Ga terug

Waarom kraakt een houten bed? 5 handige tips

Waarom kraakt een houten bed? 5 handige tips
"

Oeroud 

Slapen op hout: men doet het al sinds de middeleeuwen. Denk maar aan de kribbe of de bedstee die mensen zelf bouwden met bij elkaar gesprokkeld hout. Tegenwoordig is een houten bedframe niet alleen populair omdat het praktisch is, maar ook zeker vanwege de mooie uitstraling. 

Een krakend houten bed: hoe komt dat?

Waarom kraakt een houten bed? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het ene soort hout piept en kraakt bijvoorbeeld sneller en vaker dan het andere. Maar er bestaan daarnaast meer redenen waarom jouw houten bed kraakt. Lees je mee? 

Hout leeft

Hout is een product van de natuur: levendig en robuust. Een mooi afgewerkt houten bed krijgt in de slaapkamer weinig te verduren qua omgevingsfactoren. Toch zal het hout reageren, bijvoorbeeld bij tocht in de kamer.  Bij temperatuurverschillen kan hout van vorm veranderen. Het zet uit en/of krimpt. Deze vervorming kan uiteindelijk zorgen voor dat herkenbare krakende of piepende geluid.

Een losse constructie

Is jouw bed al eens verhuisd van plek of uit elkaar gehaald? Dan is de kans groot dat hij inmiddels wat losser op zijn schroeven staat. Als delen van het bed niet goed aangedraaid zijn, ontstaat er ruimte en lucht tussen de elementen. Dit kan zorgen voor gewiebel en gekraak. 

Wrijving van materialen

De meeste houten bedden bestaan uit drie onderdelen: een frame, bedbodem en een matras. Ook al past het bed qua afmetingen goed in elkaar en zijn de schroeven goed aangedraaid, dan nóg kan er wat speling overblijven tussen verschillende onderdelen van je bed.  Denk aan ruimte tussen het hoofd- of voeteneind van je bed en de lattenbodem. Door verschuiven of bewegen in het bed wrijven de materialen over elkaar en ontstaat er een piepend geluid. Om dit op te lossen raden wij je aan om voldoende vilt te plakken tussen de open ruimtes. Dit zachte materiaal zorgt ervoor dat de onderdelen niet meer kunnen schuiven, waardoor ook het geluid zal stoppen.

Slijtage

Misschien slaap jij al heel wat jaartjes op hetzelfde houten bed. Ook een bed heeft soms zijn beste jaren gehad. Hoe goed de onderdelen in het begin ook in elkaar pasten: hout vervormt en splijt na langer gebruik. Dit geeft het bed een karakteristieke look, maar veroorzaakt tegelijkertijd vaak een piepend of krakend geluid. 

Welk houten bed kraakt het minst?

Kies je voor een nieuw houten bed, dan kies je het beste voor massief hout. Massief hout bestaat uit honderd procent hardhout. Dit maakt het een van de stevigste en meest duurzame houtsoorten. Bovendien wordt het hout van een massief houten bed voor productie gedroogd, wat vochtopname minimaliseert. Het hout ‘werkt’ daardoor minder, met als gevolg dat het minder snel kraakt. Eikenhout of beukenhout als massieve houtsoort is hierbij is een uitstekende optie als je een bed zoekt dat lang meegaat. Gemiddeld wel zo’n 25 jaar!

Mijn houten bed kraakt: wat te doen

Wat te doen als je houten bed kraakt? Wij hebben een aantal oplossingen op een rijtje gezet.

Smeren maar 

Hout kan aardig indrogen en daardoor stroef worden. Een beetje (zonnebloem)olie of vaseline smeren op de droge punten en hoeken doet wonderen. Dit kun je gewoon laten intrekken en eventueel opnieuw smeren als het gekraak terugkomt. 

Stukje rubber of karton

Zoals we eerder al benoemden kan gekraak in jouw houten bed ontstaan doordat onderdelen niet goed op elkaar aansluiten. Net als bij een wiebelende tafel kun je dit gekraak ook bij een houten bed simpel verhelpen door de ruimtes te verminderen of zelfs helemaal weg te werken. Breng bijvoorbeeld ronde stoffen viltjes of kleine stukjes rubber aan tussen de onderdelen die kraken. Rubber en vilt zijn uitstekend in staat om geluid te dempen, dus grote kans dat je hierna minder last hebt van het gekraak.

Nieuwe bedpoten

Soms ontstaat er ruimte tussen de bedpoten van jouw houten bed en de ondergrond. Bijvoorbeeld door slijtage of vervorming van de bedpoten, of het verschuiven van het bed over de grond waardoor de poten niet meer goed aansluiten op het oppervlak. Een nieuw stel bedpoten biedt dan extra stevigheid. Daarnaast zorgen bedpoten voor extra stylingopties. Kies jij voor knus hout of stoer staal? 

Aanschroeven 

Loop de bedbodem eens helemaal langs en check of alle aansluitpunten, schroeven en bouten goed op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, schroef dan de bouten nog wat beter aan en voilà: het kraken is waarschijnlijk minder.

Stuur dit blog door 

Hebben jouw vrienden misschien last van een krakend houten bed of houden jouw buren je ‘s nachts wakker met hun krakende bed? Stuur dan dit blog naar ze door. Ze zullen je vast dankbaar zijn!

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact met ons op en dan helpen wij je graag verder. Onze beddenexperts hebben alle kennis en middelen in huis om jou zo goed mogelijk te adviseren. Heb jij de gouden tip gevonden om een krakend houten bed te verhelpen? Stuur deze dan door via info@kokbedden.nl onder vermelding ‘Blog waarom kraakt een houten bed?’ Wij zijn heel benieuwd naar jouw ideeën! Bekijk voor meer inspiratie en handige weetjes ons slaapkamer interieurblog."