we iedere dag. Met een beetje geluk het klokje rond - en met pech maar een paar uurtjes. We slapen om ons lichaam te herstellen en rust te geven. Dit doen we in ons bed, onder een zachte, warme deken. Soms met het raam dicht, maar ook wel eens met het raam open! Hoe goed of slecht is dat eigenlijk: slapen met je raam open? Wij leggen het uit. Slapen met het raam open: de een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. Wij geven je de voor- en nadelen van slapen met je raam open:

Volgens neurowetenschapper Dr. Rachel Salas - gespecialiseerd in slaapwetenschappen - is 18°C de ideale temperatuur om in te slapen, want je lichaam heeft het in deze temperatuur niet te warm of te koud. Als je lichaam te warm wordt, verbruik je energie om warmte af te geven. Als je lichaam te koud is, verbruik je energie om jezelf warm te houden. Bij een kamertemperatuur van 18°C verbruik je minimale energie en ‘laad’ je ‘s nachts beter op. In de zomermaanden dalen de temperaturen ‘s avonds vaak richting de 18°C. Gooi dus vooral in de zomer je ramen open als je ‘s avonds gaat slapen, voor een zo gunstig mogelijke temperatuur in jouw slaapkamer!

Minder koolstofdioxide 

Slapen met het raam open is óók in de winter aan te raden. Maar let op: zet je raam niet verder open dan op een kiertje, want anders bestaat de kans dat je het te koud krijgt. Zet jij je raam op een kiertje, dan ontsnapt het teveel aan uitgeademde koolstofdioxide en vocht aan de buitenlucht, en stroomt er meer zuurstof je kamer binnen. Minder koolstofdioxide voorkomt wakker worden met hoofdpijn, zorgt voor een diepere slaap én je wordt minder vaak wakker. Win win! Fabel: als je ‘s winters met je raam open slaapt, word je verkouden. Om het voor eens en altijd op te klaren: je wordt niet ziek door kou, maar door een virus. Frisse lucht bouwt juist je weerstand op! En die opgebouwde weerstand heb jij nodig om virussen te bestrijden. Hup, slapen met het raam open jij!

Rem schimmels en huisstofmijt

“De slaapkamer is de slechtst geventileerde kamer van het huis”, zegt Remon Jonker, adviseur milieu en gezondheid bij de GGD. Schimmels en huisstofmijt groeien sneller in een droge kamer, die niet voldoende is geventileerd. Gooi ook daarom het raam in je slaapkamer af en toe wagenwijd open en laat de frisse lucht een rondje doen.   

De nadelen van slapen met je raam open

Slapen met het raam open kan er dus in zekere mate voor zorgen dat je beter slaapt. Maar je raam open hebben tijdens het slapen is niet voor iedereen even goed. Mensen met bijvoorbeeld longproblemen moeten ervoor waken dat hun slaapkamer niet té koel wordt, want zij zijn gevoeliger voor grote temperatuurverschillen. Ook tocht het door een open raam vaak, wat een stijve nek kan veroorzaken. Wij raden daarom aan om nooit direct onder een open raam te gaan liggen.  Tot slot verdwijnt, bij slapen met het raam open, de warmte van bijvoorbeeld een kachel. Warme lucht stijgt namelijk op - en zal dus altijd via het raam naar buiten stromen. Dit is zonde van de energie en stookkosten! Heb jij toch besloten om te slapen met je raam open? Dan volgen hier nog twee tips om éxtra lekker te slapen.   Tip 1: 4-seizoenen dekbed Om ‘s winters de temperatuur onder de dekens op peil te houden met het raam open, doe je er goed aan om onder een 4-seizoenen dekbed te kruipen. Met dit dekbed heb je de luxe om zelf te bepalen of je een dikker of dunner dekbed wilt - ook in de zomer. Tip 2: Flanellen dekbedovertrek Heb je een 4-seizoenen dekbed aangeschaft, dan kan het ook nog een slimme zet zijn om hier omheen een flanellen dekbedovertrek te doen. Flanel is geweven (meestal) katoen met een geruwd randje. Tussen de opgeruwde vezels bevindt zich een laagje lucht, dat warmte vasthoudt. De stof absorbeert vocht, maar droogt daarentegen snel. Hierdoor zorgt een dekbedovertrek van flanel voor een constante temperatuur onder de dekens.    Slapen met het raam open heeft dus zowel voor- als nadelen. Probeer het zelf eens en kijk of je beter slaapt. Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie - of is bepaalde informatie in dit blog je niet helemaal duidelijk? Neem dan vooral contact met ons op!"