Ga terug

Lyocell of Tencel: duurzaam én comfortabel!

Lyocell of Tencel: duurzaam én comfortabel!


"Tencel heeft vele voordelen en is daardoor razend populair. Maar wat is Tencel eigenlijk? En wat zijn die voordelen dan precies? Lees snel verder om te ontdekken of Tencel misschien ook iets voor jou is.  ‘Tencel’ is de gepatenteerde merknaam van de vezel ‘lyocell’. Het is een 100% natuurlijk materiaal, dat duurzaam geproduceerd wordt. Tencel is veelzijdig én zijdezacht. Ideaal voor elk huishouden.

Mooi materiaal

Naast dat Tencel geweldig aanvoelt, biedt de zachte en soepele natuurvezel ook andere voordelen. Het is namelijk sterk en heel makkelijk te verzorgen. Ook is het oppervlak van de Tencelvezel veel gladder en soepeler dan dat van katoen, waardoor de stof erg mooi valt en een glans heeft. Ze zeggen niet voor niets dat Tencel zo zacht is als zijde, en zo sterk als polyester.

Ventileert uitstekend

Tencel is uiterst goed in het absorberen van vocht, om dit vervolgens te verspreiden over de oppervlakte van je dekbed of matras. Hierdoor is je slaapomgeving altijd aangenaam droog en fris.

Koel slapen

De fijne Tencel-vezel geeft voldoende ruimte om je warmte af te voeren en gedeeltelijk vast te houden, maar ook om koele lucht door te laten voor een ideale, koele nachtrust. Hierdoor creëert een dekbed met Tencel uiterst gunstige condities om in te slapen, ongeacht het jaargetij: koel in de zomer, behaaglijk warm in de winter.

Uiterst huidvriendelijk

Vocht wordt goed in de vezels opgenomen, zodat bacteriën zich niet thuis voelen in Tencel. Hierdoor is het heel geschikt voor stoffen die je huid direct aanraken, zoals een dekbedovertrek of matrashoes. De structuur van de vezel zorgt voor bijzonder goede vocht- en warmteregulering en daarnaast krijgt huisstofmijt geen kans.

Eenvoudig wasbaar

Je kunt Tencel op dezelfde manier wassen en drogen als katoen. Wel is het altijd handig om even het label te checken: de meeste stoffen zijn wasbaar in de wasmachine op 60 graden. Lekker warm! Op deze temperatuur dood je ook meteen alle huismijt. In een enkel geval is een handwas nodig. Het is belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt en dat wat je hebt gewassen, goed droogt voordat je het weer gebruikt. Het beste is om dit niet met de droger te doen, maar om het dekbed uitgespoeld op te hangen.

Hoe wordt Tencel gemaakt?

Tencel is 100% natuurlijk materiaal en daardoor volledig biologisch afbreekbaar. Het materiaal is gekeurd met het Europese kwaliteitskeurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC. Ook ontving Tencel talrijke prijzen voor het milieuvriendelijke productieproces. Het productieproces van Tencel is een ‘closed loop’, wat betekent dat meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die gebruikt worden tijdens het proces, worden opgevangen en hergebruikt. De productie van Tencel gebeurt via een gesloten systeem, waarbij water en oplosmiddelen blijvend gerecycled worden. Meestal is Tencel afkomstig van de eucaluyptusboom, maar soms ook van de eik en berk. Om Tencel te maken, wordt de schors van een boom verwijderd. Vervolgens wordt de boom in stukken gesneden. Deze stukken worden in alcoholvrije, chemische vergisters gelegd, zodat ze kunnen verzachten. Er ontstaat dan een vochtige pasta. Deze pasta wordt vervolgens door een spinneret (een soort douchekop) geperst, waardoor lange draden ontstaan. Door deze draden weer door het chemische goedje te leggen, worden deze draden vezels. Vervolgens worden deze vezels in kleine stukjes gehakt en tot garen gesponnen. In sommige gevallen wordt het eindproduct nog verder bewerkt door het bijvoorbeeld zachter te maken, maar in principe is de Tencel nu klaar. Wij hebben verschillende Tencel-producten in ons assortiment, deze vind je hier."