Ga terug

Welk matras is het meest geschikt voor een kind?

Welk matras is het meest geschikt voor een kind?
"

Lekker slapen als kind

Een kind slaapt heel wat meer uren dan een volwassene. Volgens het UZA, Slaapcentrum voor Kinderen, slaapt een baby gemiddeld 16 tot 20 uur per etmaal. Bijna de hele dag dus! Dit neemt af naarmate een kind ouder wordt: iemand van 13 jaar oud slaapt bijvoorbeeld nog ‘maar’ tussen de 8 en 10 uur per nacht.  Als jouw kind zoveel tijd op een matras doorbrengt, wil je er wel één van goede kwaliteit in huis hebben. Hierbij bestaan verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo heeft het lichaam van een kind bijvoorbeeld veel baat bij een stevig matras, omdat de spieren hiermee goed ondersteund worden en makkelijker herstellen én ontwikkelen. 

Hierom is een goed matras voor een kind belangrijk

Groeipijn

Sommige mensen beweren dat kinderen letterlijk ‘langer’ zijn als ze wakker worden. Dat komt omdat ze ‘s nachts zo snel groeien. Een baby maakt ‘s nachts groeihormonen aan. Volgens het RadboudUMC groeit een kind in het eerste levensjaar wel zo’n 25 centimeter.  Tijdens een groeispurt - een periode waarin een kind sneller groeit dan normaal - rekken spieren en botten langzaam op. Dat kan groeipijn bij de kniegewrichten en spieraanhechtingen in het hele lichaam veroorzaken.  Het juiste matras kan groeipijn verlichten. Een pocketvering matras is een uitstekende keuze als jouw kind pijn ervaart. Dit matras bevat afzonderlijk pockets met veertjes die zorgen voor luchtcirculatie. Daarnaast vangt een pocketveringmatras het lichaamsgewicht gelijkmatig op waardoor kuilvorming uitblijft.

Opladen en herstellen

Een kind is overdag vaak actief en moet opladen tijdens de nachtrust. De hele dag spelen, rennen en klauteren kost energie. Met een matras dat voorzien is van de juiste vering en stevigheid help je je kind een handje. Een goede nachtrust voor hem of haar, én voor jou. 

Ventileren

Een ander aspect om rekening mee te houden als je wilt bepalen welk matras het best is voor jouw kind, is de ventilatie.  Door hoge inspanning of de overgang naar de puberteit, kan een kind het sneller warm krijgen. De warmte en het vocht dat ‘s nachts vrijkomt moet goed afgevoerd worden. Dat kan alleen met een matras dat ademt. Een goede optie voor een ademend en ventilerend matras is een matras met koudschuim Dankzij de open celstructuur van koudschuim ademt dit matras en voert het vocht het goed af. Koudschuim is daarnaast extra hygiënisch en veilig, want het is anti-allergisch en anti-schimmel. De stof die je liever vermijdt als je kind het snel warm krijgt is polyether: dit materiaal is relatief stug en laat weinig vocht door. Heeft jouw kind last van allergieën? Neem eens een kijkje in ons assortiment voor anti-allergisch bedtextiel.

Welk matras voor als je kind groeit?

Welk matras past nu het best bij jouw kind en wanneer switch je van matras?  Gezien kinderen snel groeien zijn hun matrassen sneller aan vervanging toe. Hieronder lichten we uit welk matras je het beste kunt kiezen voor een kind. Lees je mee? 

0 - 2 : babyledikant

Het meest bekende en veilige babybed is de babyledikant. Kies voor een matras van 60 x 120 centimeter met een minimale dikte van 10 centimeter. Een matras met koudschuim (bij Kok Bedden verkrijgbaar vanaf 70 x 190 centimeter) is hiervoor een uitstekende keuze. Dit materiaal voert makkelijk vocht af, is duurzaam geproduceerd en vrij van schadelijke stoffen die de luchtwegen van je baby kunnen verstoren. Dat is fijn slapen! 

2 - 6 : junior bed - peuterbed 

Op dit punt wordt een kind waarschijnlijk te groot voor de babyledikant. Tijd voor een nieuw bed! Deze is bij voorkeur is iets breder en langer. Een peuterbed, ook wel een juniorbed genoemd. Hierin past een matras van 70 bij 150 centimeter, of net groter afhankelijk van de maat van het bed.  Kinderen van 2 tot 6 oefenen nog relatief weinig gewicht uit op het matras. Daarom kun je voor een soepel matras kiezen dat niet te hard is. Pocketvering matrassen (bij Kok Bedden verkrijgbaar vanaf 70 bij 200 centimeter) zijn dankzij pocketveringtechniek zeer flexibel. Een pocketveringmatras is comfortabel en biedt tegelijkertijd goede ondersteuning.  Ga je toch liever voor het iets meer hygiënische koudschuim, dan kun je een pocketveringmatras met een toplaag van koudschuim kiezen. 

8 - 14: tienerbed

In deze leeftijdsfase groeit een kind het hardst. Hormonen zijn volop in ontwikkeling en dat brengt andere behoeftes met zich mee. Denk aan transpiratie, groeispurt of een andere warmtebehoefte. Een traagschuim matras biedt hierbij de juiste oplossing. Dit materiaal springt langzaam weer terug in zijn vorm en ‘omsluit’ het lichaam als het ware bij het liggen.  Het grootste voordeel? Het lichaam wordt ondersteund op de plekken waar het nodig is en is daarmee ideaal bij gewrichtspijn. Daarbij heeft traagschuim een open celstructuur, waardoor het ook uitstekend ventileert.

Matras gevonden, nu het bed nog

Een matras gevonden, maar nog een bed nodig? Van een houten peuterbed tot een velvet kinderbed: in ons kinderbed arrangement vind je de leukste en meest originele ledikanten voor kinderen. 

Wij staan voor je klaar

Hopelijk konden we je met dit blog een beetje op weg helpen. Wil je meer weten over de specifieke materialen die we hebben benoemd? Lees dan het blog: ‘Welk soort matras past bij mij?’  Bij vragen mag je altijd contact langskomen in onze showroom of contact opnemen via de contactpagina. Wij staan voor je klaar."