Ga terug

Welk materiaal is het meest geschikt voor een zomerdekbed?

Welk materiaal is het meest geschikt voor een zomerdekbed?

Wat is een zomerdekbed?

"Hoe warmer de nachten worden, hoe moeilijker het voor velen van ons wordt om comfortabel te slapen. De een wordt badend in het zweet wakker, terwijl de ander bibbert van de kou zonder dekbed. Dat is precies waar een zomerdekbed je uit de brand kan helpen! Maar welk zomerdekbed materiaal kun je nou het best kiezen? Wij leggen het je haarfijn uit.  

Een zomerdekbed heeft de laagste warmteklasse van alle soorten dekbedden, namelijk warmteklasse 4. Dit betekent dat de vulling van het dekbed maar zo’n 2 tot 3,4 centimeter dik is en dat het vulgewicht minder zwaar is. Daarnaast zijn de vulling en de tijk extra goed ventilerend, vochtabsorberend en ademend. Dit maakt dat het zomerdekbed materiaal lekker licht, luchtig en verkoelend is, en daarmee dus optimaal voor de warme zomermaanden.   

Het verschil tussen een zomerdekbed en een 4-seizoenendekbed

Vaak worden een zomerdekbed en een 4-seizoenendekbed als gelijke van elkaar gezien, maar dat is een onterechte aanname. Een zomerdekbed is namelijk veel dunner dan het zomerdeel van een 4-seizoenendekbed. Dit komt doordat het vulgewicht van het zomerdekbed materiaal relatief laag is en de vulling een speciale, dunne structuur heeft.  Hoewel een 4-seizoenendekbed voor sommigen ook prima is tijdens de zomer, is een zomerdekbed juist ideaal voor wie gevoelig is voor de extreme zomertemperaturen.        

Welk dekbed is het meest geschikt als zomerdekbed?

Kok Bedden biedt een divers aantal zomerdekbedden aan van verschillende materialen. Maar welk dekbed is het meest geschikt als zomerdekbed voor jou? Bekijk hieronder de zeven verschillende materialen en ontdek welke het best bij jou past:  

Kapok 

Kapok is een zomerdekbed materiaal dat al van oudsher wordt gebruikt in dekens. En met een goede reden, want de holle vezels van kapok bestaan voor 80 procent uit lucht. Hierdoor is een kapok zomerdekbed erg luchtig en heeft het een hoge ventilatiewaarde. Daarnaast werkt kapok actief tegen huisstofmijt, waardoor het geschikt is voor mensen met allergieën.   

Dons

Een donzen zomerdekbed is ideaal voor de warme zomernachten. In tegenstelling tot een donzen winterdekbed is deze gevuld met een kleine hoeveelheid dons, waardoor het dekbed soepel om het lichaam heen drapeert en licht aanvoelt. Zo ben je altijd gegarandeerd van maximale bewegingsvrijheid.  Daarnaast heeft dons een hoge isolatiewaarde, een hoog vochtopnemend vermogen én fijne ademende eigenschappen, waardoor de lichaamstemperatuur gedurende de hele nacht constant en aangenaam blijft.   

Bamboe

Bamboe is wellicht een iets minder bekende vulling, maar daarom zeker niet minder fijn als zomerdekbed materiaal. Een bamboe zomerdekbed is licht in gewicht, voelt enorm zacht aan en valt soepel om het lichaam heen. Daarnaast heeft het een hoge isolatiewaarde en een sterk ademend vermogen. Ook neemt bamboe zonder moeite vocht op - soms zelfs tot 60% meer dan katoen! Heel goed geschikt dus, voor de warme nachten of mensen die het eerder warm dan koud hebben.   

Kameelhaar

Misschien niet geheel voor de hand liggend, maar ook een kameelhaar zomerdekbed is perfect te gebruiken in de zomer. De fijne structuur van kameelhaar zorgt ervoor dat het dekbed zacht en soepel om je heen valt. Daarnaast biedt de hoge isolatiewaarde van dit zomerdekbed materiaal een natuurlijke warmteregulatie, zodat je het nooit te warm of te koud hebt. Een extra voordeel is dat een kameelhaar dekbed anti-allergisch is en er dus geen huisstofmijt in kan nestelen.  

Tencel

Tencel is een natuurlijk zomerdekbed materiaal dat uitstekende vochtregulerende en ademende eigenschappen heeft. Wanneer je ‘s zomers veel zweet verliest, neemt het tencel dekbed dat op en wordt het vocht verdeeld over de oppervlakte. Zo blijft je slaapomgeving altijd aangenaam droog.  Ook de zachtheid en de soepele vorming van tencel dragen bij aan optimaal comfort. Daarnaast maken bacteriën in tencel geen schijn van kans en verdwijnt huisstofmijt binnen zes weken, wat het materiaal uiterst geschikt maakt voor de gevoelige huid.  

Wol

Een wollen dekbed doet misschien al gauw aan de winter denken, maar niets is minder waar! Een wollen zomerdekbed is namelijk enorm ventilerend en beschikt over een groot absorptievermogen. Dit zorgt ervoor dat het dekbed makkelijk vocht opneemt en de temperatuur tijdens het slapen constant blijft.  Ook is een wollen dekbed brandvertragend, anti-allergisch, zelfreinigend en heeft het een relatief lange levensduur. Een goede en duurzame investering voor de toekomst!  

Zijde

Wist je dat zijde tot wel 30% meer vocht kan opnemen dan katoen? Ideaal dus, als je tijdens de warme zomernachten meer zweet dan normaal. Bovendien is het materiaal van een zijden zomerdekbed anti-allergisch en neutraliseert het geuren - zo weet je zeker dat je dekbed lekker fris blijft. Ook isoleert het tegen warmte en vangt het de temperatuurverschillen van het lichaam snel op, waardoor je de hele nacht kunt genieten van een aangenaam warmte-evenwicht.      Al een idee over welk zomerdekbed materiaal het best bij jou past? Neem dan gauw een kijkje bij onze uitgebreide zomerdekbedden collectie Heb je vragen of wil je persoonlijk advies over het perfecte zomerdekbed materiaal voor jou? Wij helpen je graag verder in onze winkel in Putten. Je kunt ons uiteraard ook altijd bereiken per mail: info@kokbedden.nl."