Ga terug

Wat zijn de beste slaapkussens? Vijf tips

Wat zijn de beste slaapkussens? Vijf tips
"Het juiste kussen is cruciaal voor een goede nachtrust. Maar waar let je eigenlijk op bij het kiezen van een nieuw kussen? In dit blog delen we informatie over slaapkussens en geven we vijf tips voor materialen. Je kent het misschien wel: een pijnlijke of stijve nek bij het wakker worden. De kans bestaat dat jouw hoofdkussen de boosdoener is. Een kussen kan goed of slecht werken voor de slaaphouding.  Het juiste hoofdkussen ondersteunt niet alleen je hoofd en nek, maar ook de rest van je lichaam. Bij de juiste hardheid en vorm ligt jouw nek in één rechte lijn met je rug waardoor je wervelkolom gecorrigeerd wordt en zenuwen minder snel beklemd raken. Dat zorgt weer voor ontspannen spieren en uiteindelijk een betere nachtrust. 

Wat is het beste kussen voor mij?  

Waar de een heerlijk wegzakt in een zacht kussen, houdt de ander meer van stevige slaap kussens. Je kunt in principe op elk kussen slapen, maar uiteindelijk bepaal jij zelf aan de hand van een aantal factoren welk type het beste past bij jou. Ben je bijvoorbeeld een buik, rug- of zijslaper? Deze en andere factoren als warmte, postuur, eventuele nek- of rugpijn en allergieën zijn dingen waar je rekening mee wilt houden bij het bepalen van jouw nieuwe slaapkussen.

Vijf top materialen en eigenschappen

We kunnen niet een één type slaapkussen tot winnaar kronen. Iedereen is immers anders. Wel kunnen we je een aantal voordelen, nadelen en eigenschappen van verschillende typen slaapkussens vertellen om je kennis uit te breiden. Zo kunnen we je zoektocht in ieder geval iets makkelijker maken.

Latex kussens

Dit type slaapkussen zorgt voor groot comfort én de juiste ondersteuning. De (natuur) latex kussens van Kok Bedden zijn geproduceerd van de allerbeste kwaliteit melksap van de rubberboom. Het materiaal heeft een open celstructuur, waardoor de oppervlakte van het kussen aanvoelt alsof je op een wolkje ligt. De elastische latex beweegt daarnaast mee met jouw bewegingen waardoor dit kussen drukverlagend werkt voor je hoofd en nek. 

Liever eco

In een gezonde slaapomgeving kunnen ecologische slaapproducten - zoals een hoofdkussen - niet ontbreken. Producten die honderd procent vrij zijn van chemicaliën zorgen voor een goede en prettige nachtrust.  Vaak kun je eco slaapkussens veel langer blijven gebruiken. Daarnaast zijn ze beter recyclebaar en dus beter voor de planeet. De beste keuze op alle vlakken! We hebben bij Kok Bedden een groot assortiment met ecologische hoofdkussens met materialen als natuurlatex en paardenhaar.  

Traagschuim kussens

Traagschuim kussens zijn gemaakt van visco elastisch schuim, ook ‘traagschuim’ genoemd. Dit materiaal geeft nauwelijks tegendruk wanneer je erop gaat liggen. Het kussen vormt als het ware mee met jouw bewegingen gedurende de nacht en past zich volledig aan aan jouw houding.  Daarbij is een traagschuim kussen makkelijk schoon te houden. Het materiaal ademt goed en met een wasbare hoes is dit een zeer hygiënische optie. Traagschuim kussens van het merk M Line worden overigens aanbevolen door de Whiplash Stichting Nederland, dus mocht je last hebben van nek- en rugproblemen is het zeker het overwegen waard om hier eens naar te kijken.

Nekkussens

Orthopedische slaapkussens - ook wel nekkussens genoemd - zijn gemaakt om de lichaamspositie tijdens het slapen te verbeteren. Een nekkussen is ontworpen om nekspieren optimaal te ondersteunen.  Het vormvaste kussen vult de ruimte op tussen nek en schouderpartij en biedt een optimale drukverdeling voor de nek- en schouderpartij. Dat maakt het makkelijker om in een positie te liggen die voor jou het meest gunstig is. Met als resultaat: minder nekpijn. Heb je last van je nek? Dan is dit misschien wel het beste slaapkussen voor jou.

Bepaal zelf de hoogte en hardheid

Nekkussens zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo hebben veel nekkussens zowel een hoge als een lage slaapzijde zodat je het ‘s nachts altijd om kunt wisselen. Latex nekkussens zijn bij Kok Bedden beschikbaar in 9, 12 en 14 centimeter dik en in verschillende hardheden.

Donzen kussens

Lig je graag zacht? Dan is een slaapkussen met 100 procent donzen vulling misschien een goede keuze. Als je het snel warm hebt is dons een slimme zet: dit materiaal ventileert goed en voert tegelijkertijd vocht af. Op de meeste donzen kussens kun je heerlijk wegzakken. Dat betekent ook minder ondersteuning voor je hoofd. Een donzen kussen is minder geschikt voor zijslapers, die meer baat hebben bij stevigheid in de nek. 

Synthetische kussens

Een goed hoofdkussen is een investering. Een optie die doorgaans een zachtere prijs heeft - vergeleken met bijvoorbeeld dons - is een synthetisch kussen. Het materiaal bestaat dan vaak uit polyester en is geschikt voor alle temperaturen.  In de koude winternachten voelt het een synthetisch kussen lekker warm aan. In de zomer kan het wel wat broeierig voelen, omdat synthetische stoffen minder goed zijn in het reguleren van warmte. Gelukkig zijn nagenoeg alle synthetische kussens van Kok Bedden anti allergeen en wasbaar. Een goede keuze dus als je last hebt van bijvoorbeeld huisstofmijt allergie. 

Persoonlijk advies over het beste slaapkussen

Hopelijk heb je door middel van dit blog beter inzicht gekregen in wat het beste slaapkussen voor jou kan zijn. We raden altijd ten zeerste aan om een kussen nooit ‘zomaar’ te kopen. Kom zeker eens langs in de showroom om onze kussens te proberen. Onze medewerkers staan je graag te woord!Niet in de gelegenheid om langs te komen maar heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan gerust contact met ons op."